Osam stvari koje trebate znati o Novalji i Pagu

Puno je turističkih priča pisano o otoku Pagu. Pisali smo ljetos o prekrasnim plažama oko Novalje top destinacije Paga, poznata je priča o najboljem ovčjem siru, o Novalji kao nadaleko poznatoj europskoj festivalskoj destinaciji i brojnim outdoor programima koji produžuju sezonu na mjesečevom otoku, ali ovih osam stvari jednostavno morate znati o Pagu na koji se, kada ga jednom upoznate, uvijek rado vraćate.

ANTIČKI VODOVOD

Jeste li znali da je u prvom stoljeću naše ere sagrađen antički vodovod, gdje su graditelji iskopali tunel u živoj stijeni? Tunel je prohodan i danas cijelom dužinom i predstavlja turističku atrakciju, odnosno kulturno dobro RH.

Taj jedinstveni rimski akvedukt, u narodu zvan Talijanova buža, napajao je Novalju vodom iz novaljskog polja. Vodovod je dug oko 1050 metara, maksimalne širine 60-70 cm i ima devet otvora na površini, tzv. odiha, a na mjestima je visok i do 40 metara. Inače naziv Novalja potječe od latinske riječi navalia, kojom se uobičajeno označavalo mjesto za popravak i opskrbu brodova. No, ta je riječ često označavala i mjesto gdje su se brodovi izvlačili na suho i tijekom zimskih mjeseci sklanjali u natkrivena spremišta, a ponekad čak i ratnu luku.

Ulaz u vodovod nalazi se unutar Gradskog muzeja koji u sebi čuva dio novaljskog kulturnog i etnološkog nasljeđa. Posjetiteljima je omogućen ulazak u rimski vodovod maksimalno do 70 m uz obvezatno korištenje zaštitne opreme Gradskog muzeja. Antički vodovod, podzemni kanal isklesan je ručno u živoj stijeni i nepobitno je najimpresivnija i najbolje očuvana antička građevina u Novalji.

Tijekom vremena zagubio mu se svaki trag kako na površini zemlje, tako i u ljudskom sjećanju. Priča se kako je u 19. stoljeću ispod Lunjskoga puta u njega propalo neko dijete, a dok su ga mještani vadili otkrili su pod zemljom impresivan kanal. U prvi su se trenutak o njemu isprele fantastične priče; potom su znanstvenici toga doba protumačili o čemu je ustvari riječ, a narod ga prozvao Talijanovom bužom. To se moralo dogoditi tijekom prve polovice stoljeća, jer ga je 1853. godine Mijat Sabljar ucrtao i opisao u svojoj putnoj bilježnici koja se do danas očuvala.

U PAGU IMA VIŠE OVACA NEGO U NEKIM GRADOVIMA STANOVNIKA

Jeste li znali da je na otoku Pagu 1950. godine bilo 16 500 ovaca a prema podacima iz 2007. bilo ih je čak 30 000? Ovčarstvo je važno na otoku s kojeg dolazi najbolji svjetski sir – Paški sir.

A upravo priča o Paškom siru je jedna od brojnih zanimljivih priča s mjesečevog otoka koji je omiljena ljetna otočka destinacija.

GOTOVO 7 LITARA MLIJEKA ZA JEDAN PAŠKI SIR

Jeste li znali da je za proizvodnju 1 kg paškog sira potrebno od 5,5 do 7 litara mlijeka? Otok Pag je jedinstven i sasvim drugačiji od ostatka naših otoka. Dokaz za ovu tvrdnju je mjesečev izgled, duboke uvale, ljekovita blata sa slanom i boćatom vodom i sol – od one u nadaleko poznatoj solani, do one koju nosi bura zaslužna je između ostalog i za najbolji sir na svijetu – Paški sir, pa i za omiljenu deliciju pašku janjetinu. Posolica koju nemilosrdna bura diže s mora i raznosi po cijelom otoku zasoljava biljke koje su domaćim životinjama ukusna hrana. Baš zbog bure i posolice na travi i bilju mlijeko paške ovce  jedinstvenog je okusa i kvalitete, a paški sir koji se pravi od ovog mlijeka posebnog je okusa.

Pag je zbog vjetra i soli zapravo poput slane sobe na otvorenom i idealan je za boravak na otvorenom i šetnje za sve koji imaju respiratornih problema.

OVCE NA PAGU IMAJU I SVOJU IZLOŽBU KAO I PAŠKI SIR

Jeste li znali da se svake godine, prvi vikend u srpnju, održava izložba paške ovce i paškog sira na kojoj se ocjenjuje njihova kvaliteta?

I ovaj sajam je vrhunska turistička atrakcija koje završava degustacijom najbolje sira na svijetu – paškog sira. Sajam obuhvaća ocjenjivanje kvalitete paškog sira, ocjenjivanje najbolje kolekcije ovaca te najboljeg ovna. Manifestaciju je pokrenuo Grad Novalja u suradnji s Udrugom uzgajivača paške ovce kako bi promovirao pašku ovcu i paški sir kroz turističku prezentaciju te istodobno znanstvenim pristupom unaprijedio razvoj stočarstva na Pagu.

Paška ovca kao izvorna hrvatska pasmina nastala je na području otoka Paga, gdje se i danas uglavnom uzgaja. Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira, najpoznatijeg i najcjenjenijeg tvrdog ovčjeg sira u Hrvatskoj. Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom od mlijeka je paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima prepunim različitih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja. Posebnu vrijednost siru daje činjenica kako ovce pasu travu na kojoj nakon bure sol ostaje u tragovima.

LUNJSKI MALSINCI SKRIVAJU TISUĆLJETNE MASLINE OD KOJIH SE RADI VRHUNSKI ČAJ ZA DETOKSIKACIJU

Jeste li znali da šume maslina koje prekrivaju lunjski poluotok predstavljaju jedinstveno botaničko bogatstvo Mediterana?

Na području Luna, na samom sjeveru otoka Paga, nalaze se lunjski maslinici. Oni već stoljećima predstavljaju netaknuti i najegzotičniji kutak Mediterana. Prirodne samonikle masline simbol su dišpeta prema buri, kamenu i čovjeku, i tako već cijelo tisućljeće. Očuvana tradicija maslinarstva zadužila je Lun i njegove stanovnike da ovo netaknuto područje koje predstavlja prirodnu i kulturnu baštinu mediteranskog kraja, očuvaju za neke buduće naraštaje.

Posebnost ovoga parka leži u činjenici da se ovdje nalazi najveći broj tisućljetnih samoniklih stabala masline lociranih na jednom mjestu. Na temelju istraživanja provedenih na dosad ispitanim stablima, najstarija maslina u parku starija je od 1600 godina, što je svrstava među tri najstarije masline na svijetu, zajedno sa stablima masline iz Grčke i Izraela.

STOGAJ – NAJVEĆA ATRAKCIJA ZA LJUBITELJE PENJANJA

Jeste li znali da ljubitelji alpinizma i sportskog penjanja mogu uživati u penjanju strminama stijene Stogaj uživajući pri tom u prekrasnoj panorami?

Plaže koje oduzimaju dah, penjačka stijena Stogaj i trail staza dugačka 14 kilometara sa prvom morskom Via Ferratom doživljaj je koji se ne zaboravlja. Na Pagu u brojnim outdoor programima vam je zajamčena socijalna distanca, netaknuta priroda i doživljaj koji nikada nećete zaboraviti. Upravo ovakve atrakcije čine vaš godišnji odmor posebnim.

Pag Outdoor projekt i u ovim, za turizam posebno teškim vremenima, ne samo da doživljava nove kvalitativne iskorake nego ponudu čitavog otoka Paga koji povezuje čak dvije županije, Ličko-senjsku i Zadarsku i pet otočnih turističkih zajednica, diže na znatno višu razinu. Biciklizam, nordijsko hodanje, trail, kajakarenje na moru,  SUP (veslanje na dasci), jedrenje na dasci, trčanje, hodanje, vožnja quadovima, neka su od sportskih događanja u kojima ljubitelji aktivnog odmora uživaju na otoku Pagu tijekom godine.

Mjesečev otok kroz brojne sadržaje postaje jedna od najpoželjnijih hrvatskih destinacija za sve veći broj poklonika outdoora koji u slučaju Paga može imati sve razine uzbuđenja – od obiteljskih druženja s prirodom do vrlo zahtjevnih adrenalinskih nadmetanja.

PAŠKA SOL MEĐU NAJKVALITETNIJIM U SVIJETU

Jeste li znali da se na otoku Pagu još može vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more?

Tehnologija proizvodnje u Solani Pag maksimalno koristi prirodne prednosti područja na kome se nalazi – čist okoliš, velik broj sunčanih dana, nepropusno tlo, pogodan vjetar – pa paška sol svojom čistoćom spada među najkvalitetnije u Europi i svijetu.

Sol proizvedena u Solani Pag sadrži niz minerala od kojih je većina nužna za ljudsko zdravlje, a modernim postrojenjima provodi se njezino jodiranje, zbog čega je nezaobilazni dio svake zdrave prehrane.

SUHOZIDI NA PAGU PRIMJER AUTOHTONOG PUČKOG GRADITELJSTVA

Jeste li znali da su svojim oblicima, izgledom i namjenom paški suhozidi, nastali slaganjem kamenja, jedan od najreprezentativnijih primjera autohtonog pučkog graditeljstva?

Suhozidi i meje su važan dio paške prošlosti i vječni spomenik teškog života paškog težaka koji ih je stoljećima gradio i održavao. Po dužini očuvanih suhozida, od oko tisuću kilometara, otok Pag je jedno od najbogatijih područja suhozida u Hrvatskoj. Podizali su se kao prirodne granice između pašnjaka, dovoljno visoki da ih ovce ne mogu preskočiti, ali i snažni kako ih bura ne bi srušila. Njihova izgradnja jasno nikada nije bila lagana. Zbog iznimne važnosti suhozida, ali i u cilju sprječavanja njihova uništavanja, na Pagu se provode aktivnosti zaštite suhozidne gradnje otoka.

Naslovna fotografija: Davor Strenja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.