Juran i Sofija ponovno plovi Kupom u Sisku

Autor

Kategorije

- Oglas -
- Oglas -

Tijekom panoramske vožnje brodom Juran i Sofija turisti će na drugačiji način moći doživjeti povijesnu jezgru Siska te prirodu koja ga okružuje. Brod Juran i Sofija, izgrađen 2003. godine, prošle je godine bio na temeljitom remontu kako bi se uredio i prilagodio prijevozu putnika, a od danas (27. lipnja) ponovo je na raspolaganju turistima koje će voditi na kružne plovidbe Kupom.

Plovidba je i najbolji uvod u upoznavanje sisačkog dijela Posavine. Naime, turistima, posebice onima koji dolaze iz Zagreba, preporučuje se da izlet nastave 30 kilometara dalje u Parku prirode Lonjsko polje.

Brod Juran i Sofija u vlasništvu je grada Siska, a njime upravlja Park prirode Lonjsko polje. Brod Juran i Sofija od početka nosi isto ime – ono nadjeveno po priči o sinu hrvatskog bana Tome Erdödya utamničenog od Turaka i njegovoj ženi Sofiji koja ga pokušava osloboditi. Istoimena povijesna drama Ivana Kukuljevića Sakcinskog koja se zove još i Turci kod Siska, prva je hrvatska drama ilirskoga razdoblja, a priča i danas živi zahvaljujući kazališnim predstavama i izložbama.

“Park prirode Lonjsko polje kontinuirano radi na jačanju turističke infrastrukture i ponude namijenjene posjetiteljima. Posljednjih tjedana u Lonjskom polju raste broj domaćih gostiju što nas potiče da i dalje sustavno osluškujemo njihove potrebe i odgovaramo na njih turističkim proizvodom koji veliku pozornost pridaje očuvanju prirode. Rijeke tu imaju velik turistički potencijal”, istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Zbog toga se jača flota Parka prirode Lonjsko polje. Uz dva nadzorna čamca za čuvare prirode te Jurana i Sofiju, flota Parka prirode Lonjsko polje ima i plovilo Vodomar, četiri čamca na solarni pogon te 10 kanua.

- Oglas -

Autor

Kategorije