Kad se Mostar zainati, Street Art Festival

Iako Mostar, kao i mnoge druge gradove s visoko razvijenom uličnom umjetnošću, od milja zovu Balkanski Berlin kako bi privukli kulturne turiste i urbane istraživače, taj gradić je sa svojim Street Art Festivalom ipak puno više od njemačke metropole. Multikulturalni biser, autentični šareni isprepleteni ćilim jezika i identiteta koji nastoje koegzistirati u svojoj različitosti.

grafiti na ulicama, Mostar
Grafiti na ulicama, Mostar

Tijekom balkanskih ratova Mostar je doživio razaranja nezapamćena od svjetskih ratova. Slikovita ikona osmanske arhitekture, Stari most preko tirkizne Neretve srušen je kao žrtva rata. Obnovljen je bio desetljeće nakon uništenja tradicionalnim procesima izgradnje pod pokroviteljstvom UNESCO-a i upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Postao je simbol mira i pomirbe između sukobljenih naroda, triju etničkih zajednica, Hrvata, Bošnjaka i Srba. Balkanski rat uništio je gradsko arhitektonsko i društveno tkivo, a lokalna zajednica se i nakon trideset godina još uvijek oporavlja emocionalno, arhitektonski, politički, ekonomski. Makar je dio Mostara obnovljen, opasne ruševine i ratna razaranja još uvijek su evidentne u cijelom gradu.

Dok Mostar ima još dug put do oporavka od svoje tragične prošlosti, njegov Street Art Festival igra važnu ulogu u procesu ponovne izgradnje zajednice, posebno među mlađim generacijama.

– Želimo ponuditi drugačiju sliku Bosne i Hercegovine. Želimo pokazati da u ovoj zemlji ima ljudi koji ne žive u prošlosti i da unatoč svemu pokušavamo raditi na sebi i fokusirati se na budućnost, kažu organizatori.

Street Art Festival Mostar kao društveni pokret

Ekipa od šest djevojaka (Marina Đapić, Saira Gilić, Sabina Maslo, Iris Ivković, Maja Rubinić, Karla Ćosić) i jednog mladića (Tomislav Klišanin) iz Udruge za promicanje urbane kulture, suvremene i javne umjetnosti Rezon opisuje svoj aktivizam kao multikulturalnu inicijativu urbane umjetnosti i kulture. Počeci sežu u 2012. kao pokušaj aktiviranja i ujedinjavanja mladih umjetnika koji su htjeli unijeti više pozitive u podijeljeni grad. Kroz deset godina, uz snažnu podršku grada Mostara, drugih partnera i građana, stvorili su međunarodno priznatu platformu za uličnu umjetnost. Postaju angažirani društveni pokret koji svojom inspirativnom energijom povezuje umjetnike iz cijelog svijeta s domaćim umjetnicima i neprestano transformira mostarske ulice.

Osim izrade impresivnih murala, Street Art Festival organizira i popratni kulturni program za sve generacije. Uključuju raznoliki program uličnih performansa, cirkuske i lutkarske predstave za najmlađe, koncertna događanja, umjetničke radionice i izložbe te brojne mogućnosti za razvijanje odnosa prema gradu i umjetnosti u javnom prostoru. Među posebno zanimljivim događanjima izdvajamo neizostavnu tradiciju ispijanja kave i slušanja sevdaha te prošlogodišnje spektakularno otvaranje Festivala na kojem je organiziran prvi 3D-mapping Starog mosta.

Mostarska ulična umjetnost kroz Street Art Festival iz godine u godinu postaje važan dio vizualne kulise grada, oživljavajući napuštene prostore i ruševine i dajući gradu jedinstven vizualni identitet. Lokalni organizatori čine upravo to – prekoračuju političke podjele umjetnošću i koriste je kao “most” – ujedinjujuću i povezujuću građu u stvaranju novog mostarskog identiteta.

Kostur nekadašnje banke u centru grada Mostar

Kostur zloglasne bivše banke, Mostar

Umjetničke lokacije murala i grafita prilično su blizu, tako da posjetitelji mogu lako prošetati među njima, upoznajući pravi Mostar, izvan fotogeničnog turističkog starog grada sa Starim mostom, koji privlači standardne goste. Oko zloglasne napuštene zgrade nekadašnje banke, jednog od najpoznatijih duhova prošlosti Mostara koja se nazubljeno uzdiže iz okoline kao simbol nasilja i ratnih zločina, mogu se pronaći mnoga ulična umjetnička djela. Morbidno monumentalna i impozantna građevina s užasnim ratnim sjećanjima, još uvijek je prekrivena rupama od metaka koje su oslikane grafitima, izvana i iznutra. Domaći i gostujući umjetnici često je biraju kao javno slikarsko platno.

Love Will Tear Us Apart / Ljubav će nas rastrgati

Emocionalno urbano istraživanje kulminira slikom koja vizualno vrišti bol zaglavljenu u gradskom mentalitetu, što je osjetio talijanski ulični umjetnik Bifido. Njegova posebna povezanost s Bosnom inspirirala ga je na stvaranje murala Love Will Tear Us Apart. U potrazi za onim što bi mogao voljeti, Bifido je nekoliko puta posjetio Mostar. Bosnu je, kaže, upoznao i zaljubio u nju, pa ga vuče nazad, posebno Neretva koju doživljava kao tekuću melankoliju. Gradu je poklonio impresivan, vizualno snažan mural. Sa suzama koje još teku niz gradske zidove. Uz nevidljive krikove koji još odjekuju ulicama i trgovima.

umjetnik Bifido, kolektiv Medianeras, Mostar
Umjetnik Bifido, kolektiv Medianeras, Mostar

Šantićeva ulica

umjetnik Čengić, umjetnik Reis, Mostar
Umjetnik Čengić, umjetnik Reis, Mostar

Ulica Alekse Šantića, nazvana po mostarskom pjesniku koji se svojim opusom krajem 19. stoljeća bavio društvenim nepravdama, nostalgičnom ljubavlju i zajedništvom južnih Slavena, najbolja je parabola novog Mostara i glavna ulica njegovog umjetničkog festivala. Glavna ulica predstavlja neslužbenu razdjelnicu grada, nekada je bila na glavnoj crti bojišnice. Pjesnikov opus inspirirao je umjetnike iz Urugvaja i Španjolske, koji su Šantićevim motivima i temama uljepšali pročelja stambenih zgrada. Impresivan vizualni dojam stvara mural urugvajskog umjetničkog kolektiva Medianeras koji predstavlja mladenačko lice s hrabrim pogledom u budućnost. Artez iz Srbije pridružuje se sa djevojkom koja drži novi život (fikus), Benjamin Čengić iz Sarajeva sa šarenim letećim dječakom, Aleksandro Reis iz Brazila s portretom Luciana Pavarottija. Potonji je pomogao uspostaviti glazbeni centar za mlade kasnih 90-ih. Naveli smo samo neke murale na važnoj mostarskoj ulici, koja će ih ubuduće ugostiti još više.

Kad se kenjac zainati

Mostarski murali postaju i turistička atrakcija koja putem društvenih mreža dopire do svoje nove publike. Najveći odjek i viralnost u koronskoj 2020. godini izazvala je slika domaćeg umjetnika Ante Lovrića iz susjednog Širokog Brijega pod naslovom Kad se kenjac zainati. Mural je naslikan na fasadi stambene zgrade u naselju Bijeli Brijeg. Umjetnik je karijeru započeo kao grafiter s vandalskim pseudonimnim potpisima na zidnim površinama, a danas je poznat po prepoznatljivom umjetničkom satiričnom opusu i šaljivim muralima. Prolaznicima neodoljivi, i uvijek izmame osmijeh. U njegovim radovima dominiraju motivi Hercegovine i života Hercegovaca, gdje se suvremena ulična umjetnost vješto stapa s tradicijom.

Kad se kenjac zainati, Ante Lovrić, Mostar
Kad se kenjac zainati, Ante Lovrić, Mostar

Uz podršku lokalne zajednice u dobivanju dozvola za osvježavanje fasada zgrada, uključujući obrazovne institucije i stanovnike, Street Art Festival pruža otvoren prostor za mlade umjetnike iz Bosne i Hercegovine. Ali također i međunarodne renomirane umjetnike koji ustrajno gravitiraju u Mostar. Time je grad postao jedna od najvećih i najljepših galerija na otvorenom u regiji.

– Svaki dan sklapamo poznanstva kojih bez Festivala ne bi bilo. Obuhvatio je cijeli grad, došao je na skrivene ulice i vidljive javne prostore. Stvara jedinstvenu urbanu umjetničku priču i važan dio kolektivne memorije, pojašnjavaju organizatori. – Surađujemo s lokalnom zajednicom, potičemo razvoj suvremenog stvaralaštva u likovnoj umjetnosti te doprinosimo promicanju koncepta ulične umjetnosti u javnim prostorima.

umjetnik Wuper, Mostar
Umjetnik Wuper, Mostar

Pitoreskni grad Mostar vrijedan je truda i vožnje za urbani odmor tijekom (barem) vikenda, a inovativni Street Art Festival s bogatim kulturnim programom tradicionalno se održava sredinom rujna. Pratite na društvenim mrežama što za vas ove godine spremaju organizatori!

Fotografije: arhiv Street Art Festival Mostar i Tanja Cvitko

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.