U Brinju se otvara multimedijalni muzej s 1.000 Star Wars predmeta

spot_img

Vinkovčanin Tomislav Štrbo, koji trenutno živi i radi u Irskoj, planira uskoro svoj povratak u Hrvatsku. No Tomislav će ipak ponovno promijeniti svoju adresu, a umjesto povratka u Slavoniju, ovaj rođeni Vinkovčanin nastavit će živjeti u Lici.

Naime, njegovi planovi za budućnost prvenstveno su vezani uz suprugu Marinu, rodom iz Brinja, jednom od 12 naselja u istoimenoj općini, koja ukupno broji nešto više od 3.000 stanovnika. Njihovim povratkom općina Brinje zasigurno će profitirati, jer plan im je, između ostaloga, obogatiti turističku ponudu nečim što u ovom kraju još nema.

Tridesetdvogodišnji Tomislav, koji je završetkom školovanja u Vinkovcima radio najčešće samo na sezonskim poslovima, potražio je sreću u Irskoj. Nakon toga, osim što je osigurao svoju egzistenciju, pronašao je i ljubav svog života, Marinu, s kojom se vjenčao 2019. godine. Sada se žele vratiti i pokušati ponovno boriti, ali ovog puta s određenim planovima.

Planovi su veliki, no ono zbog čega je ova priča zanimljiva je ideja o otvaranju muzeja i to ne bilo kakvog, nego multimedijalnog muzeja vezanog uz Star Wars franšizu. Dobro je poznata činjenica kako filmovi iz Star Wars serijala još uvijek privlače veliku pažnju i imaju ogroman broj fanova po cijelom svijetu, a Tomislav im zasigurno ima dosta toga za ponuditi.

– Ideja o osnivanju muzeja počela je još od kako sam počeo intenzivnije prikupljati vrijedne figure i predmete iz filmova Star Wars. U početku je to bila ideja da bude privatna kolekcija, tipa moj ured ili kao posebna sobica, jer dok sam živio u Vinkovcima nisam imao baš masu dobrih stvari. Bilo je tu po koja vrjednija figura u iznosu 150-250 eura, ali sad je to mnogo više. Sad samo od proizvođača Sideshow imam 24 figure, od kojih su najjeftinije, ako tako možemo reći u iznosu 225 eura, a da ne kažem da imam i one od 750. A tu su i mnogi drugi proizvođači poput Gentle Giant, Attakus, Kotobukya i Hasbro, ističe Štrbo i dodaje kako je skupljati počeo od malih nogu, davne 1997. godine kada je od roditelja za sv. Nikolu dobio prve figure koje su već tada bile rijetke, a čuva ih i dan danas.

Prije nekoliko godina napravio je i vlastitu Facebook stranicu Ranch Jakku na kojoj objavljuje fotografije svoje kolekcije. Na stranici se može vidjeti njegov rad, nabavke i koliko je Tomislav veliki zaljubljenik u Ratove zvijezda. Kako je kolekcija rasla uvidio je da jedna manja sobica više neće biti dovoljna, nego je potreban puno veći prostor.

https://www.facebook.com/RanchJakku/posts/2901985166743644

– Na pitanje koliko sada imam predmeta, to je teško reći. Sa svime od kostima, figura, modela svemirskih brodova, filmskih plakata, autograma glumaca, stripova, knjiga… vjerojatno negdje približno 1.000. Mnogo toga nisam ni zabilježio, vodim neku evidenciju onoga što trenutno naručujem ili nešto što sam siguran da imam, jer masa stvari je bila već u kutijama kad sam odlazio u Irsku. Postoje stvari koje sam kupio i još uvijek se nalaze u originalnom pakiranju, jer kao što sam rekao, ne postoji još prostor gdje ih mogu izložiti, pa onda kako mi dostavljač donese tako većina ostane u pakiranju.

Pomanjkanje prostora, ali i želja za povratkom u Hrvatsku, ponukala ga je na ideju o otvaranju muzeja u kojem bi, na jednom mjestu, objedinio cijelu kolekciju, a u isto vrijeme omogućio nemalom broju zaljubljenika u Star Wars franšizu da uživaju u njegovim izlošcima.

– Trenutno ne postoji mjesto gdje je izložena moja kolekcija jer tek sljedeće godine krećemo s dogovorima o radovima na postojećem objektu u sklopu naše kuće u Brinju. Vjerujem kako će kolekcija biti izložena tek kada se vratimo, a možda i ranije, sve ovisi kada će radovi započeti i završiti. Kolekcija će biti dostupna javnosti, dakle moći će se doći osobno i pogledati je, a na Facebook stranici Ranch Jakku objavljujem fotografije onoga što sam nabavio ili što je u čekanju, jer 99% stvari je limitiranog izdanja pa se čeka isporuka. Na stranici postoje i dva videa, o mojoj staroj sobici i kolekciji koju sam tada imao, na kojima se može vidjeti kako se već tada lagano počelo “gužvati”, jer sam imao dosta tih skupih figura. U kolekciji ima i nekoliko kostima u prirodnoj veličini dakle 1:1, zatim spomenute figure od raznih proizvođača u skali 1:4 i 1:6 i neki manji broj u skali 1:10. Također imam ponešto predmeta koji su korišteni u snimanju filmova i nekoliko reprodukcija.

No muzej je samo jedan od planova mladog bračnog para. Tomislav u Brinju također planira pokrenuti i vlastite klubove, klub borilačkih vještina i airsoft klub. Najveću podršku za sve to dobiva, kako kaže od svoje supruge Marine koja je također veliki zaljubljenik i obožavatelj u Ratove zvijezda.

– Ovim projektom multimedijalnog muzeja Ratova zvijezda, Brinje će zasigurno, uz Stari grad Sokolac s kraja 14. i početka 15. stoljeća, kamenim mostom starim 220 godina, Zbirkom narodnog blaga općine Brinje, jezerom Brodićem, uz mnoge kapele i crkve, dobiti novi turistički sadržaj, koji će privući još više turista u Brinje, priopćio je Marko Perković, koji je i sam veliki zaljubljenik u Brinje.

Fotografije: privatna kolekcija Tomislav i Marina Štrbo, Facebook Ranch Jakku

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.