Jedini pećinski park u Europi nalazi se u Lici – otputujte 1000 godina unazad

Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Europi a nalazi se na području Općine Perušić u Lici. Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje.

Na relativno maloj površini od samo 1,5 km² nalazi se 8 špilja i jedna jama, što predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te ¼ od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj – 5 špilja je zaštićeno u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt ovog pećinskog parka te jedina špilja koja je otvorena za posjetitelje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ulaz u špilju Samograd podsjeća na katedralu i cijelom dužinom špilje krećete se stepenicama ručno uklesanima u sigovinu, a špilja je duga 345 metara. U unutrašnjosti špilje pronađeni su dijelovi keramičkog posuđa i kosti iz razdoblja kasnog brončanog te željeznog doba. O špilji Samograd je objavljena prva novinska vijest o nekoj špilji u Hrvatskoj 1889. godine. Osim speleoloških objekata, 4 tipa staništa su ugrožena i zaštićena na europskoj razini. U raznolikosti flore ovog područja ističe se 118 biljnih vrsta, tri vrste su zaštićene na nacionalnoj razini i to orhideje, a šest vrsta se smatra endemima hrvatske flore. 

Od životinja je zaštićeno 39 vrsta a treba istaknuti i prisustvo dvije velike hrvatske zvijeri – vuka i mrkog medvjeda. Važno je spomenuti da se na području Grabovače nalaze i 4 izvora pitke vode te rijeka Lika – najveća hrvatska ponornica.

Područje Grabovače karakterizira velika raznolikost ekoloških sistema i staništa i velik broj speleoloških objekata. Ovo područje je kroz povijest bilo poprište intenzivnog i kontinuiranog čovjekova života od prapovijesti do danas. Park obiluje bogatom kulturno-povijesnom baštinom te pruža priliku posjetiteljima da se vrate tisućama godina unatrag.

U Parku su razvijeni raznovrsni sadržaji za posjetitelje: od poučnih staza i edukativnih programa, pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza, splavarenja rijekom Likom, vožnje kajacima, sportskih terena, do turističkih atrakcija poput špilje Samograd, vidikovca „Ploče“, srednjovjekovnog lokaliteta Starog grada Perušića i gotičke crkve Sv. Križa.

Utvrda starog grada Perušića u Parku jedna je od rijetkih koja je preživjela Osmanlijsku okupaciju u 16. st. Stari grad je u narodu znan kao „Turska kula“.

Za obilazak ovog parka možete kupiti zajedničku ulaznicu koja vam omogućuje posjetu osam lokacija na području Lika destinacije, odnosno u tri županije. Tako po nižoj cijeni možete obići destinacije Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije s naglaskom na zaštićena područja prirode, jer se gotovo 60% površine Lika destinacije nalazi u ekološkoj mreži NATURA 2000.

S voucherom koji se može nabaviti po cijeni od 350 kuna za odrasle, odnosno 250 za djecu od 7 do 18 godina, posjetitelji će imati prigodu posjetiti nacionalne parkove: Plitvička jezeraSjeverni Velebit i PaklenicuPark prirode Velebit – Uvala ZavratnicaBaraćeve špiljePećinski park GrabovačuMemorijalni centar Nikola Tesla i Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Za Pećinski park Grabovača ulaznica koja se nalazi u paketu vouchera uključuje obilazak špilje Samograd uz stručnog vodiča te je ujedno i ulaznica za ostale atrakcije u parku: poučne staze, vidikovac Ploče, osmatračnica za ptice Šumske orgulje, Biljni vrt s hobitskom kućicom, Malo jezero, Panov labirint, Roštilj draga i Eko dječje igralište.

Fotografija: Klaster Lika Destination

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.