Miomirisni otočki vrt i besplatni obilazak grada Malog Lošinja

Ovaj rasadnik miomirisnog otočnog bilja u Malom Lošinju, među kojima ima i ljekovitog, omogućit će vam da se uz pratnju stručnog vodiča upoznate s bogatom florom otoka, ljekovitim svojstvima bilja, a moći ćete kupiti i originalan otočni suvenir.

Od otočkih samoniklica poput kadulje (po lošinjski „kuš“) ili smilja (po lošinjski „magriž“) do „udomaćenica“ poput aloje ili lavande, koje su čuveni lošinjski moreplovci davno donijeli s dalekih obala. U vrtu raste više od 250 vrsta mirisnog bilja koje oplemenjuje lošinjsko-cresko otočje. Vrtna biljna staništa uokviruju kameni suhozidi – gromače. Iz vrta se pruža prekrasan pogled na najljepše lošinjske uvale pa sve do planine Velebit.

Možete sudjelovati u miomirisnim programima za sve dobne skupine ljubitelja otoka i miomirisa ponaosob, a u večernjim satima, posjetitelji mogu kušati i domaće prehrambene proizvode. Miomirisni programi obuhvaćaju tjedne ili vikend miomirisne boravke na Lošinju i okolici tzv. ”miomirisne pakete”, poput ”Omiriši lošinjsko proljeće” te cjelodnevna, poludnevna ili jednosatna miomirisna događanja ili izlete. U sklopu projekta Miomirisi i okusi Lošinja, u vrtu se održavaju razna događanja; miomirisne radionice, kušaonice, izložbe, prikazivanja, miomirisna yoga te natjecanja poput „Šparožina kupa u travnju“ i „Uljika kupka u studenome“. Svaki događaj ima sadržaje prilagođene školskom uzrastu te posebno odraslim mirisoljupcima.

Miomirisni otočki vrt kreira i izrađuje miomirisne rukotvorine i suvenire isključivo iz miomirisnog bilja i drugih prirodnih sirovina porijeklom s lošinjskog otočja. Dio rukotvorina već je stekao zaštićeni naziv ”Hrvatski otočki proizvod”, a većina ima potvrdu ”Originalni lošinjski suvenir”. Neki najoriginalniji zaštićeni su autorskim patentom poput ”Lošinjskog čaja” i biljnog likera ”Moj otok”. Rukotvorine se mogu vidjeti, okusiti i kupiti u miomirisnoj kućici u Vrtu, a dio se može naručiti i putem interneta.

Iz ovog predivnog vrta kreće besplatan obilazak pod nazivom „Lošinj kroz stoljeća“. Kroz ovaj dvosatni izlet upoznat ćete najljepšu priču otoka vitalnosti i povijesni prikaz Lošinja kroz stoljeća! Ovaj izlet održava se svakog utorka (do 15. listopada) u suradnji s Udrugom turističkih vodiča Lošinj, a uključuje posjet Miomirisnom otočkom vrtu uz liker dobrodošlice, šetnju lošinjskim „kalicama“, razgled pjacala iz 18. stoljeća na kojem se nalazi župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije. Šetnja se nastavlja do centra grada Malog Lošinja gdje se pruža pogled na malološinjsku uvalu Augusta. Zatim Rivom lošinjskih kapetana nastavljate do jedinstvenog muzeja na Mediteranu – Muzeja Apoksiomena (uz nadoplatu 50% – popust na cijenu ulaznice).

Obilazak je na hrvatskom i engleskom jeziku, a po potrebi i na njemačkom te talijanskom. Pridružite nam se i uživajte u upoznavanju Otoka vitalnosti!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.