Martinje – blagdan kada mošt postaje vino

Martinje se obilježava u cijeloj Hrvatskoj posebice na sjeveru zemlje. Blagdan svetog Martina, zaštitnika vinara i vinograda, vrijeme je kada, uz jelo, piće i veselje, mošt prelazi u mlado vino. Nakon ceremonije “krštenja”, vino je spremno za degustaciju i konzumaciju. Martinje se obilježava 11. studenog, na dan kada je 397. godine pokopan sveti Martin.

Sveti Martin i legende

Sveti Martin bio je sin rimskog tribuna u Mađarskoj i prvi je svetac koji nije bio mučenik. Dok je bio vojnik, legenda kaže kako je podijelio svoj vojnički ogrtač s prosjakom, nakon čega je prešao na kršćanstvo. Poslije vojničke karijere bio je egzorcist, borac za kršćanstvo, monah u samostanu i na kraju biskup francuskog grada Toursa. Uz Martinje, osim krštenja vina, veže se i nezaobilazna guska s mlincima. Naime, legenda opet kaže kako sveti Martin nije želio postati biskup, a na dan proglašenja sakrio se među guske. Ipak, guske su ga svojim gakanjem otkrile, pa se u spomen na ovu legendu u cijeloj Europi za Martinje jede pečena guska.

Vinogradar i veliki ljubitelj vina

Veliki humanitarac, sveti Martin bio je vinogradar i veliki ljubitelj vina. Upravo on je, ako je vjerovati legendama, prvi uveo ceremoniju krštenja vina. To je jedan od razloga obilježavanja blagdana Martinja. Blagdan također označava kraj radova u poljima, odnosno kraj jeseni i početak zime. Osim vinara i vinograda sveti Martin zaštitnik je Francuske, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, Švicarske papinske garde, mnogih mjesta u Europi i Hrvatskoj.

Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost

Zbog narodnih običaja vezanih uz blagdan svetog Martina, Martinje je upisano u Registar zaštićene kulturne nematerijalne baštine. Koliko je sveti Martin priznat u cijeloj Europi govori i podatak kako je 2005. godine ocijenjen Velikim kulturnim itinerarom Vijeća Europe. Do danas su osnovani Kulturni centri sv. Martina u nekoliko europskih zemalja, a u Hrvatskoj se više od 20 mjesta priključilo velikom putu “Via Sancti Martini”. Prvo je 2007. godine bilo Dugo Selo – grad martinske baštine.

Vinske ture za Martinje

Blagdan svetog Martina obilježava se diljem Hrvatske. Tog datuma, ali i nekoliko dana prije i poslije njega, ožive vinske ceste i ture, a brojni vinari posjetiteljima predstavljaju svoja vina. Martinje je tako postalo turistička atrakcija, posebice na sjeveru Hrvatske, gdje se kuša vino uz bogatu gastronomsku ponudu. Nažalost, ograničenja uvedena zbog koronavirusa su prorijedila slavlja, no ipak Martinje će se održati i ove godine. Velika okupljanja većinom su otkazana, no tu su kleti i brojni ugostiteljski objekti diljem Hrvatske u kojima možete obilježiti i ovo Martinje.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.