Kamo putovati početkom jeseni? The Guardian donosi 5 prijedloga – na popisu i jedan hrvatski grad

Djeca su se vratila u školu, gužvi više nema, cijene su pristupačne, a sunca još uvijek ima dovoljno kako bi mogli uživati na nekoj od destinacija južne Europe. The Guardian donosi nekoliko prijedloga za ‘uhvatiti’ posljednje zrake sunca, među kojima je i jedan hrvatski grad.

Cassis – Provansa – Francuska

Sa svojih 300 sunčanih dana godišnje, Nica je tradicionalno bila omiljena ljetna destinacija za sjeverne Europljane. No, ne treba zanemariti niti zapadni kraj Azurne obale jer je Marseille mnogo povoljniji, a nudi ugodnu klimu i lijepe plaže u okolici.

Kraj ljeta mogli biste stoga provesti u istraživanju starog grada Marseillea s Vieux-Portom i muzejima svjetske klase. Želite li pak na neku od okolnih plaža, nećete morati daleko putovati. Cassis, prekrasna mala ribarska luka s kućama pastelnih boja i šljunčanim plažama, udaljena je samo 20 minuta vožnje vlakom.

Mjestašce je idealna baza za istraživanje Calanquesa, niza obalnih uvala uokvirenih strmim vapnenačkim liticama. Obalu možete istražiti brodom ili kajakom, a možda odlučite i prošetati što nije uopće loša ideja.

Arcachon – Atlantska obala – Francuska

The Guardian za kraj ljeta preporuča još jednu francusku destinaciju, ovoga puta uz obalu Atlantika. Rana jesen je, naime, odlično vrijeme za posjetiti Arcachon, jedno od glavnih središta uzgoja kamenica na francuskoj atlantskoj obali, s čime su ljubitelji ove delicije sigurno dobro upoznati.

Bassin d’Arcachon veliki je zaštićeni zaljev s ugodnim temperaturama u rujnu i listopadu. Mala ribarska sela uz obalu oduševljavaju svojim cabanes à huîtres (kolibama s kamenicama) u kojima se može uživati u najsvježijoj hrani s plodovima mora – zbog čega su ta mjesta puna života tijekom cijele godine.

Uz pješčane plaže, ukusnu i zdravu hranu te prekrasnu arhitekturu Belle Epoque, Arcachon je izvrsna polazna točka za vožnju biciklom kroz šumu Landes ili duž zaljeva – kako biste uživali u pogledu na 110 metara visoku Dinu du Pilat.

U srpnju i kolovozu najviša europska pješčana dina vrvi turistima, ali u rujnu i listopadu možete uživati u zadivljujućim vizurama i zalascima sunca bez gužvi.

Sestri Levante – Ligurija – Italija

Istočna rivijera Genove prošarana je ljupkim gradićima – nekoć ribarskim lukama – sa šarmantnim starim kućama. Oni dubljega džepa hrle u Portofino, koji je lijep, ali ne i ljepši od desetaka drugih mjesta duž obale, piše The Guardian.

Sestri Levante ima dvije pješčane plaže odvojene rtom, na kojima turisti i domaći uživaju sve do listopada. Spadate li u aktivniji tip, možete uživati u panoramskoj šetnji od starog grada oko poluotoka Punta Manara. Osim toga, šarmantni gradovi regije Cinque Terre udaljeni su samo pola sata vožnje vlakom.

Costa Brava – Katalonija – Španjolska

Do rujna na Costa Bravi nestaju gužve i nesnosne vrućine, no more je još uvijek dovoljno toplo za kupanje. Hladniji dani pogodni su za šetnje ili vožnju biciklom po krševitim brdima Baix Empordà.

Dvije glavne početne točke za putnike su Girona i Barcelona. Iako malo uvučeni u unutrašnjost, gradovi Palafrugell i Begur mogu se, primjerice, posjetiti redovnom autobusnom linijom iz Girone.

Imate li dovoljno energije i volje, uhvatite se u koštac s obalnom šetnjom od Begura do Sant Feliu de Guixols, slijedeći Camí de Ronda, rutu koju je nekoć koristila Guardia Civil za patroliranje španjolskom granicom.

Šibenik – Dalmacija – Hrvatska

Od hrvatskih destinacija savršenih za uživanje u kasnom ljetu i početku jeseni, The Guardian se odlučio za Šibenik. Navodi kako je Jadransko more ugodno za kupanje “duboko u listopad, često i u studeni”, a želite li spojiti morske radosti s uživanjem u bogatoj kulturi te spektakularnom prirodom u neposrednoj blizini – Šibenik je savršeno mjesto za posjetiti u ovo doba godine!

Krka slapovi Foto: Pixabay

Prekrasni dalmatinski grad, na pola puta između Zadra i Splita, ima toliko toga za pokazati i nepravedno je zanemaren, piše The Guardian. Naime, za razliku od mnogih drugih hrvatskih obalnih mjesta i gradova, Šibenik nakon ljeta ne zapada u potpuni ‘zimski san’.

Obonjan
Foto: Turistička zajednica grada Šibenika

Smješten je nedaleko ušća rijeke Krke, a u zadnje vrijeme sve je popularnija turistička destinacija zbog dva UNESCO zaštićena spomenika, zanimljivih tvrđava, očuvane prirode te atraktivnih šljunčanih plaža s pogledom na prekrasan grad. Šibenik obiluje vijugavim uličicama i restoranima stisnutima na malenim trgovima u kojima se može kušati ukusna i zdrava mediteranska hrana.

Glavne atrakcije su četiri tvrđave, katedrala sv. Jakova, kanal Sv. Ante, te mnogobrojne palače i crkve u starom gradu.

šibenik grad povijesti
Foto: Toma Kezić/ Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Šibenik je jedino mjesto u Hrvatskoj – i među rijetkima u Europi – sa dva UNESCO zaštićena spomenika, katedralom sv. Jakova i tvrđavom sv. Nikole. Grad je također savršena polazna točka za posjet dvama nacionalnim parkovima, to su slapovi Krke i Kornati.

Foto: Nacionalni park Kornati

Foto: Unsplash, Pixabay, Tvrđava kulture Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika, Nacionalni park Kornati
Izvor: The Guardian

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.