Mali Lošinj dobio nagradu za odgovorni turizam

Organizacija Responsible Tourism Partnership već godinama u sklopu svjetskog turističkog sajma u Londonu dodjeljuje WTM Responsible Tourism Awards nagrade za odgovorni turizam. Među istaknutima ove godine našla se i Turistička zajednica grada Malog Lošinja zbog odgovora na izazove uzrokovane virusom COVID-19.

Pohvaljena je zbog protokola koji je Turistička zajednica grada Malog Lošinja, u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, Epidemiološkom službom i ostalim dionicima u destinaciji, osmislila u slučaju sumnje na zarazu COVID-19. Plan predviđa svojevrsnu “Policu osiguranja”, odnosno novčanu naknadu štete za iznajmljivače privatnog smještaja i troškove samoizolacije gosta, brzu koordinaciju vlasti u slučaju sumnje na zarazu, kao i siguran povratak u matičnu zemlju.

mali lošinj nagrada održivi turizam

JEDINSTVENA AKCIJA FERRY FREE

Osim spomenutog, priznanje je dodijeljeno i zbog jedinstvene FERRY FREE akcije u kojoj su sudjelovali svi – od velikih turističkih organizacija do malih iznajmljivača. Svi gosti koji su u rujnu boravili na otoku Lošinju dulje od sedam noći u komercijalnim smještajnim kapacitetima dobili su umanjenje završnog računa smještaja u vrijednosti povratne trajektne karte.

Ove se godine, zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, dodjela održala online te se i sam sajam od 9. do 11. studenog održavao virtualno, prvi puta nakon 40 godina. Potaknuti situacijom, suci su odlučili pohvaliti tvrtke i odredišta koja preuzimaju odgovornost. Cilj je bio aktualizirati globalni izazov pandemije COVID-19 te istaknuti tvrtke i odredišta koji su preuzeli odgovornost i pozabavili se mnogim izazovima ove pandemije.

– Odgovorni turizam je ono što zajednički radimo u destinaciji kako bismo ostvarili cilj. Izraz „održivo“ se prečesto koristi samo u apstraktnom smislu. Održivost je ambicija, a odgovornost zahtijeva da pokažemo što radimo kako bismo turizam učinili boljim i da budemo transparentniji u onome što postižemo, zajedno, istaknuo je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja

Turistička zajednica grada Malog Lošinja prepoznata je kao donositelj promjena koji vodi k tome da turizam učini održivijim preuzimajući odgovornost za smanjenje negativnih i povećanje pozitivnih utjecaja turizma.

Izvor: Turistička zajednica grada Malog Lošinja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.