JGL Muzej farmacije upoznaje vas s poviješću farmacije

spot_img

Želite li doznati više o povijesti farmacije i pri tome nešto naučiti i zabaviti se? Tada ne biste trebali zaobići novootvoreni JGL Muzej farmacije u središtu Rijeke. Naime farmaceutska tvrtka JGL u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke otvorila je specijalizirani muzej gdje je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest farmacije.

JGL Muzej farmacije – od vrta ozdravljenja do muzejske suvenirnice

Stalni izložbeni postav sastoji se od deset međusobno povezanih cjelina, koje čine: Hortus sanitatis (vrt ozdravljenja) sa živim biljem, atraktivna vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije, ljekarnički laboratorij, prikaz najzaslužnijih osoba iz povijesti hrvatske farmacije i kemije, ljekarnička knjižnica, povijest farmacije u Rijeci, JGL kutak, oficina ljekarne, u kojoj su se primali liječnički recepti i izravni usmeni ili pismeni zahtjevi bolesnika, iz prve polovice 20. stoljeća, zona ljekovitog bilja s prikazom puta biljke od prirode do lijeka, te muzejska suvenirnica.

3D zmija, ljekarnik Pablo i VR tehnologija

Posebna atrakcija novog muzeja je multimedija realizirana s tvrtkom Novena. Kroz tehnologiju proširene stvarnosti oživljavaju se povijesno značajne ličnosti, a posjetiteljima se obraća 3D zmija kao simbol ljekarništva i 3D ljekarnik Pablo. Također, zanimljivom VR tehnologijom moguće je pratiti antibiotik kako uništava infekciju urinarnog trakta, a pažnju gostiju zasigurno će privući i suvremena interpretacija herbarija realizirana u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka te rasvjetne instalacije molekula JGL brendova.

Farmaceutski spomenar

U sklopu otvorenja muzeja predstavljen je “Farmaceutski spomenar” autora prof. dr. sc. Vladimira Grdinića, u kojemu se iskričavo ocrtava širina područja u kojem se zrcali farmacija, kao i dodatno afirmira značaj ljekarništva kao dijela zdravstvenog i kulturnog identiteta koji je kroz povijest bio važan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka grada i županije. Knjiga donosi mnoštvo zanimljivih i slikom dokumentiranih podataka iz života ljekarništva te je prva objavljena u sklopu novopokrenute biblioteke Ars Pharmaceutica nakladnika JGL-a, čija će izdanja naći svoje mjesto u novom JGL Muzeju farmacije.

Izvori: JGL i Rijeka.hr
Foto: Facebook JGL Obitelj

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.