Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba kao u prošlosti ovog vikenda u Županji

Prve subote u srpnju Županja je u znaku žetve. Posjetite li u to vrijeme ovaj grad na obali Save osjetit ćete bogatstvo slavonske tradicije i duboko poštovanje ovdašnjih stanovnika prema plodnoj ravnici koja ih je othranila.

Osim najvažnijeg posla u polju, žetva je za Slavonce stoljećima bila simbol blagostanja uz druženje, pjesmu i bogata jela. Iako su kosce u polju danas zamijenili strojevi, a Županja živi suvremenim životom, manifestacija “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlost”, oživljava ljepotu starinskih običaja.

Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti tradicionalna je manifestacija koja čuva od zaborava stare žetvene običaje slavonskog kraja. Ovogodišnja manifestacija najavljena je za subotu 1. srpnja 2023. godine na “Papuškinom stanu” u Županji u popodnevnim satima.

Na Papuškinom stanu, podno savskog nasipa, posjetitelji će moći doživjeti vjerni prikaz žetvenih običaja s početka 20. stoljeća, kada se kosilo ručno. Kako to biva u Slavoniji uživat ćete i u nadaleko poznatim slavonskim delicijama uz jedinstven pogledu na polje u kojem se uz pjesmu kosi, potom se žito skuplja srpovima, vezuje u snopove, slaže u zaprežna kola i vozi na vršidbu na guvno.

I sami posjetitelji mogu zasukati rukave i okušati se u žetvenim poslovima, voziti se zaprežnim kolima, zapjevati uz zvuke tamburice ili zaigrati u žetvenom kolu, razgledati starinske strojeve, degustirati bogatu slavonsku gastro ponudu i nezaboravnu šljivovicu, sudjelovati u igrama poput gađanja tikvica i bacanja potkova, razgledati sajam s mnoštvom izlagača slavonskih suvenira, rukotvorina, te uživati u prikazu starih zanata…

Stariji će se prisjetiti svoga djetinjstva i mladosti u Ravnici, a mlade generacije će saznati kako su njihovi preci s puno truda i teškim radom svojim obiteljima ali i cijeloj zemlji osiguravali kruh naš svagdašnji.

Radovi u Slavoniji uvijek završavaju kako su i započeli, uz pjesmu i druženja… priključite im se i otputujte u zlatnu slavonsku prošlost.

///Županja: Pet atrakcija grada uz Savu

Foto: Franjo Škegro (Izvor TZ VSŽ)

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.