Kontinentalni tartufi ozbiljno konkuriraju Istarskim: Idemo u lov na tartufe u Turopolje!

spot_img

Zanimljivo je kako se na području turopoljskog luga već izvjesni period pronalaze jedne od najcjenjenijih gljiva, crni tartufi. Ova činjenica je za našu destinaciju velik potencijal. O tome se i prije pričalo, ali kako navodi direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović koju smo “ulovili” u lovu na tartufe, Zagrebačka županija, područje Turopolja daje značajan doprinos kvalitetnijoj gastronomskoj pa tako i turističkoj ponudi, ponajviše ponudi ugostiteljskih objekata, seoskih gospodarstava i hotela koji se nalaze u zelenom zagrebačkom prstenu. “Izgledom neugledna, ali mirisom i okusom neodoljiva podzemna gljiva jedna je od najskupljih i najcjenjenijih namirnica na svijetu i predstavlja dodatni iskorak te potencijal u promociji i brendiranju destinacije Turopolja, priča nam Alilović.

Crni tartuf nalazi se u autohtonoj šumi hrasta lužnjaka, gotovo ih je nemoguće komercijalno uzgajati, ali ih upućeni ljudi s obučenim psima mogu pronaći. “Kako bi još bolje upoznali javnost i promovirali destinaciju organizirali smo lov na crne tartufe u turopoljskom lugu.  Stoga su nas danas četiri vrsna tartufara, na čelu s gospodinom Mariom Kolićem po kojem jedan od tartufa turopoljskog luga nosi ime, TUBER KOLIĆ, upoznali sa lovom na crne tartufe.  Ispričali nam koliko truda je potrebno uložiti u obuku pasa, gdje i kako ih tražiti, a naravno pokazali koliko ljubavi imaju u sebi spram prirode i suživota s njom” napominje Ivana Alilović dodajući kako im je stručni vodič u svijetu traženja crnog tartufa Nikola Tarandek iskusni tartufar iz Istre ispričao o poveznici prenošenja znanja između kontinentalnih i morskih kolega u potrazi za ovim crnim blagom.

Ovo povezivanje za Zagrebačku županiju značilo je uvid u veliku ulogu tartufa u Istri, koliko truda je uloženo u brendiranje i gospodarski značaj tartufa za Istru. Neumorni psi pratili su svoje svaki pogled svojih gospodara Gorana Nogića iz Petrinje i Josipa Horvata iz Marofa, osjećalo se iščekivanje dresiranih pasa, što li će biti u nađenoj rupi, to je ono što je dalo posebnu draž ovom lovu. Ovi vodiči otkrili su neke od njihovih „lokacija“ crnog zlata, ali kako kažu vrsni tartufari najvažnija je simbioza prirode, psa i čovjeka, to je ono što jamči dobar ulov.

Nakon bogatog ulova, današnji lov na crni tartuf dokazao je kako nije istina da tartufi rastu samo u Istri, a čak se čini kako je kontinentalni dio Lijepe naše puno bogatiji crnim tartufima nego drugi dijelovi Lijepe naše.

Ono što je najvažnije,  postoje i novo otkrivenih 16 vrsta tartufa koje je analizirao, determnirao i potvrdio autentičnost profesor Romano Božac. Svi se ti tartufi, koji do 2018. nisu bili zabilježeni nigdje u svijetu, danas mogu vidjeti u Muzeju gljiva na središnjem zagrebačkom Trgu. Jedan od njih, turopoljski tartuf, nazvan je prema izumrlom turopoljskom govedu, Tuber prigmenius bos, a drugi nosi ime svog pronalazača – Tuber Kolić. Pronalaze se tu još i Tuber uncinatum, Tuber macrosporum, Tuber mesentericum, Tuber brumale… 

Kroz dodatnu promociju Turističke zajednice Zagrebačke županije potencijal ove ekskluzivne grane gljivarstva pronašao je put do lokalnih jelovnika i potaknuo ugostitelje sljubljivanju s tradicionalnim jelima ovog kraja ili otkrivanju novih kombinacija.

“Kako doživjeli potpuni i autentični okus i miris crnoga tartufa, restorani turopoljskog kraja, Mon Ami, Pivnica Turopolje i Bistro Babriga kroz naredni period u svoju ponudu uvrstili su jela na temu crnoga turopoljskog tartufa te vas sve pozivamo kušanju i procjeni gastronomskih vrijednosti crnoga tartufa. Nužno je povezivanje lanaca vrijednosti, stvaranje novih turističkih proizvoda u destinaciji, jedino tako u ova nova vremena za sve nas možemo biti u atraktivna destinacija. Naglasak je na održivom, zelenom i prije svega sigurnom turizmu u zelenom zagrebačkom prstenu. Prije svega od danas otkrijte neotkriveno, odnesite svojim domovima nezaboravnu uspomenu lova na tartufe” zaključuje Ivana Alilović direktorica TZ Zagrebačke županije.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.