Što je to Novaljski težački ubed zorno su prikazali domaćini na Škuncinim stanima ovog vikenda u sklopu nove gastro manifestacije MarsOvca.


Serviralo se tako u autohtonom ambijentu među maslinama uz vingograd tripice, koprtlicu s praščevinom, janjetinu na gradele, janjetinu s bižima uz neizostavni paški sir, skutu, domaće rakije, vino, arancine i neizostavni slavo i prošek.



Težački ubed je zapravo objed težaka koji se blagovao nakon napornog rada u polju i danas smo ga kušali upravo u takvom ambijentu. Teško je dočarati mirise koji su osvajali nazočne, a za dobru atmosferu zapivalo se i nakanat. Teško je ovakav doživljaj prenijeti na papir, a doživjeti ga možete u Novalji kada će u sklopu manifestacije tradicionalna gastronomija do 26. svibnja biti služena i u odabranim ugostiteljskim objektima.
Zašto MarsOvca?



Paška ovca jedna je posebna životinja, posebna ovca, možemo slobodno reći – ovca nad ovcama, MarsOvca, koja je dokazala da se može živjeti na golom kamenu uživajući u posolicom začinjenom mirisnom smilju i aromatičnom bilju te od njega stvoriti najbolji sir na svijetu – paški sir. Novaljci su stoga svoju ovcu odlučili staviti na tron gdje i pripada te zahvaliti toj skromnoj životinji što ih hrani već stoljećima. Stoga su gastronomskom manifestacijom MarsOvca krenuli prezentirati svoju tradicionalnu gastronomiju za koju je upravo paška ovca itekako zaslužna.



Temelji su ovo tradicionalne kuhinje Novalje i otoka Paga, pomalo zaboravljeni recepti i sukus onoga o čemu se puno govori – održivog turizma. Ugostitelji su prihvatili ideju da kroz novu manifestaciju MarsOvca sačuvaju tradiciju, svoju gastronomiju očuvaju ju od zaborava i ponosno pokažu svojim gostima. U sklopu manifestacije koja je počela predstavljanjem gastronomije novinarima i uzvanicima na Trgu Bazilike slijedi prezentacija tradicionalne gastronomije široj javnosti.

– MarsOvca je svojevrsni hommage Paškoj ovci, otočnoj hraniteljici i težačkom načinu života, nanovo ispričan kroz novu gastronomsku kreaciju njezinih proizvoda od mesa, sira, skute, surotve i iznutrica, ističu organizatori ove nove gastro manifestacije, Udruga obrtnika Novalja – ceh ugostitelja, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja.