Maribor – prkosan grad kulture

Serbus! Maribor je grad najstarije vinove loze na svijetu. Smješten je s rijekom Dravom u zagrljaju prirodnih ljepota Pohorja i slikovitih brežuljaka u srcu srednje Europe. Vinski i kulinarski entuzijasti impresionirani su izvanrednom ponudom vinske kulture dok ljubiteljima prirode, sportašima i rekreativcima nudimo nezaboravna iskustva na okolnim brdima. Suvremene gradske sadržaje urbani avanturisti tek morate otkriti i zaviriti ispod fotogenične površine standardnih turističkih sadržaja prkosnog grada s bogatim povijesnim i kulturnim korijenima. Udahnite čisti zrak punim plućima i krenite s našim gradskim pripovjedačima u laganu šetnju kroz lokalne priče sa širokim spektrom aktualnih urbanih doživljaja! Upoznajte Maribor kroz perspektivu za koju niste znali da postoji, s bogatom cjelogodišnjom kulisom raznolikih događanja, manifestacija i festivala.

POVIJESNA PRIČA MARIBORA

Maribor je u manje od tisućljeća doživio svoje velike uspone i padove. Kao grad Marpurg prvi put se spominje 1254. godine, do 19. stoljeća sa njemačkim imenom Marburg an der Drau. Prvi zapis imena Maribor upotrijebio je pjesnik Stanko Vraz u pismu Ljudevitu Gaju 1836. godine. Tek 1861. godine, kada političar i pjesnik Lovro Toman, autor prve slovenske necenzurirane štampe, objavljuje patriotsku pjesmu Mar i bor, ime se prihvatilo među Slovencima. Slogan grada postao je – »mar mi je i (in) bor-im se za mesto« – stalo mi je i borim se za grad.


Krajem 19. stoljeća Maribor postaje političko, gospodarsko i kulturno središte Slovenaca u Štajerskoj. Nakon završetka Drugoga svjetskog rata i unatoč ruševinama – zbog bombardiranja saveznika bio je jedan od najrazrušenijih gradova u Jugoslaviji – dolazi do industrijskog procvata grada. Nažalost, zaustavljen je nakon krize 90-ih u samostalnoj Sloveniji. Nekadašnje velike tvrtke kao što su TAM, MTT, PIK, Hidromontaža, Elektrokovina, Konstruktor, Svila i Metalna dijelomično su prestale s radom, a djelomično su se transformirale. Tako je završila priča ekonomskog čuda jugoslavenskog Manchestera, nekad najrazvijenijeg industrijskog grada u Jugoslaviji u kojem je upaljena prva električna žarulja u ovom dijelu Europe.

MARIBORCI I MARIBORKE

Nakon bilo kojeg povijesnog razdoblja pustošenja grad se kao feniks iz pepela uvijek prkosno dizao i dalje razvijao energijom žitelja, nakon kuge i velikih požara u 18. stoljeću, nakon razornih svjetskih ratova, nakon propada industrije i ekonomije. Ili čak, ako nam dozvolite trenutak gorčine, nakon završetka Europske prijestolnice kulture 2012. koja je još uvijek duboka rana lokalnim radnicima u kulturi. Maribor spašavaju i ponovo grade njegovi Mariborci i Mariborke, s volonterskim radom i marljivosti koja je često zanemarena, sa žarom, ljubavi, entuzijazmom i inovativnim idejama. Srdačni i gostoljubivi, direktni i sarkastično duhoviti na svoj vlastiti račun, odvest ćemo vas na lokalne štajerske čage koje se dešavaju tijekom cijele godine.

MARIBOR ZOVE U PROLJEĆE

Sezona kulturnih pupoljaka kreće ožujkom. Nakon dubokog zimskog sna ili snježnih radosti na okolnim brežuljcima, prvi topliji sunčani dani zovu vas na Festival šetnji (Festival sprehodov) s tridesetak pripovjedačkih tura i drugih aktivnosti sa lokalnim interpretatorima. Od upoznavanja podzemnih vinskih i drugih tunela do senzoričnih puteva, srednjovekovnog i industrijskog Maribora, urbanog pčelarstva, lokalnih šumskih puteljaka, gradskih grafita, izvanrednih mariborskih stabala, traženjem zlata u rijeci Dravi i istraživanjem njezinih priča do suđenja lokalnim vješticama, društvenog života gradske gospode, gradskih bordela i nogometnih legendi. Neodoljivo, informativno, atraktivno ako vam razumijevanje slovenskog ne čini poteškoće.

Glazba je univerzalni jezik! To ćemo vam dokazati svakog Uskršnjeg vikenda koji zadnje desetljeće tradicionalno donosi mariborski Woodstock, Festival Scena u klubu Štuk. Tri glasne večeri sa dvadesetak žestokih lokalnih bendova, rock, metal, punk i ljubav, mosh pitovi, growling i veliki piknik sa ćevapima i vege ponudom. Svibanj je s tradicionalnom velikom manifestacijom na otvorenom Operna noč lagano zagrijavanje za nezaboravno festivalsko ludilo od početka lipnja.

Spremni za otvaranje ljetne sezone? Krećemo!

LJETO U GRADU MARIBORU

Lipanjske subote rezervirane su za festival mladog jazza, umjetnosti, vina i kulinarke na Židovskom trgu. Cijeli mjesec možete uživati u šarenilu Mavričnog Maribora sa Paradom ponosa i aktivnostima mladih LGBTQ aktivista. Književni festival i sajam knjiga Slovenski dnevi knjige privući će strastvene zaljubljenike u književnost. Za ljubitelje performativnih umjetnosti preporučujemo najveći slovenski kazališni festival Borštnikovo srečanje, koji već više od pola stoljeća ispunjuje slovenski kazališni i kulturni prostor.

Naš nenadmašivi, europski paradni konj svih mariborskih festivala zove se …

FESTIVAL LENT

Najveći međunarodni multikulturni festival na otvorenom u Sloveniji jedan je od najvećih urbanih festivala u Europi i pod svojim kišobranom uključuje čak četiri festivala. Ljetos slavi okrugli 30. jubilej transformacije grada u kreativnu košnicu kulture i umjetnosti. Krajem lipnja tradicionalno pretvara šetnicu Lent i centar grada u živo kulturno i društveno središte koje sa tisućama građana i gostiju pulsira u ritmovima cijelog svijeta. Na mnogim festivalskim lokacijama i pozornicama izvodi se žanrovski šarena ali usklađena paleta različitih događaja. Posjetiteljima u desetak dana “lentanja” nudi operu, balet, koncerte klasične, jazz, popularne i etno glazbe, kantautorske večeri i večeri šansona, kazališne i plesne predstave, ulične kazališne predstave, nastupe folklornih grupa, drame i performanse, lutkarstvo i stand-up komediju, kreativne radionice za djecu u gradskom parku, sportska događanja i druge popratne događaje.

Za Mariborčane Lent nije samo najvažniji gradski festival, to je doživljaj, štimung, emocija, godišnja čaga svih čaga koja je duboko usječena u naš kulturni identitet.

Ludnica koju ne smijete propustiti!

Još prije nekoliko godina govorilo se da Maribor umire po eksplozivnom završetku Lenta. Ne vjerujte ako to čujete! Bogat kulturni život nastavlja se u srpnju i kolovozu s filmovima pod zvijezdama (i ponekim pljuskom), Ljetni kino Minoriti u Auditoriumu Kazališta lutaka Maribor (Lutkovno gledališče Maribor) s izvrsnim programom nagrađivanih filmova. Za najmlađe i mlade po duši preporučujemo Ljetnu luku lutaka (Poletni lutkovni pristan) s predstavama za djecu i odrasle.

MARIBORSKA VESELA JESEN

Kulturna jesen posvećena je filmovima, kazalištu, glazbi, plesu i fotografiji. Na jesenske plodove kulture zovu vas festival animiranog filma Enimation sa maskotom simpatičnog slonića, međunarodni festival stop trik animacije StopTrik, festival dokumentarnog filma DokuDoc sa maskotom ribljeg čovjeka, festival alternativne kazališne produkcije ZIZ sa atraktivnim performansima od angažiranog teatra do kabarea, veliki plesni festival Performa, otmjeni festival klasične glazbe Festival Maribor, Međunarodni festival kompjuterskih umjetnosti i Festival fotografije sa pregršt fotografskih izložba. Njihove događaje možete uhvatiti na različitim lokacijama mariborske kulture: u Vetrinjskom dvoru na Vetrinjskoj ulici, GT22 na Glavnom trgu 22, Sudnoj kuli na šetnici Lent, u Narodnom domu na Ulici kneza Koclja, u gradskim galerijama i na drugim atraktivnim lokacijama.

ZIMSKI GRAD VILA I VILENJAKA

U prosincu vas u čarobni Maribor zovu »lučke«, topli svečani ugođaj i magija adventa. Ukrašene ulice, trgovi, instalacije svjetla zvane Lumina, mini sajmovi sa prigodnom ponudom na štandovima te Festival stvaralaštva, druženja i svjetla Vilinsko mesto u raskošnom baroknom Vetrinjskom dvoru. Zimski koncerti na magičnoj vilinskoj pozornici, kreativne obiteljske radionice, dječje predstave. Nježno, bajkovito, maštovito, intimno, bez pretjeranog kiča i spektakularnosti, baš kao šalica tople čokolade s cimetom u jednom od gradskih kafića. Svjetlucavo i vatreno bez pravih vatrometa, sa uličnim vatrenim predstavama, žonglerima, akrobatima, cirkusantima i ponekom zalutalom pahuljom. Prosinac u Mariboru je mjesec u kojem velika mariborska obitelj zaboravlja međusobne prepirke te s prskalicama u rukama i iskricama u očima ulazimo u Novu s novom nadom. O boljoj budućnosti za sve nas.

ZAŠTO UPOZNATI MARIBOR?

Mi smo grad slatkih samoniklih šumskih jagoda neprocjenjive vrijednosti, skrivenih od pogleda proždrljivog masovnog turizma. Upoznajte naš jedinstveni gradski karakter izvan okvira najstarije vinove loze na svijetu, vinorodnih brežuljaka, prekrasne prirode i fotogenične arhitekture. Dođite nam na štajerske čage i zapitat ćete se zašto nas niste upoznali ranije!

Kada prepričate doživljaje prijateljima, doći ćete opet doživjeti Maribor kroz priče njegovih ljudi. Nasmijati ćete se duhovitom pripovjedaču Vidu Kmetiču iz udruge Hiša, oduševiti se karizmatičnom Urošu Doklu iz Muzeja narodne osvoboditve. Navući će vas na istinitu priču o nestašnom majmunu bogataša Scherbauma. Vragolan Simon Žlahtič i njegov interesni safari sa stranim umjetnicima na rezidencijama otkrit će vam povijesne priče iza pročelja arhitekture grada. A tek elegantna zavodnica Madam M i njezin provod po gradskim bordelima?! Nekadašnjim, naravno. Jesmo li spomenuli nasmiješenog djedicu Furgulu na neobičnom biciklu i njegov nostalgičan muzej socijalizma, bratstva i jedinstva, dobre stare muzike na vinilkama i životnih anegdota?

Dobro nam došli u Maribor. Možda ćete čak, nakon nekog vremena, kad se preko glave naslušate naših oduševljenih pripovjedača, imati odvažnosti prosiknuti u štajerskom argu: “Nea guši.”

Sve fotografije su korištene sa dopuštenjem Narodnog doma Maribor, Mladinskog kulturnog centra Maribor i udruge Hiša. Hvala!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.