Lovely Days u Bolu – festival koji otvara dijaloge

Jedanaesti put za redom, u Bolu na Braču će se od 12. do 15. kolovoza održati festival vizualne umjetnosti i filma Lovely Days. Ovo ljetno umjetničko događanje kojem je osnivačica i direktorica cijenjena vizualna umjetnica Renata Poljak u Bol već godinama dovodi važna imena domaće i internacionalne umjetničke scene.

Hrvatski i internacionalni kuratori – redom priznati stručnjaci u svom polju koji se dugi niz godina bave suvremenom umjetnošću – na festivalu predstavljaju video-programe i umjetnike, te potiču raspravu s publikom, u atmosferi otvorenoj za dijalog.

Namjera je pobuditi radoznalost publike

Ideja i namjera koje stoje iza festivala Lovely Days upravo je otvaranje dijaloga s publikom, upoznavanje posjetitelja sa suvremenom umjetnošću, te pobuđivanje njihove radoznalosti. Bol u ljetno doba predstavlja idealno okružje za započinjanje tog ciklusa – jer Bol nije samo dobro poznata turistička destinacija, nego i kulturna i umjetnička Meka, što dokazuju i mnoga umjetnička blaga koja se kriju u ovome malom šarmantnom mjestu.

Uz upoznavanje s radovima eminentnih umjetnika, posjetitelje i ove godine očekuju razgovori i druženja s njima, a sve to u izuzetnom ambijentu Bola u kojem sinergija s prostorom na poseban način pridonosi ovom događanju.

Filmovi koji nisu kao drugi

Festival se otvara 12. kolovoza u Galeriji Centra za kulturu Bol predstavljanjem radova našeg međunarodno priznatog umjetnika Igora Grubića, kada će biti prikazan njegov poetsko-dokumentarni film ‘Spomenik’, te izložen rad ‘366 rituala oslobađanja’.

Druge večeri, 13. kolovoza, na prijedlog kuratorice Zorane Đaković, bit će prikazana tri filma beogradske umjetnice Katarine Zdjelar – ‘Schoum’, ‘My Lifetime (Malaika)’ i ‘AAA (Mein Hertz)’.

Nakon filmova Katarine Zdjelar bit će prikazan i tv portret umjetnice Individualni kolektivizam koji je snimio Igor Grubić. Riječ je o formi TV portreta u kojima umjetnici na jednostavan način govore o svom radu; Igor Grubić je nastojao ukazati da je rad umjetnika itekako životan i blizak svakodnevnim problemima i temama s kojima se susreće i bavi svako od nas.

Splitska umjetnica Neli Ružić predstavit će se treće večeri festivala Lovely Days, 14. kolovoza, s dva filma. Bit će prikazan autoričin kratki eksperimentalni film ‘Nigdina’ i kratki eksperimentalni film ‘Do konca’, uz prikazivanje vertikalne video instalacije ‘Ana’.

Posljednjeg dana festivala 15. kolovoza bit će prikazana tri rada autora različitih generacija – Želimira Žilnika, Olivera Resslera i grupe ‘Škart’, čiji radovi aktualiziraju pitanja odnosa društva prema različitim procesima transformacije i tranzicije postsocijalističih država. Najveći dio ovih radova dio je kolekcije ‘Oktobarski salon’, koja postoji od 2012. godine, a o kojoj brine Kulturni centar Beograda.

Bit će prikazan rad Želimira Žilnika ‘Dosije: Stečajna masa’, rad umjetničke grupe ‘Škart’ naslovljen Akcija ‘NAZAD’ (2006-2008), a na kraju će biti prikazan rad ‘Socialism Failed, Capitalism is Bankrupt, What Comes Next?’ Olivera Resslera, video u kojem se autor fokusira na političku i ekonomsku situaciju u Republici Armeniji, jednu od država nasljednica Sovjetskog Saveza.

Festival vizualne umjetnosti i filma Lovely Days i ove godina održava se uz podršku Centra za kulturu Općine Bol i u sklopu kulturne manifestacije 33. Bolsko lito. Svi programi počinju u 22 sata u prostorijama Galerije Centra za kulturu Bol i Teatrina Dva ferala, uz besplatan ulaz.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.