Jules Verne je stigao u Pazinski kaštel – sezona 2020 može početi!

Simboličnim povratkom Jules Vernea u Pazinski kaštel Istra Inspirit se pridružio inicijativi Otvaranja turističke godine 2020. u Istri prošlog vikenda. Upravni odjel za turizam Istarske županije ovim je projektom pokrenuo inicijativu za ponovnim pokretanjem turizma u Istri, a kroz glumu, emocije, kazalište i doživljaje u sinergiji s interpretacijom kulturne baštine izvedba Istra Inspirita u Pazinskom kaštelu odlično se uklopila u cjelokupnu turističku ponudu poluotoka proteklog vikenda.

Izvedba Istra Inspirita osmišljena je i režirana od strane Frane Novljana, dok je uloga kuharice Margarete pripala Sedini Cerovac. Izvođači Istra Inspirita otkrili su zašto i kako se Jules Verne vratio u Pazinski kaštel nakon dugog putovanja, te što su sve smislili kuharica Margareta i njezin pomoćnik Albert kako bi zadobili njegovu pažnju.

Žele ga zadiviti najboljim istarskim ručkom i delicijama, ali i glazbom, jer oboje žele otputovati s njim u Francusku. Lik Jules Vernea se ne pojavljuje u izvedbi,  ali se kroz dijalog između kuharice i pomoćnika može saznati sve o istarskoj gastronomiji i vinima te povijesti Pazinskog kaštela. Na već uobičajen način, u maniri storytellinga, publici se prezentiraju povijest, priče i legende poluotoka, a u ovom slučaju Pazina – Grada knjige.

Jules Verne – nikada nije bio u Pazinu

Danas znamo da se u svom djelu „Matijaš Sandorf“ (1885.) obilato koristio opisima koje su prije njega objavili mnogobrojni putopisci koji su pohodili ovaj gradić u srcu Istre. Na mjestu gdje se spajaju „crvena“ i „siva“ Istra, potok Pazinčica, koji je nekad tekao sve do zapadne istarske obale i ulijevao se u Limski kanal, isklesao je u istarskom kršu jedan od naših najmonumentalnijih spomenika snazi prirode – Pazinsku jamu.

Putopisci koji su prethodili Verneu zabilježili su legende vezane uz podzemni tok Pazinčice, što je njemu poslužilo da oko njih ispreplete radnju svog romana. Trojica mađarskih grofova, predvođena Matijašem Sandorfom, bijahu zatočeni u Pazinskom kaštelu sagrađenom nad liticama Pazinske jame. Odatle u olujnoj noći bježe te ih nabujala Pazinčica odnosi u podzemlje, da bi ponovno ugledali svjetlo dana baš u Limskom kanalu.

S obzirom kako je pred nama iznimno zanimljiv turistički tjedan u kojemu Hrvati s 5 dana godišnjeg na odmoru mogu provesti 10 dana mnogi će krenuti put obale. Istra poziva brojnim akcijama i atrakcijama, a ovo je tek jedna od njih.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.