Kajakarenje Gackom: Prozirnim kajacima uronite u bogatstvo prirode

Gacka dolina veliko je krško polje omeđeno Velebitom prema moru, a prema unutrašnjosti Kapelom kojim kako mu i ime govori dominira rijeka Gacka. Ova zanimljiva rijeka izvire na jednom kraju polja, a ponire na suprotnom i po dužini ovo je treća ponornica na svijetu. Vodimo vas slikom i tekstom na kajakarenje Gackom i to prozirnim kajacima što je u Lici omiljena atrakcija uz zip line.

Zanimljivo kako je izvorni tok Gacke dugačak čak 32 kilometra, no nakon izgradnje hidroelektrane u Senju skraćen je na 11 kilometara. Zbog blagog pada nadmorske visine tok Gacke je miran i zavojit, a voda izuzetno čista i bogata kisikom te je ova rijeka omiljena turistička atrakcija Like.

KAJAKARENJE GACKOM U PROZIRNIM KAJACIMA

Članak se nastavlja ispod oglasa

Poseban doživljaj je kajakarenje ovom rijekom, a kada su kajaci još prozirni onda je doživljaj jedinstven i nezaboravan u što smo se uvjerili tijekom našeg boravka u Lici kada nas je ekipa Velebit aktivnosti i Lika cluba upoznala sa svim tajnama kajakarenja Gackom. Spuštanje kajacima u trajanju sat vremena vožnja je koju ćete dugo pamtiti, a vrlo vjerojatno ćete se Gacki i ponovno vratiti.

U prozirnom kajaku kao da ste dio te tako divlje, a tako pitome rijeke koja je puna života. Od ptica, koje će vas pratiti cijelim putem, do zelenila i prizora Gacke doline koji ostavljaju bez daha pa sve do ribica i podvodnog svijeta koji se pojavljuje doslovce pod vašim nogama.

Prozirni kajak napravljen je od specifičnog materijala koji se koristi u izradi neprobojnih stakala, što ga čini jakim i čvrstim. Ovaj otvoreni dvosjed idealan je za opušteno veslanje i istraživanje flore i faune rijeke Gacke.

Zamišljate idealno proveden dan u prirodi veslajući i uživajući sa prijateljima i obitelji? Tada morate iskusiti ovo kajakarenje Gackom i sve čari Like.

GACKA NEKADA IMALA SAMO 4 VRSTE RIBE

Gačani su se rijekom kretali “plavima”, plovilima izdubljenima iz jelovih trupaca, koji su svojstveni za Gacku. U rijeci raste brojno vodeno bilje, toliko bujno da ga Gačani kose i njome hrane stoku.

Posebno je zanimljiv podatak kako su do 1937. u Gackoj živjele samo četiri vrste ribe – potočna pastrva, jegulja, piškur i štuka, koja je možda unesena u vrijeme Frankopana. Nekad je u ovoj rijeci živio i potočni rak, no nestao je 1931. zbog račje kuge. Kasnije su u Gacku unesene brojne druge vrste riba, a neke su došle i kanalom kojim je za potrebe hidroelektrane Gacka spojena s Likom, tako da danas u Gackoj žive još i kalifornijska pastrva, lipljen, šaran, linjak, bodorka, klen i sunčanica.

Unošenjem ovih vrsta poremećena je biološka ravnoteža rijeke i smanjena čistoća vode. Potočne pastrve u Gackoj osobito brzo rastu čak pet puta brže nego u drugim krškim rijekama te su poznate među ribičima diljem svijeta

VRILA GACKE I MLINICE NA MAJEROVOM VRILU

Na rijeci Gackoj i njenim pritocima radilo je tijekom 20. stoljeća oko šezdeset mlinica, a danas ih tek nekoliko na vrelima u Sincu još obavlja svoju prastaru funkciju mljevenja žita koristeći pogonsku snagu ove rijeke. Trajući u ravnoteži i dosluhu između čovjeka i prirode, kao objektivizacija njihovog sklada i suradnje, čuvaju sjećanje na jedan od starih, izumrlih obrta. Lika je destinacija u kojoj na trenutak možete oživjeti povijest, a priča rijeke Gacke vodi nas kroz vrijeme.

Danas, na početku novog stoljeća, na vrelima Gacke, klopot mlina i zvuk mlinskog kamena još odolijevaju kao ostaci narodnog graditeljstva. Na Majerovom vrilu možete kupiti brašno samljeveno baš ovdje, na Gackoj kao uspomenu na posjet Lici, iako same mlinove nažalost ne možete pogledati iznutra budući su ovi mlinovi zapravo privatno vlasništvo.

MUZEJ GACKE

A kada doživite Gacku i svu njenu ljepotu vrijeme je da upoznate i Muzej Gacke. Ova rijeka ima i zavičajni muzej smješten u samom središtu Otočca u zgradi izgrađenoj krajem 19. stoljeća. Za posjet Muzeju Gacke potrebno je izdvojiti četrdesetak minuta, a stalni postav sastoji se od šest cjelina u kojima su izloženi predmeti šest zanimljivih muzejskih zbirki.

Izvor: NP Sjeverni Velebit, Visit Lika.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije