Na plaži Jadra u Staroj Novalji na otoku Pagu, 12. travnja, s početkom u 17 sati, Novalja priprema jedinstvenu gastronomsku priču – MarsOvca. Manifestaciju koja slavi pašku ovcu, lokalnu baštinu i sve čari otočkog hedonizma.

Zamislite vatru pod vedrim nebom, miris mora i aromatičnih začina s kamenjara, baklje koje vode do ognjišta i jela koja su istodobno autentična, pomalo zaboravljena i kreativno reinterpretirana. Sve to u ambijentu koji podsjeća na površinu planeta Mars – surovo, snažno i iskonski lijepo.
U čast otočne hraniteljice – paške ovce
Paška ovca, simbol života na kamenu, zaslužuje tron. Ova izdržljiva životinja, prehranjivana aromatičnim biljem i začinjena posolicom koju nosi bura s Velebita, stvorila je čuveni paški sir, ali i čitav niz drugih gastronomskih delicija koje će se predstaviti upravo na MarsOvci – vatrenom food eventu koji reinterpretira tradicionalnu otočnu kuhinju.

Gozba pred zalazak sunca
Na velikom ognju i rustikalnim roštiljima, u centru pažnje bit će autohtona jela:
- Hladna predjela: pašteta od janjetine, janjeći rillette
- Topla jela: trgana janjetina u paljenom kruhu, panirani mozak u janjećoj masti, janjeća srca na vatri, ražnjići, sporo pečena rebra, “carbonara” s kovašicom, janjeće ćufte s domaćom salsom
- Slatko: pita od smokava, panna cotta od skute i lavande, pečene jabuke sa skutom, karamelizirane smokve u proseku, rafioli punjeni smokvama, brittle od badema…
Sve to upareno s poznatim lokalnim vinima otoka Paga, dok sunce tone u more, a plamen ognjišta stvara atmosferu kakvu nećete doživjeti nigdje drugdje.
Manifestacija koja spaja tradiciju i doživljaj

MarsOvca je više od hrane – to je kulturno-gastronomski hommage načinu života, otočnoj tradiciji i sezonalnosti. I upravo zato je ovo događanje posebno – jer ne pokušava imitirati, već autentično ispričati priču kroz okus, miris i ambijent.
MarsOvca nosi i oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda, a ova prestižna oznaka predstavlja potvrdu kvalitete ovog projekta koji s ponosom promovira i brendira prepoznatljiv i jedinstveni kulturni identitet otočana.
Organizatori – Udruga obrtnika Novalja – ceh ugostitelja, TZ Grada Novalje i Grad Novalja – ističu kako je cilj MarsOvce pozicionirati Novalju i otok Pag kao destinaciju koja njeguje svoje korijene, ali ih prezentira suvremenom gostu na drugačiji, doživljajni način.
MarsOvca živi i dalje

Osim spektakla na plaži, od 12. travnja do 12. svibnja MarsOvca seli i u novaljske restorane, gdje će se u tom periodu moći kušati specijalni meni inspiriran ovom pričom – od tripica, koprtla i utrobica s kapulom, do janjetine na gradele, skute i surotve.
Ako ste ljubitelj prave hrane, ako volite iskonske priče i jela koja pričaju o prostoru i vremenu – MarsOvca je događaj za vas.
Vidimo se 12. travnja u 17 sati, na plaži Jadra u Staroj Novalji.
