Mljet: Odabrali smo 5 plaža kakve nećete naći nigdje drugdje

Mljet je otok koji slovi kao najzeleniji otok naše obale, a ovaj otok većim djelom svoje površine je i Nacionalni park. Uz njega se veže brojne priče i legende pa je jedan od redovitih epiteta koji se pripisuju ovom otoku mističan.

Ono što najviše zanima turiste su plaže i to one skrivene na kojima neće biti gužve i koje nikada nećete zaboraviti kada ovdje zaplivate ili samo leškarite u hladovini borovine uz miris kristalno čistoga mora. Iako Mljet krase brojne plaže i uvale odabrali smo za vas pet plaža koje će vas ostaviti bez daha i poželjet ćete u ovim prizorima uživati zauvijek.

Najzanimljivije uvale su one do kojih možete doći brodicom su svakako Okuklje, Prožura, Sobra i Polače te Sutmiholjska i Garma koje se nalaze na otvorenoj strani. Ovdje ćete pronaći bajkovite skrovite šljunčane plaže i kristalno čisto more. Ovdje vlada mir, tišina i netaknuta priroda.

Maleno mjesto Okuklje koje čini Maranska luka pitoreskno je i itekako vrijedno posjeta. Ovdje ćete se moći okupati ili pak posjetiti crkvu sv. Nikole iz 16. stoljeća. Pogledajte naš izbor pet najboljih uvala na Maljetu:

PLAŽA SUTMIHOLJSKA

Pješčana plaža Sutmiholjska jedna je od najpopularnijih na otoku, što ne čudi s obzirom na ljepotu prirode koja ju okružuje. Nalazi se na središnjem dijelu Mljeta, u blizini mjesta Babino Polje, odakle vodi malena uska cesta.

SAPLUNARA

Saplunara je predivna uvala na istočnoj strani otoka koju ako ste na Mljetu ne smijete zaobići. Ovdje ćete uvijek imati sunca, ali i hlada u borovoj šumi, a uvala je zaštićena i od bure i maestrala tako da je idealna za mirno uživanje u kristalno čistom moru.

UVALA GONOTURSKA

Skrivena uvala na sjeveru otoka obavijena je borovom šumom. Tirkizna boju kristalno čistog mora i plaža idealni su za uživanje bez gužvi. Ovdje vlada savršeni mir uz cvrkut ptica i šum valova.

UVALA KOZARICA

Kozarica je malo ribarsko mjesto idealno za opuštajući odmor uz mir i uživanje u ljepoti prirode. Turisti ovdje dolaze zbog idealnih mjesta za ribolov i ronjenje. Ova plaža skrivena je od masovnog turizma i idealna za odmor i potpuno opuštanje.

Mjesto Kozarica je udaljeno od trajektnog pristaništa Sobra 24 kilometra, a Sobra je trajektnom linijom povezana sa Prapratnom na poluotoku Pelješcu te katamaranskom linijom sa Dubrovnikom.

ROPA

Ropa se nalazi u blizini plodnog Dugog polja i uvale Rope. Stanovnici se bave vinogradarstvom i stočarstvom. Selo je osnovano prije nešto više od 200 godina naseljavanjem nekoliko obitelji iz Babina Polja. U Ropi se nalazi crkva sv. Antuna iz 1925.

Zanimljivo je da je uvala Ropa prirodno stanište Sredozemne medvjednice (Monachus Monachus), jedno od rijetkih preostalih na čitavom Sredozemlju. Uvala Ropa na otoku Mljetu, prepuna je špilja i mjesta na kojima je sredozemna medvjedica kotila i podizala svoje mlade.

I za kraj savjet lokalaca, a to su savjeti koje uvijek treba poslušati: Ne propustite kupanje u rano jutro kad kristalno čisto more obasjaju prve zrake sunca. Neponovljiv doživljaj!

Fotografije: TZ Mljet

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.