Mljet – Otok mistike, maslina, vinove loze i bogatih šuma

Izdvojen i nedirnut otok Mljet idealan je za uživanje u netaknutoj prirodi. Mljet je otok bogate povijesti, kulturne baštine i naravno turističkih priča. Najviše od svega Mljet je mjesto gdje možete osjetiti dodir prirode i uisitnu se odmoriti od stresa, gužve i užurbane svakodnevice. Na Mljetu je i Nacionalni park koji je najstariji morski park u cijelom Mediteranu. Zauzima gotovo trećinu sjeverozapadnog djela otoka, a to područje nacionalnim parkom proglašeno u studenom 1960., a morski dio pridodan je tek 1997. godine.

Status nacionalnog parka Mljet je dobio zbog svoje iznimne kulturno-povijesne baštine koja seže od vremena ilirskih plemena, rimskog carstva i Dubrovačke republike, no za to proglašenje ipak su ponajviše zaslužna njegova «slana» jezera, bujni biljni svijet i jedinstveni panoramski izgled razvedenih obala, klifova, hridina i brojnih otočića, te bogato, uvijek zeleno raslinje okolnih brda što se strmo izdižu iznad morske površine zaklanjajući brojna kraška polja i drevna naselja u kamenu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Mljet je naš najzeleniji otok, bujne mediteranske vegetacije, bistrog i čistog mora, pitomih uvala, bogatog podmorskog živog svijeta. Kažu tko jednom upozna taj povijesni otok čudesne ljepote i izvorne prirode postaje njegovim zaljubljenikom i rado mu se ponovno vraća.

Zbog vrlo blage mediteranske klime i sastava tla, na Mljetu je razvijena bujna vegetacija, zbog čega se može pohvaliti i brojnim životinjskim svijetom. Na otoku žive kuna bjelica, kopnena kornjača, sivi puh, bjeloprsi jež, brojne ptice poput škanjca osaša, morskog vranca i šumske sove, invazivne vrste mali indijski mungos i divlja svinja te nekoliko vrsta zmija i guštera.

Mljet je uvelike uspio sačuvati svoju prirodnu izvornost i autentičnost zahvaljujući zemljopisnom položaju i činjenici da je udaljen od kopna. More, jaki valovi, morske struje i vjetrovi oblikovali su današnju strukturu mljetskih obala koje obiluju uvalama, spiljama, garmama i stijenama.

MORE NA MLJETU I TOPLIJE I SLANIJE

Otok je nastao uzdizanjem iz mora, pa tvori samo dio kopna od kojega je odvojen. More je oko njegovih obala toplije i slanije nego na sjeveru Jadrana. Zimi more hladnije samo u dubokim uvalama i Mljetskim jezerima, i to u hladnijim razdobljima. Ljeti je more ugodno toplo za kupanje, a uz samu obalu, u uvalama i osobito u Mljetskim jezerima toplije je 2-3 °C nego na pučini. Za velikih ljetnih vrućina, zbog bujne vegetacije i čistog zraka, i najtopliji su dani ugodni na cijelom otoku. Na Mljetu postoji čak i nekoliko izvora pitke vode te lokvi bočate vode – blatina, koje su uvrštenjem u ekološku mrežu EU Natura 2000 prepoznate kao važno stanište i na europskom nivou.

I MLJET U POLA CIJENE U TJEDNU ODMORA

Tjedan odmora vrijedan od 16. do 25. 10. 2020. omogućuje vam upola cijene turističkih proizvoda, od smještaja, prijevoza, znamenitosti pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja po cijeloj Hrvatskoj. U akciju se uključuje i NP Mljet s 50% nižom cijenom ulaznice u periodu od 16.-25.10.2020. u sklopu koje će posjetitelji moći posjetiti ovaj najstariji morski park, uživati u brojnim pješačkim i planinarskim stazama, ali i u vožnji brodom po Veliko jezeru te posjetiti otok Sv. Marija.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.