Kako je grupa za promociju Hrvatske pomogla u pronalasku identiteta žene s Krka

Kako turizam u sprezi s društvenim mrežama može pomoći u policijskoj istrazi, pokazao je najnoviji primjer koji je u proteklih nekoliko dana zauzimao popriličan prostor u domaćim i stranim medijima. Naime, već skoro desetak dana javnost i mediji traže identitet žene koja je spašena na Krku. Iskreno da sam bila zdrava vjerujem kako bi objava i prije završila u slovačkim medijima koje imam umrežene putem moje grupe DOVOLENKA V CHORVATSKU.

Kao što znate, odnosno kako sam već pisala u jednom od svojih prethodnih blogova, rodom sam iz Slovačke, udana sam u Hrvatskoj i s obitelji živim u Zagrebu. Bavim se turizmom i pokušavam biti veliki promotor hrvatskog turizma u Slovačkoj. Osim što pišem turističke blogove isto tako vodim veliku grupu vezanu za promociju i ponudu smještaja u Hrvatskoj Dovolenka v Chorvatsku. I upravo je ta grupa odigrala ključnu ulogu u traganju za identitetom žene s Krka.

Što se dogodilo

Hrvatska gorska služba spašavanja, stanica Rijeka na Facebooku je objavila detalje spašavanja misteriozne žene koja je ozlijeđena pronađena 12. rujna na području Krka te se ne sjeća svog identiteta.

– Poziv zaprimamo oko 09:00 preko Županijskog centra 112, a od strane Službe traganja i spašavanja na moru, koja zbog plićine nije u mogućnosti pristupiti unesrećenoj osobi. Saznajemo da se radi o ženskoj osobi sa kojom su kontakt uspostavile osobe koje su se noć prije, kao i u tom trenutku nalazile na manjem plovilu u blizini plaže Rudine. Unesrećena osoba je prenoćila na obali te je zatečena iscrpljena s lakšim tjelesnim ozljedama i dezorijentirana, objavio je HGSS.

Ajmo unatrag

U grupi Dovolenka v Chorvatsku nalaze se članovi koji su povezani s medijima. I tako je jedan od njih ovu potragu podijelio putem čeških i slovačkih medija te je objava dospjela i u glavne TV vijesti. Nakon toga me je kontaktirao novinar, bilo je već oko 19 sati, i pitao mogu li mu pomoći. Malo po malo pristizale su poruke osoba koje su nestalu ženu počeli prepoznavati.

Ako se potvrdi njen identitet i ako je to stvarno ona, onda se radi o Danki Adamcovoj iz Trenčina.

Do svoje 19. godine živjela je u tadašnjoj Čehoslovačkoj i 1984 se odlučila otići. Prvi plan je bila Engleska no na kraju je završila u Sjedinjenim Američkim Državama. U životu je radila svakakve poslove, a njenu životnu priču objavile su trenčinske novine 2008. godine. Za 24 godina života u SAD-u postigla je puno toga. Udala se za glazbenog producenta, a usput izrađivala i nakit koji se koristio na snimanjima filmova u filmskim atelijerima u koje ih je iznajmljivala. Nakon razvoda i povratka u Slovačku, osnovala je tvrtku i nastavila se baviti izradom nakita.

Nakon objave na slovačkoj televiziji, počeli su se javljati susjedi i školski prijatelji koji su potvrdili kako je nestala žena baš Dana. Nije ni čudo što perfektno priča engleski. Slovačka policija je zatražene informacije o ovoj osobi predala hrvatskoj policiji, a istraga je još uvijek u tijeku, pa se čeka i službena potvrda kako se radi baš o njoj.

Jutros nešto prije 9 sati čula sam se i s djelatnikom kriminalističke policije Službe očevida i kriminalističke tehnike iz Policijske uprave Primorsko-goranske. Zahvalio mi je na pomoći i suradnji jer sam ja prije tri dana vidjela informaciju o nepoznatoj ženi nađenoj na Krku i kad se spominjalo da bi se moglo raditi o Slovakinji kontaktirala sam slovačke novinare koji su raspolagali informacijom da bi se moglo raditi o Danieli Danki Adamcovoj. Oni su kontaktirali i policiju u Slovačkoj. Ja sam tu informaciju samoinicijativno proslijedila HGSS-u, oni policiji, a policija je potom mene kontaktirala.

I dok ovaj blog privodim kraju doznajem kako je PU Primorsko-goranske potvrdila identitet žene i kako se doista radi o Danijeli A., 57.-godišnjoj državljanki Slovačke, kako piše u policijskom izvješću.

Meni je samo drago što umreženje moje grupe za odmor dobiva širi smisao i kako je moguće i na ovaj način pomoći. Još mi je draže jer se potvrdio identitet nestale osobe i želim joj da se prisjeti svega iz svojeg života. Na kraju vjerujem kako će i ova turistička priča imati krasan i emotivan happy end.

Jer što sve čitam, nekada mi nije baš dobro od svega toga, no ipak je dobro što još postoji empatija i što su se javili ljudi koji su malim točkicama stvorili veliku biografiju žene koja možda čak i nije tako obična strankinja, nego je baš njena osebujnost bila i razlog za ovaj događaj i doveo je tu gdje je danas, da ne zna tko je i odakle je, ali ovaj posao prepustimo kriminalistima, jer znam da znaju što rade i dobro to rade.

Do idućeg čitanja Miriam

Fotografije: Miriam Kelečić, Pu Primorsko Goranska, Facebook

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.