Mirisi Lošinja spajaju šest zemalja Europe

U Muzeju Apoksiomena predstavljen je projekt M.A.P.P.A.E. Medicinal and Aromatic Plants Pathways Across Europe u sklopu kojeg je prezentacija održala Sandra Nicolich idejna začetnica projekta i vlasnica Miomirisnih vrtovi Lošinja.

Projekt povezuje partnere iz Francuske, Italije, Cipra, Malte, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Nadahnut je načelima “sporog” i “iskustvenog turizma” zamišljenih kao multi-senzorno iskustvo. Cilj je inovativnim turističkim planovima posjetitelje potaknuti na akciju. Svojim djelovanjem obraćaju se europskim i interkontinentalnim tržištima, posebice Kini i Rusiji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon dvije godine rada na projektu M.A.P.P.A.E., veseli me da ga mogu predstaviti i mom otoku. Među mirisima koji spajaju 6  zemalja Europe, nalazi se i moj otok Lošinj. Kada je prije 20 godina započela ideja o Miomirisnom otočkom vrtu bilo je možda i čudno, ali evo ideja je krenula i puno dalje – putevi mirisa povezuju Europu, osvrnula se na projekt lokalna koordinatorica Sandra Nicolich i vlasnica Miomirisnog otočkog vrta.

Cres i Lošinj, kao najsjeverniji otoci Mediterana, mjesto su susreta kontinentalne i mediteranske klime. Vegetacijska fuzija odražava se u obilju aromatičnog bilja oba klimatska područja. Upravo zato, putovi kroz Cres i Lošinj nude posjetiteljima nezaboravno, aromaterapijsko iskustvo, istovremeno otkrivajući najbolja naturalistička područja u regiji.

O miomirisnim vrtovima Lošinja već je pisala naša blogerica Blanka Kufner. U ovom vrtu pronaći ćete pd otočkih samoniklica poput kadulje jedne od najljekovitijih biljaka na svijetu koju na lošinju zovu „kuš“ ili smilja po lošinjski „magriž“ do „udomaćenica“ poput aloje ili lavande, koje su čuveni lošinjski moreplovci davno donijeli s dalekih obala.

Samo u ovom vrtu raste više od 250 vrsta mirisnog bilja koje oplemenjuje lošinjsko-cresko otočje. Vrtna biljna staništa uokviruju kameni suhozidi – gromače. Iz vrta se pruža prekrasan pogled na najljepše lošinjske uvale pa sve do planine Velebit. Na Lošinju je zabilježeno 1200 biljnih vrsta, a čak 230 vrsta ljekovitog bilja.

Miomirisnim događanjima i izletima Vrt potiče u svijesti gostiju sljubljivanje pojma Lošinj s pojmom miomirisnog otoka. Otok tako postaje sinonim za miomirisni mediteranski krajolik. Zanimljivo kako je Lošinj i ovi vrtovi zapravo zanimljivi cijelu godinu, a ne samo ljeti.

Iznimno smo ponosni na ovaj projekt budući da je lošinjski arhipelag od ranije poznat po svojoj lječilišnoj klimi, bogatoj bioraznolikosti te jedinstvenom spoju prirodnih morskih aerosola. Čvrsto vjerujem da će se itinerarima dizajniranim za uživanje u moru aromatičnog bilja i mirisa upotpuniti turistička ponuda otoka Lošinja te privući brojne zaljubljenike u prirodu, istaknula je Ana Kučić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja.

Alati koje su razvili partneri tijekom dvije godine trajanja projekta otkrit će inovativnu turističku ponudu, a video – itinereri bit će dostupni putem digitalnih platformi i aplikacija.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Lani smo provjerili kako izgledaju Miomirisni vrtovi Lošinja i to u kasnu jesen i tom prilikom u javljanju uživo za naše društvene mreže porazgovarali s vlasnicom i prošetali vrtom.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.