Kotišina kraj Makarske – Tri šetnje kroz koje vas vodi mljekarica Mare

spot_img

Nekad pastirica, a danas mljekarica Mare iz Kotišine provest će vas kroz svoj zaselak, čarobno mjesto. Prepričat će vam zanimljive priče, neke su poučne, dirljive, a neke zabavne i zastrašujuće. Malo, čarobno i zeleno selo smješteno u podnožju Biokova, udaljeno svega dva kilometra od Makarske, ispričat će vam čudesne priče i probuditi u vama istraživača.

Volite li uz šetnju prirodom doživjeti nova iskustva i pritom se educirati, onda je svakako vrijeme da posjetite Kotišinu i odaberete jednu od tri tematske interpretacijske šetnje kroz koje će vas provesti pastirica i mljekarica Mare.

Kotišina mjesto nadahnuća

Posjet baštini Kotišine, odnosno crkvi sv. Ante iz 17. st., crkvi sv. Martina iz 13. – 14. stoljeća, Interpretacijskom centru i Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina začinit će mljekarica Mare. Mljekarica Mare, inače Poljakinja i makarska nevjesta, magistra politologije i zaljubljenica u hrvatsku povijest, licencirani je turistički vodič i certificirani Interpretator baštine. Mare, pravim imenom Agata, storytelling radi s puno ljubavi i strasti, a što je najzanimljivije – kostimirano. Kao „mlikarica Mare“ svojom pojavom oduševljava te je za grad Makarsku najbolji mogući promotor baštine. Na neuobičajenim turama priča priče o franjevcima i nekadašnjem životu na ovom području, o svijetu bilja kao savršenom mjestu za nadahnuće te o povijesti i tradiciji kraja. Prenijet će vam poruke čuvara baštine o vrijednostima života nekih davnih vremena.

Lov na blago

Ovom tematskom šetnjom pastirica Mare priča povijesne zanimljivosti, otkriva tajne prirode, kulture i tradicije ovoga kraja. Neke od činjenica s kojima će vas upoznati su priče o liku fra Jure Radića, koji je postavio temelje za Biokovski botanički vrt Kotišina. Mljekarica Mare upoznat će vas s „blagom“ vrta te naučiti prepoznati ljekovito bilje i njegove vrijednosti u narodnoj medicini. Na ovoj turi uživat ćete u opojnim mirisima samoniklog bilja Botaničkog vrta. Šetnja se sastoji od posjeta crkvi sv. Ante iz 17 st., Kaštelu iz 17. st, Interpretacijskom centru te Botaničkom vrtu u Kotišini.

Crkva sv. Martina – obavijena velom tajni

Mljekarica Mare vodi svoje posjetitelje u crkvu sv. Martina šetnjom po poučnoj stazi. Priča o tajanstvenom životu čovjeka koji je postao simbolom ljubavi, povezuje svetog Martina s drugim dijelovima Hrvatske i Europe. Otkriva tajne duhovnog života, narodne predaje i čudesni svijet prirode.

Interpretacijske šetnje su svakako odličan način za otkrivanje kulturne, povijesne i prirodne baštine ovog kraja, a u Makarskoj je Agata zasad jedina koja pruža ovo iskustvo. Svi njeni programi pripremljeni su prema metodi interpretacije baštine Interpret Europe Heritage, a temeljeni su na znanstvenim činjenicama i povijesnoj literaturi koju Agata s velikom ljubavi proučava i dalje oblikuje te prenosi na svoje goste.

Programi u sklopu ovog projekta odvijaju se na autentičnim lokacijama zaseoka Kotišina, uključuju crkvu sv. Ante, crkvu sv. Martina, Kaštel, Interpretacijski centar i Biokovski botanički vrt Kotišina. Programi prate temu života u zaseoku Kotišina, zajedništvo stanovnika, poštivanje tradicije, shvaćanje konteksta vremena, divljenje prema prirodi i poštovanje suživota s njom. Programi su idealni za mlađu ili stariju djecu, grupe i obitelji, odnosno prilagođeni su svim uzrastima. Programi, koji su dostupni na hrvatskom, engleskom i poljskom jeziku, autorsko djelo i pravo osvježenje turističke ponude našeg priobalja.

Kotišina je zahvaljujući projektu ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina”, financiranom sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, zasigurno postala jedna od omiljenih destinacija za izlete u Makarskoj rivijeri.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.