Kupanje u divljini – donosimo TOP 5 odredišta za one avanturističkog duha

Od kristalno čistih jezera smještenih između planina, do prirodnih bazena okruženih šumama, Europa obiluje jedinstvenim mjestima za kupanje na kontinentu.

Plivanje u divljini posljednjih je godina doživjelo veliki porast popularnosti te sve veći broj ljudi s tim razlogom posjećuje unutrašnjost.

Istra snorkeling - TZ Marčana
Foto: Anton Unković

Oni koji plivaju na takvim mjestima izvješćuju o različitim pozitivnim učincima, pri čemu većina navodi kako im čini dobro za mentalno zdravlje, a gotovo svi tvrde da ih to čini sretnijima i smanjuje im razinu stresa.

Stručnjaci za putovanja istražili su i na StressFreeCarRental.com objavili neka od najboljih europskih mjesta u divljini za putnike sklone avanturističkim iskustvima, a Turističke priče su za svoje čitatelje odabrale TOP 5 predivnih odredišta.

Jezero Lungern, Obwalden – Švicarska

Smješteno između vrhova švicarskih Alpi, u očaravajućem krajoliku doline Sarneraa, nalazi se jezero Lungern s kristalno čistom vodom koja reflektira okolne planine. Na visini od oko 700 metara iznad razine mora, ovaj prirodni biser poznat je po bajkovitim vizurama.

Ovdje možete uživati u brojnim aktivnostima na otvorenom, diviti se okolici, ali i kušati odličnu lokalnu gastro ponudu. Lungern je mjesto bogato ribom pa mnogi ugostiteljski objekti nude razne riblje specijalitete.

Osim kupanja, posjetitelji jezera i okolice uživaju u vožnji čamcima, pecanju ribe, bicikliranju ili samo lagano šeću brojnim stazama kroz prirodu. Lungern je predivno mjesto smješteno u kantonu Obwalden do kojega se automobilom iz Zuricha stiže za oko sat vremena.

Lough Ouler, okrug Wicklow – Irska

Svatko tko čuje za spektakularno jezero u obliku srca, poželi se u njemu okupati ili barem baciti na njega pogled. Lough Ouler smjestio se u podnožju planine Tonelagee, jedne od najimpozantnijih planina okruga Wicklow, i savršeno je mjesto za romantični piknik ili prosidbu.

Tijekom godina, popularnost mu je značajno porasla zahvaljujući širenju atraktivnih fotografija putem društvenih mreža.

Iako je tijekom proteklih godina postalo svjetski poznato, zbog svog prilično nepristupačnog položaja, jezero je ostalo jedan od skrivenih dragulja Irske. Za razliku od drugih popularnih jezera u Wicklowu – kao što su Lough Tay i Glendalough – kako bi se uživalo u pogledu na Lough Ouler, treba biti spreman na ‘poštenu šetnju’.

Lac d’Annecy, Haute-Savoie – Francuska

Poznato kao jedno od najčišćih jezera u Europi, Annecy je vrlo popularan među plivačima diljem svijeta. Njegova kristalno čista voda omogućava također život bogatoj podvodnoj flori i fauni.

Jezero Annecy savršeno je za istraživanje morskog dna, bilo da se radi snorkelingu ili ronjenju s bocom. Vodene biljke, školjkaši i brojne vrste riba poput štuke, pastrve i drugih, nastanjuju ove vode i dio su podvodne atrakcije.

Ogromno jezero staro je 18.000 godina i drugo je najveće jezero ledenjačkog podrijetla u Francuskoj, a okruženo je zadivljujućim pogledom na planine. Njegove slikovite obale podjednako mame ljubitelje kupanja i planinarenja – u svako doba godine!

Llyn Idwal, Snowdonia – Wales

Llyn Idwal također je planinsko jezero s kristalno čistom vodom smaragdne i plave boje, okruženo vrhovima Snowdonije u planinama Glyderau. Na sjeverozapadnom rubu Llyn Idwala nalazi se mala šljunčana plaža za opuštanje i kupanje.

Jezero je nastalo glacijacijom, a zapanjujuće stijene i bogata flora i fauna, čine ga očaravajućim mjestom. Spomenimo kako je nacionalni park Snowdonia najveći u Walesu.

U jezero se ulijeva nekoliko potoka. Jedna rječica iz njega istječe te se spaja s rijekom Afon Ogwen kod Pont Pen-y-Benglog, neposredno iznad vodopada Rhaeadr Ogwen. Llyn Idwal je lako dostupan pješice 900 metara dugom kamenom popločanom stazom od Ogwen Cottagea, a i cijelog ga je moguće obići.

Fairy Pools, Isle of Skye – Škotska

Ovo je vjerojatno najfotogeničnije mjesto za ljubitelje plivanja u divljini – savršeno za sjedinjenje s prirodom! Vilinski bazeni sastoje se od slapova koji poniru s obližnjih planina te niza spektakularnih bazena s izvorskom vodom, što znači da streba biti spreman na izuzetno hladnu vodu.

Spektakularni Fairy Pools nalaze se nedaleko sela Carbost u Glenbrittleu na otoku Skye, a nadvisuju ga veličanstvene planine Cuillin.

Za većinu plivača u divljini prioritet je lokacija. Ističu, naime, kako je plivanje s fokusom na krajolik i prirodu za njih izuzetno važno.

Od jezera u obliku srca u podnožju irske planine do prirodnih bazena u vulkanskim kraterima – kao što možemo vidjeti – postoje zapanjujuća mjesta diljem Europe gdje se najhrabriji mogu okupati i uživati u ljepotama Majke prirode.

Naslovna fotografija: Swati Kedia / Unsplash
Izvor: Travel Daily

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.