Maraton lađa : Sve što niste znali o najvećem turističkom spektaklu Delte Neretve

Lađari Stabline pobjednici su 24. Maratona lađa na Neretvi. Stazu od 22,5 km od Metkovića do Ploča odveslali su za dva sata, 11 minuta i 53 sekunde te osvojili svoje četvrto zlato i Veliki štit kneza Domagoja.Veslač pobjedničke ekipe Stabline zaprosio je djevojku nakon pobjede na Maratonu lađa. Inače, na ovogodišnjem Maratonu lađa na Neretvi sudjelovale su 32 ekipe s više od 500 veslača.

Nakon što su idejom i realizacijom Milojka Glasovića iz Opuzena  održana prva dva maratona lađa 1998.godine i 1999.godine pokrenuta je inicijativa za osnivanje krovne udruge lađara koja bi objedinila sve neretvanske i vanneretvanske lađarske udruge i promovirala očuvanje neretvanske lađe kroz organizaciju natjecanja Maratona lađa. Udruga lađara Neretve osnovana je u travnju 2000.godine u Pločama.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađama, tradicionalnim autohtonim plovilima u dolini rijeke Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na ruti dugoj 22.500 metara. Preko 400 veslača sudjeluje na utrci koja se vesla rijekom Neretvom i njenim rukavcima na potezu od Metkovića do Ploča. Maraton lađa tijekom godina postao je najveći maritimni sportski događaj u ovom dijelu Europe te iz godine u godinu privlači sve veći broj veslača i gledatelja.

Veliki prijelazni brončani štit kneza Domagoja težak 37 kilograma, autora Nikole Vučkovića-Nidže se uručuje pobjedniku Maratona lađa. Za tri uzastopce osvojena prva mjesta na maratonu lađa, štit se dodjeljuje u trajno vlasništvo.

Maraton lađa je turistički spektakl

Maraton lađa jedan je od najvećih događaja u Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Uživo ga gleda preko pedeset tisuća gledatelja na cijeloj ruti. Svakako najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada oko 400 veslača u 33 (iste) lađe, gusto zbijenih, i tutnjavu bubnjeva nezadrživo kreće prema dalekom cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve ekipe zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje te u istom ritmu voze cijelom rutom.

Posadu čini 12 do 18 natjecatelja

Maraton započinje kod mosta u Metkoviću, zatim se vozi nizvodno rijekom Neretvom pored Opuzena do Ploča. Posadu lađe čine: 10 veslača, bubnjar i parićar (kormilar). Tijekom natjecanja, dozvoljena je zamjena (do) 6 novih veslača u Opuzenu, tako da ekipa broji minimalno 12 a maksimalno 18 natjecatelja.

Lađa mora biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom sa točno utvrđenim brojem i dimenzijama lukoća (rebara). Trup lađe mora biti od drveta, sa točno određenom debljinom daske.

Kako bi se osigurali isti uvjeti za sve natjecatelje prionulo se izgradnji novih istih lađa što je završeno 2007.godine  i na tom 10.jubilarnom maratonu nastupile su po prvi put 33 identične lađe. Najviše je na maratonu sudjelovalo 41 ekipa, 2013.godine. Optimalan broj lađa za sudjelovanje je 33 koliko ima identičnih lađa u vlasništvu Udruge lađara. Za sudjelovanje na maratonu Udruga lađara osigurava lađu (dok vesla, parić i sjedalice ekipe same osiguravaju) svakoj ekipi. ULN ustupa lađu za treniranje uoči maratona lađa prijavljenim ekipama.

33 iste lađe dodjeljuju se ekipama poredanim od 1. do 33. mjesta na brzinskim utrkama u Opuzenu nekoliko dana ranije dok preostale ekipe (ukoliko ima više prijavljenih) voze izvan konkurencije u približno istim lađama. Radi boljeg razumjevanja, možete pogledati skicu izgleda lađe sa nazivima glavnih dijelova.

Prvotna ideja bila da mogu sudjelovati samo rođeni u dolini Neretve

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vesla su tradicionalnog oblika, od drveta kao i parić (kormilo) koje je oblika dužeg vesla. Veslači sjede raspoređeni na rubu obje strane lađe, s tim da im noga ne smije prelaziti preko lađe (može biti ispružena po rubu ili u lađi). Zamjene se vrše na za to predviđenom mjestu na desnoj obali Neretve u pravcu rive u Opuzenu. Bubnjar, se nalazi na provi ili sredini lađe i može zamijeniti bilo kojeg veslača po potrebi tijekom utrke. Tijekom utrke dozvoljena je međusobna zamjena u lađi ali maksimalno 10 vesala mora biti u vodi.

Pobjednička dobiva zlatne medalje, veliki prijelazni pobjednički brončani štit kneza Domagoja i manji štit u trajno vlasništvo te novčanu nagradu. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobivaju srebrene i brončane medalje te manje štitove u trajno vlasništvo kao i novčane nagrade. O nagradnom fondu za ostale ekipe odluku donosi organizator.

Iako je prvotna ideja bila da na Maratonu lađa mogu sudjelovati samo oni koji su rođeni u dolini Neretve te potomci naših iseljenika iz ovih krajeva, radi popularizacije ovog velikog natjecanja, naknadno je dozvoljen nastup i ekipama iz drugih mjesta i država. Do sada su nastupale posade Hrvata iz inozemstva: potomci naših iseljenika iz Australije (2000. i 2001.g., ekipa hrvatske manjine u Italiji iz pokrajine Mollisse (čiji su preci iz Neretve) (od 2002.godine), ekipa Salašari Somborski iz Srbije te više ekipa iz susjedne BiH.

Naslovna fotografija: Facebook Maraton lađa

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije