Ljeto na kontinentu: Ovdje je jedna od najljepših riječnih plaža u Europi

Ljeto na kontinentu itekako je zanimljivo, a na samo sat i pol od Zagreba na Savi smo pronašli pješčanu plažu, ali i planinska jezera u srcu Slavonije. Slavonski Brod poznat je po svojoj tvrđavi, a krasi ga i jedna od najljepših riječnih plaža. Šetalištem uz Savu, popularnim brodskim Kejom stići ćete do Poloja gdje vas čeka nevjerojatan prizor.

Tu su proplivale generacije Brođana. Djeca grade kule u pijesku, brčkaju se u plićaku, kad im dosadi s roditeljima odu na sladoled. Ekipa roštilja ili se zabavlja na boćalištu, rekreativci igraju odbojku, nogomet, košarku… Što se Brođana tiče, nema ljepšeg kupališta od Poloja. Da se tu ne radi samo o lokal-patriotizmu potvrđuju nagrade i recenzije brojnih kupača.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ova plaža na Savi jedna je od najljepših riječnih plaža u Europi, a kupalište na Poloju opremljeno je i brojnim sportskim i zabavnim sadržajima kao što je odbojka na pijesku, stolni tenis, šah, nogomet.  Do plaže vode biciklistička i pješačka staza, a ovo mjesto čest je izbor i za motorističke susrete.

Osim Save kupanje usred Slavonije i u planinskom jezeru

Na obroncima Dilj-gore posve drugačiji ugođaj. Plivanje u planinskom jezeru u okruženju šume. Priznat ćete, tome je teško odoljeti. Mir, tišina, pješačke staze, tek pokoji sportski ribič u očekivanju ulova života… Za ljubitelje osame to je to!

Jedna takva oaza, prekrasno jezero Petnja samo je sedam kilometara od Slavonskog Broda. Nešto dalje, dvadesetak kilometara od grada u općini Bukovlje Ljeskove su vode. U istoj dolini osam je bistrih izvora i spajaju se dva potoka. Što je super – do svih ovih mjesta možete biciklom jer je Brodsko-posavska županija umrežena bike stazama.

Tvrđava Brod – jedna od najvećih utvrda u Hrvatskoj

Kada ste u Slavonskom Brodu svakako morate obići brodsku tvrđavu. Prošetajte od glavnog trga do, pet minuta laganog hoda udaljene barokne pogranične tvrđave na rijeci Savi, koja je ujedno i spomenik nulte kategorije i glavna znamenitost Slavonskog Broda. Tvrđava Brod, odnosno Festung, predstavlja najznačajniju povijesnu građevinu u Brodsko-posavskoj županiji. Njezina veličina, gotovo monumentalnost, čini je gotovo nestvarnom premda se nalazi u samom središtu Slavonskog Broda.

Ogromni opkopi, bastioni, kurtine, hornverk, kavalir i popratne zgrade prostirali su se na površini od dva kvadratna kilometra čime je tvrđava uvelike nadmašivala grad Brod koji se rasprostirao istočno od tvrđave. Vojnici u tvrđavi bili su potpuno autonomni, jer su skladišta tvrđave morala osigurati potpunu opskrbu u slučaju 45 dana opsade. Tvrđava nije nikad bila napadnuta niti su vojnici iz tvrđave ikad izveli napad na susjednu Bosnu i Osmansko Carstvo. Služila je samo kao sredstvo odvraćanja.

Danas je ova građevina u funkciji razvoja kulture. U njoj su smješteni gradska uprava, glazbena škola, klasična gimnazija, tradicijski obrti, jedinstveni muzej tambure te Galerija Ružić koja je, po značaju, druga galerija moderne umjetnosti u Hrvatskoj.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.