Dio Zagreba nadohvat ruke: “Staklenke starog Zagreba”

Nakon projekta “Mali Zagreb” koji je Zagrepčanima i brojnim posjetiteljima omogućio novi pogled na hrvatsku metropolu, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz, odlučio je Grad predstaviti na malo drugačiji način.

Minijaturne instalacije ovoga puta smještene su u staklenke, a pričaju priču o jednom drugačijem Zagrebu. I ovaj novi projekt “Staklenke starog Zagreba”, baš kao i “Mali Zagreb” jedinstven je i maštovit.

– U posljednja tri dana već sam dobio više od 200 upita. Projekt je privukao veliko zanimanje što mi nije bila namjera, jer tek je u razvojnoj fazi. No upravo veliki broj zainteresiranih sada će malo ubrzati daljnji razvoj projekta, objašnjava Philatz.

Skice budućih minijatura

Kako ne bi bilo zabune treba naglasiti kako se još uvijek radi o mockupima odnosno skicama minijatura. Prema najavama autora, izrada staklenki njegov je sljedeći veliki projekt.

– Plan je u idućih mjesec dana pripremiti sve za ostvarenje projekta: dovršiti 3D modele, pripremiti proizvodnju i dogovoriti suradnike s kojima ću u projekt. Nadam se kako ću fizičke staklenke moći predstaviti za tri mjeseca, ističe autor.

Umjetnička instalacija u minijaturnom obliku oživljava grad Zagreb. Projekt crpi inspiraciju iz bogate povijesti i živahne kulture grada, prikazujući raznoliku arhitekturu i znamenitosti, kao i njegove prirodne ljepote i umjetničku baštinu. Od visokih zgrade do živahnih uličnih prizora središta grada, “Staklenke starog Zagreba” nudi jedinstvenu i očaravajuću perspektivu na jedan od najšarmantnijih gradova Europe.

“Staklenke starog Zagreba” nastavak je projekta “Mali Zagreb” koji se ove godine najvjerojatnije neće nastaviti. Naime, nakon dvije godine, dogovor s Turističkom zajednicom grada Zagreba nije postignut. Možda je, prema Philatzovim riječima, jedan od razloga i taj što je veliki broj minijaturnih instalacija “nestao” s lokacija gdje su bile postavljene.

– Bio je to uspješan dvogodišnji projekt u kojem smo, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, minijaturne instalacije postavili na 14 lokacija u Zagreba, a građani su ih mogli pronaći s kartom Malog Zagreba. Ljudi su masovno uzimali naše minijature koje smo mi ponovno postavljali, prisjeća se Filković.

“Staklenke starog Zagreba” dostupne svima

Za razliku od Malog Zagreba čija se izložba mogla vidjeti na ulici, projekt “Staklenke starog Zagreba” trebao bi imati svoju premijeru u zatvorenom prostoru, točnije u muzeju.

– Staklenke s minijaturama grada prvenstveno će biti namijenjene za izložbu u muzeju. Nakon toga vidjet ću kakvo će biti raspoloženje. Sigurno ćemo napraviti edicije za zainteresirane ljude koji žele imati dio Zagreba u svom domu. Nakon Malog Zagreba ovo gledam kao svoj privatni projekt, ističe Philatz.

No osim u muzeju, projekt “Staklenke starog Zagreba” planira se izlagati na raznim lokacijama diljem grada. Na taj način će pružiti posjetiteljima priliku da dožive čari Zagreba na potpuno novi način. A za one koji djelić umjetnine žele ponijeti kući, minijature će moći kupiti i tako će mali komadić Zagreba držati nadohvat ruke.

Fotografije: Philatz/ malizagreb.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.