Katedrala Notre-Dame svoja će vrata otvoriti krajem iduće godine

Katedrala Notre-Dame de Paris  – ili jednostavno Notre-Dame –  katedralna crkva Pariške nadbiskupije posvećena Blaženoj Djevici Mariji i jedan od najpoznatijih simbola Pariza svoja će vrata za posjetitelje i katoličke mise ponovno otvoriti krajem 2024.

Notre-Dame se nalazi na jugoistoku Île de la Cité, otočića u središtu Pariza na rijeci Seni i stoljećima je bila najviša pariška građevina, te i danas u gradu i u cijeloj Francuskoj predstavlja simbol najviše vrijednosti.

Teško je stradala u požaru koji je izbio j5. travnja 2019. godine oko 18:20 ispod krova katedrale, a ugašen je petnaest sati kasnije.

U požaru su izgorjeli krov i toranj na krovu, a unutrašnjost katedrale, gornji zidovi i prozori teško su oštećeni. Veću štetu spriječio je kameni strop koji je zadržavao krov u plamenu dok se urušavao. Mnoga umjetnička djela i druge relikvije evakuirane su, dok su neke koje su ostale unutra uništene ili oštećene.

Projekt obnove trenutno je na pravom putu da ispuni rok ponovnog otvaranja do prosinca 2024. koji je postavio predsjednik Emmanuel Macron odmah nakon požara. Nažalost, neće biti sasvim spreman za Olimpijske igre u Parizu zakazane za ljeto 2024.

Iako će katedrala 2024. godine biti otvorena za javnost, to ne znači da će svi radovi na obnovi biti gotovi, jer se predviđa da će se neki radovi na obnovi odvijati još i u 2025. godini.

Rekonstrukcija pariške ikone golem je zadatak. Započela je 2022. godine, nakon više od dvije godine rada kako bi se spomenik učinio dovoljno stabilnim i sigurnim da ga obrtnici počnu ponovno graditi.

Vlasti su tada odlučile obnoviti ovo remek-djelo gotičke umjetnosti iz 12. stoljeća, onakvim kakvo je bilo prije požara. To uključuje ponovno stvaranje 96 metara visokog tornja iz 19. stoljeća koji je dizajnirao arhitekt Eugene Viollet-le-Duc.

Kultni središnji dio katedrale, koji se srušio u požaru, ponovno će se pojaviti iznad spomenika ove godine, kao snažan znak njegova oživljavanja.

Procjenjuje se da oko 1000 ljudi iz cijele Francuske radi na obnovi katedrale svaki dan, a povratak tornja na nebo iznad Pariza bit će simbol da pobjeđuju u bitci vraćanja starog sjaja Notre Dameu.

Ovoga je tjedna u Parizu otvorena i izložba pod nazivom “Notre-Dame de Paris: u srcu gradilišta”, koja odaje počast stotinama obrtnika koji su radili i rade na obnovi. Postav naglašava tekuće operacije obnove katedrale, prikazuje stručnost i vještine obrtnika, ali i neka od umjetničkih djela spašenih iz požara.

Izložba je postavljena u podzemnom objektu koji se nalazi ispred katedrale, a ulaz na nju je slobodan.

Naslovna fotografija: Pixabay, Autor: Stefaan Van der Biest

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.