Sol, bijelo zlato grada Paga, organizirano se proizvodi duže od tisuću godina. Solane na ovom području među najstarijima su na istočnoj jadranskoj obali, a prvi puta se spominju još u desetom stoljeću. Nekada se sol proizvodila prirodnim isparavanjem no u međuvremenu je napušten ovaj način proizvodnje, a kako to izgleda danas, možete provjeriti u programu obilaska Solane Pag “Jutra u poljima soli”.

Solana Pag, zajedno sa svojim solinama i bazenima od ilovače za isparavanje, prostire na površini većoj od dva milijuna četvornih metara, što je čini najvećim proizvodnim pogonom u Hrvatskoj.
Krajem ovog mjeseca u Solani Pag očekuje se pokretanje programa obilazaka pod nazivom “Jutra u poljima soli”, tijekom kojih će se svi zainteresirani domaći ljudi i turisti moći prijaviti za organizirani obilazak polja soli, branje soli i cvijeta soli, a sve to uz stručno vodstvo i mnoštvo novih znanja koja će, uz ubranu sol, ponijeti sa sobom. Ovo je ujedno prilika za posjet Butigi soli u sklopu Solane Pag, te Muzeju soli i stalnoj izložbi solarstva u gradu Pagu.

U sklopu programa posjete “Jutra u poljima soli” te na pratećim radionicama, posjetitelji će se moći upoznati s poviješću Solane Pag, načinom proizvodnje soli nekada i danas, te o sastavu, kvaliteti i važnosti soli. Radionice se provode uz stručno vodstvo, pa će ovo biti prilika za sve koji, uz stjecanje novih znanja i iskustava vezanih uz sol i ekološku mrežu u čijem sastavu je Solana Pag, žele uživati i u jedinstvenim prirodnim ljepotama ovog područja.
///Osam stvari koje trebate znati o Novalji i Pagu
– Solana Pag je otvorila ulaz mora, a salinitet mora u Paškoj vali 2. svibnja mjerio je 3,6 BoM. To je bio preduvjet da se može krenuti s postupkom natapanja 300 hektara površina solanskih polja morem. Solanska polja tako će se puniti morem čitava dva tjedna, a završit će posljednjom fazom, onom krajnje kristalizacije, objasnio je direktor Solane Pag Josip Ćapin.

U slučaju dobrih vremenskih uvjeta, u Solani Pag se nadaju prvim kristalima soli krajem svibnja ili početkom lipnja i uspješnoj sezoni 2025. uz rekordno “žgribanje”. Iz više od milijardu litara morske vode dobiva se 140 tisuća kubnih metara salamure iz koje se dobije 12 milijuna kilograma čiste Paške soli.
