Jedini pećinski park u Europi je u Lici – otputujte tisuću godina unazad

Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Europi a nalazi se na području Općine Perušić u Lici. Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje.

Na relativno maloj površini od samo 1,5 četvorni kilometar nalazi se osam špilja i jedna jama. To predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te četvrtinu od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Pet špilja je zaštićeno u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt ovog pećinskog parka te jedina špilja koja je otvorena za posjetitelje.

Ulaz u špilju Samograd podsjeća na katedralu i cijelom dužinom špilje krećete se stepenicama ručno uklesanima u sigovinu, a špilja je duga 345 metara. U unutrašnjosti špilje pronađeni su dijelovi keramičkog posuđa i kosti iz razdoblja kasnog brončanog te željeznog doba. O špilji Samograd je objavljena prva novinska vijest o nekoj špilji u Hrvatskoj 1889. godine. Osim speleoloških objekata, 4 tipa staništa su ugrožena i zaštićena na europskoj razini. U raznolikosti flore ovog područja ističe se 118 biljnih vrsta, tri vrste su zaštićene na nacionalnoj razini i to orhideje, a šest vrsta se smatra endemima hrvatske flore.

Bioraznolikost i raznovrsni sadržaji

Od životinja je zaštićeno 39 vrsta a treba istaknuti i prisustvo dvije velike hrvatske zvijeri – vuka i mrkog medvjeda. Važno je spomenuti da se na području Grabovače nalaze i 4 izvora pitke vode te rijeka Lika – najveća hrvatska ponornica.

Područje Grabovače karakterizira velika raznolikost ekoloških sistema i staništa i velik broj speleoloških objekata. Ovo područje je kroz povijest bilo poprište intenzivnog i kontinuiranog čovjekova života od prapovijesti do danas. Park obiluje bogatom kulturno-povijesnom baštinom te pruža priliku posjetiteljima da se vrate tisućama godina unatrag.

U Parku su razvijeni raznovrsni sadržaji za posjetitelje: od poučnih staza i edukativnih programa, pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza, splavarenja rijekom Likom, vožnje kajacima, sportskih terena, do turističkih atrakcija poput špilje Samograd, vidikovca “Ploče”, srednjovjekovnog lokaliteta Starog grada Perušića i gotičke crkve Sv. Križa.

Utvrda starog grada Perušića u Parku jedna je od rijetkih koja je preživjela Osmanlijsku okupaciju u 16. stoljeću. Stari grad je u narodu znan kao “Turska kula”.

///Po prvi puta u Hrvatskoj otvara se špilja za speleoterapiju

Zajednička ulaznica za Pećinski park Grabovača

Za obilazak ovog parka možete kupiti zajedničku ulaznicu koja vam omogućuje posjetu devet lokacija na području Lika destinacije. Tako po nižoj cijeni možete obići destinacije Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije s naglaskom na zaštićena područja prirode, jer se gotovo 60% površine Lika destinacije nalazi u ekološkoj mreži NATURA 2000.

S voucherom koji se može nabaviti po cijeni od 490 kuna za odrasle, odnosno 335 kuna za djecu od 7 do 18 godina, posjetitelji će imati prigodu posjetiti nacionalne parkove: Plitvička jezeraSjeverni VelebitPaklenicuPark prirode Velebit – Uvala Zavratnica i Cerovačke špiljeBaraćeve špiljePećinski park GrabovačuMemorijalni centar Nikola Tesla i Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda.

Za Pećinski park Grabovača ulaznica koja se nalazi u paketu uključuje obilazak više lokacija. Obilazak Špilje Samograd uz stručnog vodiča je ujedno i ulaznica za ostale atrakcije u parku: poučne staze, vidikovac Ploče, osmatračnica za ptice Šumske orgulje, Biljni vrt s hobitskom kućicom, Malo jezero, Panov labirint, Roštilj draga i Eko dječje igralište.

Fotografije: Klaster Lika Destination

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.