May the Fourth be with you!

Teško prevediva igra riječi, koja vrlo nalikuje frazi „May the force be with you!” Jedi vitezova, jedan je od razloga zašto baš 4. svibnja obilježavamo Star Wars dan. Cijela je priča zapravo započela kao homage nečemu doista brilijantnom. Ispočetka je – pomalo djetinjasto – zaživjela u krugovima geekova, no vremenom se putem društvenih mreža proširila širokim masama.

Star Wars dan koji se obilježava danas, nije tek dan – to je nešto zabavno, nekakva insajderska priča koju svi razumiju i svi uživaju u toj povezanosti.

Star Wars, epska svemirska umotvorina Georga Lucasa svoju je premijeru doživjela 1977. i od tada je kultni klasik. Čak i danas, nakon gotovo 40 godina, Star Wars je jedan od financijski najuspješnijih filmova svih vremena. Franšiza koja je uslijedila također je jedna od najuspješnijih i najisplativijih na svijetu, s dosadašnjom zaradom od 2.5 milijarde dolara. No, to nije najimpresivnija značajka kulta Star Wars.

Filmovi tog ciklusa promijenili su filmsku industriju – specijalnim efektima, akcijama, uzbuđenjem, avanturom i maštovitošću koje su imale iznimnog odjeka među svim gledateljima, bez obzira na njihovu dob.

Star Wars filmovi imali su i nemjerljiv kulturni učinak i na druga područja, uključujući i politiku – strateški obrambeni program Reaganove administracije nazvan je upravo “Star Wars”. A u australskim i britanskim popisima stanovništva „Jedi” je punopravno prihvaćena vjera.

“May the Fourth be with you” prvi je puta kao frazu iskoristila politička stranka Margaret Thatcher kako bi premijerki čestitala pobjedu na izborima 1979, i fraza je vrlo brzo potom zaživjela među ljudima.

Prva proslava 4. svibnja dogodila se ipak puno kasnije, u kinu Toronto Underground 2001. godine. Obilježavanje prvoga Star Wars dana uključilo je natjecanje u kostimiranju i filmski maraton. Osim do tada snimljenih Star Wars filmova, tom su prigodom prikazane i omiljene parodije na tu temu.

Iako su neki smatrali kako je Star Wars dan tek hir trenutka koji bi ubrzo mogao zamrijeti, nakon što je na scenu stupio Disney stvar je podignuta na jednu sasvim novu razinu.

2015. godine Star Wars saga se nastavila novim filmovima koji su raspalili plamen među starim obožavateljima, no stvorili i popriličan broj novih.

Svoju Star Wars priču možete proživjeti u Disney parkovima, leteći na legendarnom Millennium Falconu i istražujući udaljena prostranstva u kojima vas očekuju nevjerojatne avanture. Pustinju Tatooine i dom Lukea Skywalkera možete posjetiti u Tunisu, a Canto Bight, „grozno mjesto nastanjeno najgorim ljudima galaksije” iz Epizode VIII: Posljednji Jedi zapravo je naš prelijepi Dubrovnik.

I u Hrvatskoj je popriličan broj obožavatelja koji će danas proslaviti ovaj posebni dan, a s nestrpljenjem očekujemo najavljeno i otvaranje multimedijalnog Star Wars muzeja u Brinju. Kakva blaga krije ta kolekcija Tomislava i Marine Štrbo možete vidjeti OVDJE. A u međuvremenu, nek’ je sila s vama!

Naslovna fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.