Još tri hrvatska restorana dobila Michelinovu zvjezdicu

Hrvatska je postala bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom. Restorani Noel (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), LD Restaurant (Korčula), Boškinac (Novalja), Monte (Rovinj) , Restaurant 360 (Dubrovnik), Draga Di Lovrana (Lovran) zadržali su svoje Michelin zvjezdice u novom izdanju Michelinova vodiča za 2021. godinu.

Tri nova restorana na ovom prestižnom popisu su: restoran Nebo (Rijeka, Hotel Hilton Costabella ), Alfred Keller – (Mali Lošinj, hotel Alhambra) i Agli Amici (Rovinj). Tako Hrvatska trenutno ima deset restorana u ovom prestižnom vodiču.

Još 1899. godine Andre Michelin objavio je prvi broj Michelinovog vodiča naziva Le Guide Michelin s ciljem da vlasnici automobila znaju gdje mogu natočiti gorivo, popraviti automobil, ali i gdje dobro pojesti i popiti. Braća Michelin su s ovim ciljem obišli cijelu zemlju te prikupili veliki broj informacija koje su unijeli u vodič. Ovim potezom stekli su kredibilitet i povjerenje, a samo par godina kasnije ovaj vodič je postao gurmanska biblija. Mjesto u njemu tiha je patnja svakog chefa i restorana vrhunske kuhinje.

Bib Gourmand – oznaka je koja se dodjeljuje restoranima, a koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. Nije baš zvijezda, ali definitivno nije utješna nagrada, Bib “gurman” nazvan po Bibendumu, ljubaznom Michelin Manu i službenoj maskoti tvrtke, zapravo je vrlo cijenjena ocjena koja prepoznaje restorane koji imaju visokokvalitetnu ponudu hrane po umjerenim cijenama. Umjerene cijene znače obrok od tri slijeda s predjelom, glavnim jelom i desertom, unutar fiksnog raspona cijena, koji danas iznosi 36 eura u većini europskih gradova, 40 američkih dolara u američkim gradovima, 300 honkonških dolara u Hong Kongu i 5000 jena u Tokiju.

Na listu Bib Gourmand uvršteno je sedam novih hrvatskih restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) i Alla Beccaccia (Valbandon).

1997. godine u vodiču MICHELIN prvi je put predstavljen simbol Bib Gurmana – slika Michelin Mana koji se oblizuje. Od tada je Bibendum postao omiljeni svjetionik za one koji traže kvalitetu uz razumnu cijenu. Tako se Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 13 restorana s Bib Gourmand Michelinovom oznakom za restorane koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

U izdanju pariškog vodiča iz 2016. godine predstavljen je potpuno novi simbol L’Assiette ili The Plate koji prepoznaje restorane koji “jednostavno poslužuju dobru hranu”, a na ovom popisu je preko 50 hrvatskih restorana.

Također, od prošle godine Michelin vodič ima i novu kategoriju koja je posvećena restoranima koji vode brigu o održivosti – Sustainability Emblem. Upravo je Zinfandel’s (Zagreb) prvi restoran sa zelenom zvjezdicom u Hrvatskoj. Tako se u Michelinovom vodiču nalazi ukupno 79 restorana iz Hrvatske.

Naslovna fotografija: Boškinac Facebook

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.