Kuća Panonskog mora vodi vas u daleku prošlost

Ovog vikenda svoja vrata za posjetitelje otvorit će Kuća Panonskog mora u sklopu Parka prirode Papuk. U subotu i nedjelju 6. i 7. ožujka od 9 do 17 sati posjetite Kuću Panonskog mora i vratite se u daleku prošlost, prije 16 milijuna godina, kada je Papuk bio otok kojim su šetali nosorozi i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta morskog psa.

Planine Papuk, Psunj i Krndija u tadašnjem moru, a kasnije jezeru bile su otoci “Slavonskog arhipelaga”. Brojni fosili morskih životinja gotovo svakodnevno izlaze na površinu. Osim koralja, morskih ježinaca, spužvi, puževa, školjki i morskih algi, pronađeni su i dijelovi kostura velikih riba, kralježaka dupina i kitova te zubi divovskih morskih pasa. Tadašnja psina bila je duga čak 20 metara, a primjerice najveća, danas živuća, bijela psina upola je manja, odnosno duga je tek oko deset metara, što nam daje sliku o tome kolike su ogromne morske nemani tada živjele u Panonskom moru.

Kuća Panonskog mora u Velikoj na atraktivan način priča priču o povijesti ovog područja. Posjetiteljima je na raspolaganju niz zanimljivih podataka i činjenica. Njih možete doznati putem interaktivnih ekrana, ali i razgledanjem izloženih fosila pronađenih na samom Papuku. Prezentacije i edukacije su prilagođene različitim dobnim skupinama.

Cijena ulaznice za samostalan obilazak je 10, a za stručno vođenje 30 kuna. Stručno vođenje organizirano je u dva navrata u terminima od 11 i 15 sati, a u međuvremenu je moguće samostalno istraživati postav.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.