Jeste probali najbolji detoks: Čaj od suhog lista tisućljetnih samoniklih maslina

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na području Luna, na samom sjeveru otoka Paga, nalaze se lunjski maslinici. Oni već stoljećima predstavljaju netaknuti i najegzotičniji kutak Mediterana. Prirodne samonikle masline simbol su dišpeta prema buri, kamenu i čovjeku, i tako već cijelo tisućljeće. Očuvana tradicija maslinarstva zadužila je Lun i njegove stanovnike da ovo netaknuto područje koje predstavlja prirodnu i kulturnu baštinu mediteranskog kraja, očuvaju za neke buduće naraštaje.

Lunjski maslinici otvoreni su javnosti zahvaljujući projektu očuvanja maslinika vrijednom 600 tisuća eura, koji je sufinancirala Europska unija. Projekt je pokrenut 2010. godine suradnjom Grada Novalje i Turističke zajednice koji su pokrili 25 posto troškova, a 75 posto iznosa pokriven je iz programa IPA IIIc. Kako ističu nositelji projekta, Vrtovi lunjskih maslina nadovezuju se se na dugogodišnje težnje lunjskih maslinara za cjelokupnom valorizacijom lunjskih maslina.

Najstarije masline na svijetu

Posebnost ovoga parka leži u činjenici da se ovdje nalazi najveći broj tisućljetnih samoniklih stabala masline lociranih na jednom mjestu. Na pitanje koja je od njih najstarija, teško je sa sigurnošću dati odgovor, ali na tome radimo u suradnji s institucijama za agronomska istraživanja. . Naime, u parku se nalazi preko osamdeset tisuća stabala. Ispitivanje starosti svakog stabla zahtjevan je i dugotrajan proces koji može trajati i preko godinu dana. Na temelju istraživanja provedenih na dosad ispitanim stablima, najstarija maslina u parku starija je od 1600 godina, što je svrstava među tri najstarije masline na svijetu, zajedno sa stablima masline iz Grčke i Izraela.

Javili smo se uživo iz Vrtova upravo ispred ovog stabla i doznali sve o ovoj zanimljivoj turističkoj priči.

JESTE LI ZNALI?

  • 1963. godine Lunjski maslinici proglašeni su strogim botaničkim rezervatom.
  • 7 kilometara je duljina cijele šetnice kroz maslinik. Idealna za šetnju, jogging ili kraću biciklističku avanturu.
  • 80000+ Preko osamdeset tisuća stabala samoniklih maslina sorte Olea oleaster nalazi se u ovom rezervatu što ga čini najvećim parkom samoniklih maslina na svijetu.

Najbolji detoks je upravo čaj od sušenog lista masline

Čaj, LIST LUNJSKE MASLINE možete degustirati u Vrtovima Lunjskih Maslina. Kažu kako je upravo ovaj čaj najbolji za detoks vašeg tijela.

Maslina. O njenim hranjivim i ljekovitim svojstvima ispričane su mnoge “priče”, ali nikako se ne smiju zanemariti i zaboraviti priče koje su ispričane kroz vjekove. Može se reći da njen život koji traje već više tisuća godina nije zaobišao ni jednu legendu, mit, basnu, priču … Dio je svih važnih epoha, a i veliki vladari skidali su kapu pred maslinovim drvetom. Ona je simbol vječnosti, mladosti, mudrosti, mira, života i izobilja. Biblija stablo masline tumači kao znak mira između Boga i čovjeka, čime je kroz vjekove poznat kao Sveto stablo.”

autor citata:Vesna Karavanić
Članak se nastavlja ispod oglasa

Foto: Facebook Vrtovi Lunjskih maslina

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije