Mjesta gdje se susreću prošlost i sadašnjost najbolja su kulisa za kulturne manifestacije

Odakle se pruža najljepši pogled na Kvarner? Ako je odgovor s ‘grada na brege’, vjerojatno ste ga dobili od Kastavca. A možda ipak i niste, jer će se po tom pitanju brojni posjetitelji složiti sa starosjediocima ovoga grada.

No, osim fantastičnog pogleda koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, Kastav nudi opuštajuće šetnje po Kastafskoj šumi koja je na korak od starog dijela grada, enološke i gastronomske užitke, pučke veselice, ali i bogatu kulturu. U staroj gradskoj jezgri mamit će vas umjetnički ateljei i galerije, a odlučite li grad posjetiti u najtoplije doba godine, na Crekvini ćete uživati u manifestaciji Kastafsko kulturno leto. Radi se o jednom od najstarijih ljetnih festivala na Kvarneru koji obuhvaća glazbene, dramske, izložbene, filmske, književne, obrazovne i slične sadržaje.

Bogata povijest Kastva

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ovo šarmantno mjesto smjestilo se u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije na 365 metara nadmorske visine. Arhitektonskim obilježjima slično je mnogim primorskim gradićima, ali ipak osvaja svojim posebnostima. Sagrađen je kao utvrda s devet kula, ilirskim i rimskim nalazima zadire daleko u povijest o čemu svjedoči Zakon Grada Castua od Letta 1400 pisan hrvatskim jezikom. Tu je osnovana prva hrvatska škola u Istri 1700. godine (Kastav je tada spadao pod Istru) kao i preporodna Čitalnica iz 1866. godine.

Ovdje je smještena i ruševina najveće crkvene građevine s ove strane Jadrana, već spomenuta Crekvina, mjesto gdje se održavaju brojne kulturne manifestacije kao i druga događanja. Do dan-danas je nejasno kada je podignuta, kada je i u kakvim okolnostima srušena. U nju je vjerojatno moglo stati više od 3.000 vjernika, na svakoj strani crkve bilo je po pet kapelica i s glavnim žrtvenikom bilo je 11 oltara. Gradili su je isusovci, a svojom veličinom više podsjeća na katedralu nego crkvu. Danas se na mjestu nekadašnje crkve održavaju brojni koncerti i predstave, a kulisa ruševina posjetiteljima je vrlo privlačna.

Lokvina – glavni gradski trg

Kako bi lokacija postala još atraktivnija, nedavno se krenulo s radovima koji označavaju početak jednog od najznačajnijih projekata u staroj gradskoj jezgri Kastva, a odnose se, osim na uređenje lokaliteta Crekvina, i na trg Lokvina. Od početka 15. stoljeća na Lokvini se nalazi stari Kaštel u kojemu su prebivali kapitani, namjesnici koji su u ime vlasnika upravljali Kastvom i cijelom gospoštijom. U nekadašnjem Kaštelu prije više od 10 godina otvoren je boutique hotel Kukuriku s gourmet restoranom koji pruža osebujnu eno i gastro ponudu.

Lokvina je srce grada, glavni gradski trg koji je dobio ime po lokvi u kojoj se sakupljala kišnica za potrebe grada. Po predaji, u toj su lokvi 1666. godine stanovnici Kastva utopili kapitana Morellija koji im je nametao više dadžbina no što je Statutom bilo propisano. Zanimljivost je da složni Kastavci nisu nikada odali imena počinitelja. Naknadno je lokva natkrivena i postavljena šterna koja i danas ukrašava trg.

Projekt ‘Povežimo se baštinom’

U sklopu projekta ‘Povežimo se baštinom’ trg Lokvina bit će obnovljen i predstavljen javnosti kao mjesto prezentacije kulturne baštine. Crekvini slijedi konzervacija i opremanje kako bi postala mjestom suvremenog oblika prezentacije. Već sada ima funkciju ljetne pozornice, a novi projekt cijelokupnu priču diže na viši nivo.

Projekt ‘Povežimo se baštinom’ izvodi se u okviru Urbane aglomeracije Rijeka s ciljem izgradnje novih i revitalizacije postojećih lokacija kulturno-povijesne baštine. Sufinancira ga Europska unija. Nositelj je Grad Rijeka, a partneri su gradovi i općine koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka – gradovi Kastav, Kraljevica i Opatija, općine Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo te Turistička zajednica grada Rijeke. Obuhvaćeno je 13 fizičkih lokacija kulturne baštine karakteristične za svako lokalno područje, a već izgrađeni ili revitalizirani objekti kreirat će mogućnost jačeg turističkog, gospodarskog i regionalnog razvoja temeljenog na kulturološkom identitetu.

Što se tiče Crekvine, riječ je o drugoj fazi sanacije i uređenja prema projektu glavnog projektanta Nenada Fabijanića, nakon što su 2017. godine u suradnji s Ministarstvom turizma izvedeni određeni radovi vrijedni 2 milijuna kuna.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji projekt svodi se na intervencije u vrlo malim prostorima bočnih sakristija koje nikad nisu bile izgrađene do kraja, s novim izazovom, novim vremenom, novim materijalom. Na platou će biti Ljetna pozornica, tribine i sjedalice, izjavio je projektant Fabijanić prilikom predstavljanja rezultata prve faze uređenja. Cijela investicija trebala bi biti završena do proljeća 2021. godine.

Obilježje grada su kulturne manifestacije na Crekvini

Kastav se s pravom ponosi svojom kulturnom baštinom i razvijenom glazbenom tradicijom. Kulturne manifestacije su i danas najprepoznatljivije obilježje grada koji je tijekom stoljeća sačuvao znatan dio svojih kulturno-povijesnih spomenika i tradicija. Svaka generacija Kastavaca tome mozaiku kulturnoga blaga dodavala je poneki novi kamenčić, reći će mnogi.

Tijekom proteklih desetljeća razvile su se brojne manifestacije: Kastafsko kulturno leto, Festival gitare i Kastav Blues Festival, koje se ubrajaju među najbolje ljetne manifestacije u regiji.

– Počeci međunarodnog festivala kulture Kastafsko kulturno leto sežu u 1992. godinu, a Festival gitare se s iznimnim uspjehom održava od 1997. Kastav Blues Festival, kao jedinstvena i najveća glazbena manifestacija ovoga profila u regiji, a i šire, prvi se puta održala 2008. godine. Od tada Kastav postaje neizbježna glazbena postaja kako eminentnih glazbenika, tako i sve brojnijih slušatelja i ljubitelja ovog glazbenog žanra, doznajemo iz Turističke zajednice Grada Kastva.

Primjer revitalizirane šibenske Tvrđave Barone

29. siječnja 2021. godine obnovljena Tvrđava Barone u Šibeniku proslavila je peti rođendan, i upravo ta obljetnica dala mi je ideju za ovaj blog. Naime, revitalizirana šibenska tvrđava mjesto je odvijanja brojnih manifestacija i događanja čime je postala kulturna i turistička atrakcija grada. Niz osvojenih nagrada i priznanja za razne aktivnosti na tvrđavi dokaz su da je projekt obnove čak i nadmašio početna očekivanja. Večernja događanja unatrag pet godina u brojkama izgledaju ovako: ukupno održanih 120 večernjih događanja privuklo je 11.669 ljubitelja dobre glazbe, plesa, filmova i stand-up komedije. Prostor amfiteatra zaživio je kao intimna pozornica, terasa, te kao kino-dvorana pod zvijezdama. Brojke pokazuju koliko su kulturna događanja u revitaliziranim prostorima danas tražena.

Spoj starog i novog sve popularniji

Primjera mjesta gdje se ‘staro susreće s novim’ po svijetu ima mnogo. Spomenimo staru desetljećima napuštenu crkvu u gradu Santpedor u Španjolskoj koja je prenamjenom postala multifunkcionalan prostor za raznovrsna događanja u kulturi. Arhitekt David Closes uspio je sačuvati povijesnu vrijednost zgrade kombiniranjem s modernim elementima.

Sola Ruinchurch u Norveškoj još je jedan fantastičan primjer spoja starog i novog koji je vrlo tražen za razne evente. Radi se o maloj crkvi smještenoj na povišenoj lokaciji s pogledom na plažu. Posljednja renovacija donijela je građevini staklene i metalne elemente čiji spoj stvara zanimljivu atmosferu. Crkva je uglavnom rezervirana za koncertna događanja, ali i za vjenčanja i slične privatne namjene. Kada se već dotičem privatne namjene, možda nije na odmet spomenuti kako je zadnjih godina moguće naići na crkve kupljene s namjerom da se preurede u privatne domove. Nekada bi nas tako nešto vjerojatno šokiralo, danas više ne iznenađuje, ali svakako izaziva zanimanje javnosti.

I da se vratimo na Lokvinu i Crekvinu. Radi se o mjestima koja su već sada rado posjećena, a vjerujem da će u novom ruhu uspjeti privući još veći broj ljubitelja kulture i baštine. Naravno da posjećenost najviše ovisi o manifestacijama, ali atmosfera u kojoj se one odvijaju također je od velikog značaja za potpuni doživljaj.

Fotografije: Grad Kastav i Visit Kastav

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.