Croatian Culinary Cup je prvo internacionalno natjecanje koje se 2024. održava u Hrvatskoj prema WACS standardima u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva te donosi manifestaciji dodatni prestiž i međunarodni karakter. Domaćim kuharima i slastičarima pruža se prilika za natjecanje s međunarodnim kolegama, dijeljenje iskustava i inspiraciju iz svjetskih kulinarskih trendova.
Manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva 2024., prestižni godišnji događaj u organizaciji HKS-a, održat će se od 10. do 16. studenog u dvorani Žatika u Poreču.
U bogatom programu izdvajaju se četiri natjecateljske kategorije Kamelija Kup – natjecanje namijenjeno perspektivnim srednjoškolcima, koje motivira mlade kuhare i slastičare na usavršavanje i profesionalni razvoj, Državno prvenstvo u kuharstvu– prvenstvo na kojem se najbolji kuhari Hrvatske natječu za titulu državnog prvaka, prezentirajući tehničke vještine, kreativnost i očuvanje kulinarskih standarda, Državno prvenstvo u slastičarstvu – slastičari iz cijele zemlje nadmeću se za prestižnu titulu državnog prvaka u slastičarstvu, prikazujući inovativnost i umjetničke sposobnosti te Croatian Culinary Cup – prvo internacionalno natjecanje u organizaciji HKS-a u suradnji s WACS-om.
Stručne radionice i sajamski segment
Jedan od središnjih dijelova manifestacije uključuje stručne radionice i sajamski segment. Metro i Unilever Food Solutions vode radionice posvećene kuharima, slastičarima i posjetiteljima koji žele unaprijediti svoje vještine. Kroz praktične savjete i demonstracije, sudionici stječu nova znanja o kulinarskim tehnikama i inovacijama. Na sajmu posjetitelji mogu kušati proizvode HKS-ovih partnera, upoznati se s kulinarskim inovacijama i inspirirati se najnovijim trendovima i tehnologijama u ugostiteljstvu.
Manifestacija nudi bogat sadržaj, uključujući natjecanja, radionice, panel diskusije i ceremonijalne dijelove. Svečano otvorenje Dana hrvatskog kulinarstva najavljeno je za 11. studeni, a natjecanja su na rasporedu od 11. do 15. studenog. Svečano proglašenje najboljih održat će se 15. studenog, a ulaz na Dane hrvatskog kulinarstva je slobodan.
Dani hrvatskog kulinarstva 2024. donose priliku za izravan susret s vrhunskim kulinarskim natjecanjima, stručnim radionicama i inspirativnim sajamskim aktivnostima koji slavi hrvatsku gastronomiju i omogućuje posjetiteljima da osjete uzbudljivu atmosferu vrhunskih kulinarskih događanja.
Inače, Hrvatski kuharski savez osnovan je s ciljem okupljanja, podrške i promicanja kuharskih i slastičarskih struka te unapređenja ugostiteljstva u Hrvatskoj. Savez nastoji očuvati bogatu hrvatsku kulinarsku baštinu, podići razinu kvalitete nacionalne gastronomije te osigurati kontinuirano obrazovanje svojih članova. Nastao je zahvaljujući inicijativi iskusnih ugostitelja i stručnjaka posvećenih očuvanju autentičnosti hrvatske kuhinje, prilagođavanju suvremenim gastronomskim trendovima te postizanju visokih profesionalnih standarda.
Kao član World Association of Chefs Societies (WACS), Hrvatski kuharski savez svojim članovima omogućuje sudjelovanje na prestižnim međunarodnim natjecanjima, čime se hrvatska gastronomija predstavlja svijetu, a profesionalne vještine kuhara i slastičara obogaćuju se prema globalnim standardima izvrsnosti.
Izvor i foto: TZ Poreč