Kaj sve krije, kaj sve krije Zagorje zeleno?

Na spomen Zagorja mnogi će prvo pomisliti na zelenu boju. Ima i onih koji će Zagorje povezati s vinima, a  mnogi će ga pamtiti po popularnim pjesmama koje nježno slave te bajkovite „zelene brege“.

Gurmani će na sva usta hvaliti lokalna jela, od kojih su najpoznatiji štrukli, a ljubitelji povijesti rado će naglasiti da su se u Zagorju rodili mnogi hrvatski velikani, umjetnici i buntovnici te da je prije sto tisuća godina svoj dom ovdje pronašao krapinski pračovjek. Reklo bi se da je Zagorje bilo top-destinacija još od kamenog doba.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Za one koji znaju, ovo će biti ponavljanje gradiva, a za one koji još nisu bili u Zagorju, odlična prilika da ga upoznaju i što prije posjete.

KAD BI BAR BREGI POVEJDAT HTELI

Umjesto da gubite vrijeme na sklapanje vremeplova kako biste se vratili u doba dvoraca, princeza i vitezova ili u doba neandertalaca, pojednostavite si život i zaputite se u brežuljkasto Zagorje. Gdje god se zaputili, sigurno će vam se na putu naći barem jedan dvorac u kojem ćete moći kraljevski uživati u raskošnim dvorskim jelima.

Prošlo savršeno vrijeme

Osim dvoraca, tu je i velik broj sakralnih objekata i jedno od najvećih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Odgovor na pitanje kako je bilo živjeti u zagorskom selu lako je pronaći u selu pokraj Sutle, no za odgovor kako se živjelo u kameno doba, morat ćete potegnuti do Krapine. U rodnome mjestu slavnoga kipara Antuna Augustinčića nalazi se muzej koji svakako morate obići. I nemojte misliti da je to sve jer to je – samo dio. To je samo početak.

TERME SIM, TERME TAM

Umorni ste i nije vam ni do čega? Treba vam dobar odmor ili barem opuštajući vikend – da je mirno, ali da ima života; da je smještaj vrhunski, ali da nije preskup; da možete birati, ali da ne možete pogriješiti. Sve vaše želje nalaze se na jednome mjestu – u Zagorju.

SPAs od stresa

Bez obzira na to želite li se samo okupati u bazenu s termalnom vodom, šetati se prirodom ili uživati u SPA i wellness tretmanima, pred vama je pregršt opcija. Riječ je o nijansama jer sve što vam treba, pronaći ćete u termama kojih u Zagorju ima napretek. Oni skloniji romantici zaljubit će se u manje, ali intimnije hotele i vile te uživati u nježnim zagrljajima raskošnih ponuda.

Z bregih se s’e lepše vidi

Ljubitelji lijepih vidika na svoje će doći ako posjete mjesta s kojih se može uživati u pogledu na neodoljive zagorske brege i udahnuti svježi zagorski zrak. Prekrasno uređene vile okružene zelenilom idealno su mjesto za sve one koji se žele malo pritajiti i provesti nezaboravan odmor s obitelji ili prijateljima.

OD PURICE I PAJCEKA DO DOBROGA VINČEKA

Iako je Zagorje bogato fascinantnim prirodnim ljepotama, termalnim izvorima i brojnim termama, vilama i hotelima, ono po čemu ga se nekako najviše pamti je enogastro ponuda.

Na vrh brda trs se mrda

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na gotovo svakom zagorskom brežuljku naći ćete barem jedan vinograd i mnoštvo rodnih trsova, s kojih vise grozdovi vrhunskih sorti. O zagorskim vinima i vinarima posljednjih se godina govori u superlativima, što potvrđuju brojne domaće i međunarodne nagrade. A tamo gdje je zagorsko vino, tamo su i zagorski specijaliteti.

Zalogaj koji voli „kaj“

Svratite li u restoran uređen u autohtonom zagorskom stilu ili šarmantnu zagorsku klet, dočekat će vas ugodni mirisi i okusi purice ili „race“ s mlincima, toplih štrukli, kukuruzne zljevke, toplog domaćeg kruha. Raj za oči, raj za nepce, raj za želudac. Sve je to Zagorje.

OBITELJ NA PRAVOME MJESTU

U vrijeme kad je vremena za zajedničke obiteljske trenutke sve manje, dobro je imati mjesto koje će se svidjeti svima – od malih, velikih do onih najvećih. U Zagorju svaka generacija može pronaći nešto za sebe.

Kad god došli, u Zagorju ste dobrodošli

Oni najmanji i malo veći mogu cijeli dan uživati u termama, zaljubljeni će pobjeći u intimu prekrasnih vila, oni malo stariji, umorniji i zaposleniji utješit će se spa i wellness sadržajima, a oni najiskusniji uživat će u šetnjama prirodom i krijepiti dušu i tijelo domaćom ponudom tradicionalnih jela prema receptima „kako su jeli naši stari“.

U svako doba godine, bez obzira na godišnje doba, u Zagorju je uvijek veselo i nezaboravno. Idealno mjesto za obiteljski odmor.

I AKTIVNO I ATRAKTIVNO

Dosadilo vam je raditi krugove biciklom po istome mjestu ili se penjati uvijek istim stazama? Klincima je dosta poznatih parkića i klackalica? Trebaju vam nove staze, novi vidici, novi parkovi i novih izazovi.

Od brega do brega nudi se obilje svega

Ako želite organizirani aktivni odmor, najbolje je da posjetite zagorske terme ili hotele koji u svojoj ponudi imaju pregršt izvrsnih programa za aktivni odmor. Ako ste pak odlučili sami otkrivati zagorske brege biciklom ili pješice, pred vama je bezbroj mogućnosti, staza, šumskih putova, izletišta i parkova.

Tko visoko leti, bolje vidi kleti

A ako vam je puna kapa vožnje biciklom ili pješačenja pa tražite nešto novo i uzbudljivije, posjetite park znanja gdje kroz interaktivni pristup možete saznati zanimljive stvari. Baloni na vrući zrak pružit će vam priliku da vidite Zagorje iz ptičje perspektive, a jahanje iz konjske. Oni koji žele osjetiti još jači nalet adrenalina, mogu iskusiti let u simulatoru helikoptera ili izbaciti nagomilani stres šuljanjem, skrivanjem i pucanjem na terenima za paintball.

LEPE TI JE ZAGORJE ZELENE

Jedna od najpoznatijih pjesama o Zagorju zove se „Lepe ti je Zagorje zelene“. I odmah je svima jasno što je pjesnik htio reći. Pitoreskni zeleni brežuljci po kojima su razbacani dvorci, kurije, crkvice, kleti i vinogradi, među kojima krivudaju vinski putovi i staze. Šume odišu mirom i svježinom. Zagorje i njegove vode posebna su priča, o čemu svjedoče brojni izvori termalnih voda.

Naslovna fotografija: Slaven Janđel / izvor: TZ Krapinsko Zagorske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.