Jelsa Trail – utrka kroz autohtoni i iskonski Hvar

spot_img

Utrka koja je spoj zelenog i plavog – Jelsa Trail – provest će vas kroz zelenilo hvarskih maslinika i vinograda, te uz plavetnilo i miris mora. Ova se staza možda najbolje pamti po užitku opojnog mirisa samoniklog aromatičnog bilja uz stazu.

Jelsa Trail
Vrboska, Izvor: TZ Jelsa

Turistička zajednica Općine Jelsa, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, s ponosom najavljuje jedinstvenu manifestaciju – Jelsa Trail. Ova izvanredna utrka spojila je sportsko trčanja s bogatom kulturnom baštinom UNESCO-ve procesije “Za Križen”. Utrka će se održati 06. travnja 2024.

Utrka Jelsa Trail potiče sve dobne skupine na zdrav način života, istovremeno promovirajući duboku povezanost između sporta i kulture. Sudionici doživljavaju intenzivnost sportskog izazova dok dodaju vrijednost samoj procesiji “Za Križen”, naglašavajući njezinu kulturnu važnost.

Svaki korak kroz ovu izvanrednu manifestaciju podsjeća sudionike na bogatu povijest i tradiciju koja ju okružuje. Organizirana samo 10 dana nakon procesije, Jelsa Trail omogućuje sudionicima da svježe doživljaje podijele sa zajednicom, potičući ih na aktivnosti koje promiču zdrav način života.

jelsa trail 2024

Jelsa trail nije samo utrka nego je i šetnja prekrasnim starim težačkim putevima, između maslinika, polja i suhozida na kojima su otočani godinama vrijedno radili i održavali ih. Putem ćete upoznati autohtoni i iskonski otoka Hvar, otok sa čak šest upisa na UNESCO-voj listi.

Osim što slavi trčanje i šetnju, ova manifestacija ističe važnost očuvanja kulturnog naslijeđa. Ruta nije samo sportska staza, ona je putovanje kroz kulturno bogatstvo i baštinu UNESCO-ve procesije “Za Križen”, kao i drugih UNESCO-ovih baština otoka Hvara.

Jelsa Trail obećava postati simbol integracije sporta i kulture, spajajući ljude iz različitih područja interesa i pozadina u zajedničkom cilju zdravog života i očuvanja kulturnog naslijeđa. Pozivamo vas da budete dio ove nevjerojatne manifestacije i da doprinesete stvaranju bolje, povezanije zajednice kroz sport i kulturu.

Utrka će se održati u tri dužinske kategorije:

Srdelica – 5 kilometara +260 metara

Prikladna za početnike i djecu. Start i cilj su na rivi u Jelsi, a staza nudi predivne poglede u okolici Jelse i s drevne kule Tor. Nema okrepa na stazi. Vremenski limit za završiti utrku je 2 sata.

Škarpina – 11 kilometara + 420 metara

Staza je prikladna i za početnike ali i za natjecatelje u nešto boljoj kondiciji. Start i cilj utrke su na rivi u Jelsi. Staza vodi kroz maslenike i vinograde u Pitvama s jednom okrepom na 7 kilometara. Vremenski limit za završiti utrku je 3 sata.

Šanpjer – 20 kilometara + 620 metara

Najduža staza zahtijeva određenu razinu kondicije. Tehnički nije zahtjevna. Start i cilj su u Jelsi, a staza vodi kroz predivna mjesta poput Pitava, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske. Staza ima dvije okrepne stanice: Pitve (7 km) i Vrbanj (12 km). Vremenski limit za završiti je 4 sata, s vremenskim limitom na stazi u Vrbanju do kojeg treba doći najkasnije za 2 sata i 15 minuta.

Ovo natjecanje u Jelsi organiziraju Turistička zajednica općine Jelsa i udruga Dalmacija Trails.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.