Maribor i njegova kulturna Pekarna

Ono što je AKC Medika za Zagreb ili OKC Palach za Rijeku ili AKC Metelkova za Ljubljanu – to je KC Pekarna za grad Maribor. Upoznajte naš nezavisan kulturni centar, otvoren prostor za razmjenu ideja, spontani laboratorij, improvizirani atelje, autonomno i samoorganizirano mjesto održavanja urbane i moderne umjetnosti te većih i manjih kulturnih manifestacija. Ili, ako želite – šarenu lokaciju slobodne i opuštene kreativnosti!

Priče o našoj “Pekari” tvore dio bogate lokalne povijesti takozvanog kreativnog i kulturnog sektora već od 1994. godine i na njih trebao biti ponosan cijeli grad Maribor.

Zašto Pekarna?

Kulturni centar Pekarna lociran je na desnoj obali rijeke Drave, uz rub Magdalenskog parka i u neposrednoj blizini centra grada. Nalazi se u blizini centra srednjih škola, dijela grada zvanog Tabor.

Radi se o kulturnom središtu sa kompleksom zgrada koje je austrougarska vojska na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće izgradila za potrebe pečenja dvopeka za vojarne. Na istoku, Žitna ulica je dobila ime po djelatnostima u kompleksu. Ulica na sjevernom rubu kompleksa, danas zvana Ob železnici, graničila je sa željezničkom prugom, u to vrijeme bila najvažnijim oblikom prometa. Vojno područje počelo se smanjivati ​​kada je teritorij preuzela vojska Države SHS, tj. nakon Prvog svjetskog rata. Nakon Drugog svjetskog rata kompleks je preuzela Jugoslavenska narodna armija, i nazvala ga Vojarna Slave Klavore. Potpuna demilitarizacija područja završila je odlaskom Jugoslavenske armije iz Slovenije.

Osnivanje autonomne zone

Napuštene objekte su 1994. zaposjele različite interesne i kulturne skupine, društva i civilne inicijative te pojedinci. Počeli su provoditi svoj aktivizam koji je s vremenom rezultirao u koncept i viziju KC Pekarne kao autonomnog prostora nezavisne kulture i kulture mladih. Radi se o tipičnom (ali i specifičnom) gradskom središtu kulturnog stvaralaštva, ponekad zvan “omladinski”, “alternativan”, “neinstitucionalan”, “urban”. Kako god ju zvali, KC Pekarna je posljedica društvenih procesa u razdoblju 80-ih i 90-ih godina te razvoja takozvanih kulturnih industrija.

Sredinom 90-ih osnovana je gradska ustanova Mladinski kulturni center Maribor s glavnim ciljem povezivanja korisnika s novonastalom lokacijom i živim mjestom održavanja kulturnih aktivnosti i aktivnosti mladih. Tijekom 28 godina su u KC Pekarni nicali mnogi omladinski i kulturni programi, rađale su se glazbene i kazališne grupe, veći i manji festivali te inicijative civilnog društva. Gotovo da nema kulturno senzibilnog Mariborčana ili Mariborčanke kojeg se lokacija nije dotaknula!

Službeni korisnici KC Pekarne svojim radom i kulturno-umjetničkim sadržajima doprinose boljem funkcioniranju lokalne zajednice i društva. Nikada ne utječu na pogoršanje psihosocialnog zdravlja mladih, promiču toleranciju, solidarnost i socijalnu pravdu, te djeluju inkluzivno do marginaliziranih skupina.

Kroz svoje aktivno djelovanje pokazuju kako je KC Pekarna sa svojim kreativnim identitetom mjesto nezavisne, nekomercijalne i neprofitne kulturne produkcije, društvenog aktivizma te razvijanja emancipatorskih oblika i sadržaja rada s mladima. KC Pekarna je zato jedinstveni uspjeh “alternativnih”, društvenih, kulturnih, pa čak i političkih praksi 90-ih godina. Također je veliki simbol civilne neposlušnosti jedne cijele generacije, u duhu međusobnih povezivanja, prijateljstva i solidarnosti.

Tko su mariborski pekari?

U jednoj od zgrada kompleksa KC Pekarne nalazi se društveni klub MC Pekarna s koncertnom dvoranom kojeg od 1994. vodi udruga IndiJanez. Takozvani Indijanezi su – kao njihovi braće i sestre iz vremena Divljeg zapada – buntovnici, revolucionari, protivnici globalizacije, slobodomišljenici. “Indi-” zbog individualizma, nezavisnosti (independence), a “Janezi” zbog Slovenije, naravno. Države Janeza. Duhovito sarkastični na svoj vlastiti račun za vas imaju spreman bogat jesenski glazbeno koncertni program sa žestokim ritmovima.

Dođite! (Ili barem preklikajte galeriju koncertnih fotografija.)

Koncertni susjedi nalaze se u Dvorani Gustaf Pekarna, koncertnom dvoranom sa možda čak najboljom akustikom u gradu Mariboru. Službeno se opisuju kao prostor za glazbene, audiovizualne i intermedijalne djelatnosti. Njihovi jesenski glazbeni plodovi zovu vas na glasan koncertni program.

U kompleksu KC Pekarna možete pronaći antikvarijat – knjižaru Ciproš koja je uvijek spremna za preuzimanje donacija knjiga svih žanrova. Posjetite manje društvene klubove, prostore za glazbene bendove, improvizirane galerije za izložbe i umjetničke performanse te najveću galeriju grafita i murala na otvorenom u gradu!

Jedna od najvećih “pekarskih” udruga sa najdužom tradicijom je također udruga Pekarna magdalenske mreže koja je ove godine sa proslavila 25 godina djelovanja. Aktivni na području civilnog društva, kulture, (subverzivne) umjetnosti i aktivizma neumorno pišu priču mariborske kulture. Sudjeluju u realizaciji mnogih projekata, kampanja i programa. Prije nekoliko dana, primjerice, održali su 12. izdanje prvog i najvećeg europskog festivala posvećenog tehnici stop animacije, festival StopTrik.

Hostel Pekarna

U takozvanoj Upravnoj zgradi, adaptiranoj 2011. godine nalaze se kancelarije udruga i Mladinskog kulturnog centra Maribor te – vjerovali ili ne – najbolji, najšareniji i najmoderniji Youth Hostel u gradu! Ispred hostela nalazi se najveći 3D mural na ovim područjima kojeg je 2020. naslikao Slavonac (ne Slovenac) Filip Mrvelj. Suorganizator vukovarskog Vukovarta, umjetnik koji je upisan u Guinnessovoj knjizi rekorda kao su-autor najveće anamorfne slike na svijetu. Obavezno je fotografiranje na mariborskom muralu i dijeljenje vaših fotografija na društvenim mrežama!

U lipnju svake godine svi korisnici KC Pekarna organiziraju svoj veliki rođendan, takozvanu Godišnjicu KC Pekarna sa raznolikim aktivnostima i sadržajima. Koncertima, programom za djecu i mlade, volonterskim aktivnostima, filmovima, književnim i sportskim točkama. Posjetiteljima i javnosti svake godine glasno i jasno poručuju da je KC Pekarna od 1994. godine autonomna zona, “slobodna republika”, snažno i čvrsto utkana u društveno tkivo grada Maribora.

Support Pekarna

U svojih 28 godina postojanja doživjela je uspone i padove, kao i svaka zajednica koja stvara, obrazuje i potiče, a pritom se odupire divljem maršu kapitalizma. KC Pekarna je poseban, drugačiji, “alternativan” dio Maribora, koji istovremeno potiče i održava razvoj “drugačije” kulturne scene u Mariboru na svim razinama. Njezino dugogodišnje generiranje kreativnih pojedinaca i povezivanje sa lokalnim okruženjem golemim sadržajnim i (ne)materijalnim kapitalom se nastavljaju u borbenom duhu.

U mnogim turbulentnim vremenima je više puta zamalo pala pod teretom nerazumijevanja važnosti ovakvih prostora od strane lokalnih političkih vlasti, a i danas se nastavlja boriti za svoju egzistenciju. Nedavno se na strani gradske vlasti ponovno počelo govoriti o preseljenju KC Pekarne na drugi dio grada. Naravno, sa tim se ne slaže njezina zajednica jer bi to značilo gašenje bogate djelatnosti, a KC Pekarna se s legitimnim razlogom razvila i smjestila točno na lokaciji gdje stoji i danas.

Nikakav nacionalni kulturni program, nikakva vizija ili strategija gradske kulturne politike i nikakva europska prijestolnica kulture nikada ne bi mogla kreirati čvrsto tkivo prijateljstva, ljubavi i solidarnosti u KC Pekarni. Ne zaboravimo njezin mariborski inatljiv mentalitet i borbeni duh!

Zbog toga – posjetite mariborsku kreativnu oazu autonomnih umjetničkih i širih društvenih djelatnosti i upoznajte njenu dugačku inspirativnu povijest jedinstvenog mariborskog lokacijskog i društvenog eksperimenta. Postanite i vi dio mozaika KC Pekarne!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.