Mali Zagreb – šarmantne minijature glavnog grada

- Oglas -

Mali Zagreb naziv je novog umjetničkog projekta, u sklopu kojeg će na prvi dan proljeća, 21. ožujka, na 11 zagrebačkih lokacija biti postavljene minijaturne instalacije. Sićušne kompozicije izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge nekada uobičajenih zagrebačkih prodavaonica i obrta. Autor projekta je umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz, koji je priču o malom gradu realizirao sa skupinom kreativnih mladih ljudi: Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob.

– Ideja za radove bila je reflektirati životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim proporcijama, kao i isticanje važnosti obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju, rekao je Filković.

Iako se nalaze u samom centru grada, minijaturni radovi Mali Zagreb postavljeni su na neuobičajenim i neočekivanim mjestima – na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama. Da bi ih vidjeli i u njima uživali, potrebno je zaustaviti se, spustiti pogled i potražiti ih. U realizaciju se uključila i Turistička zajednica grada Zagreba.

– Naznake ovog neodoljivog umjetničkog projekta vidjeli smo krajem 2020. godine, kada je na društvenim mrežama objavljena serija fotomanipulacija minijatura koje dočaravaju zagrebačke domove, dućane i kućice. Povezali smo se s kreativnim mladim timom koji stoji iza projekta jer smo željeli tim virtualnim minijaturama udahnuti život, stoga će, simbolično, s prvim danom proljeća ove šarmantne, ali složene instalacije zaživjeti u stvarnosti. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kao neinvazivni i ambijentalni projekt na otvorenom koji ne potiče velika okupljanja, pravi je primjer pozicioniranja Zagreba kao odgovorne i sigurne destinacije, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

https://www.facebook.com/projektmalizagreb/posts/370164067568160

Kako bi olakšali potragu, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, a može ju se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili online, na web stranicama projekta i Turističke zajednice grada Zagreba. Minijaturne instalacije namijenjene su svim stanovnicima Zagreba i svima onima koji će ga posjetiti od 21. ožujka do 5. rujna 2021. godine.

Izvor i fotografije: Projekt Mali Zagreb

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.