Modna dizajnerica kreirala novi hrvatski suvenir koji spaja tradiciju i umjetnost

- Oglas -

U Muzeju Turopolja Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila je novi suvenir nastao u suradnji s mladom modnom dizajnericom iz Velike Gorice Tinom Miličević. Novi nosivi suveniri naušnice i broševi savršeno spajaju tradiciju i suvremenost.

Tina Miličević, talentirana 25-godišnja dizajnerica iz Velike Gorice, poznata po svojim jedinstvenim etno kreacijama, predstavila je ručno izrađene naušnice i broševe. Ovi suveniri odišu tradicionalnim motivima te su nastali kroz posebnu tehniku heklanja.

U sklopu predstavljanja, u Parku Plemenite općine turopoljske, ispred Muzeja Turopolja bili su posebno dekorirani hrastovi radovima Tine Miličević. Ova instalacija u prostoru simbolizira važnost očuvanja prirodnih bogatstava i kulturne baštine koju želimo prenijeti na buduće generacije.

– Osuvremeniti tradiciju i stvoriti novu, održivu dodanu vrijednost za svakog našeg gosta, istovremeno osnažujući žene poduzetnice Zagrebačke županije, cilj je našeg najnovijeg projekta. Kroz ovaj projekt želimo naglasiti detalje koji čine razliku – u modi to je nakit, a u turizmu pitanje održivosti, istaknula je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Tina Miličević, dobitnica prve nagrade na Etno reviji 2021. godine, oduševila je prisutne svojom predanošću ručnom tkanju i etno motivima. – Od malena sam se bavila folklorom i proučavala narodne nošnje koje su me fascinirale svojom raznolikošću, pa sam tako krenula unutar obiteljske tradicije okušavati se u samim tehnikama proizvodnje tekstila među kojima je i ručno tkanje, s toga sam tijekom  obrazovanja u školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu pronašla sebe u cijeloj toj priči o tekstilnom stvaralaštvom i umjetnosti, a područje svojih interesa sam nastavila graditi u smjeru modnog dizajnera upisavši Tekstilno-tehnološki fakultet. Tamo sam pokazala da je moguće suvremeno primijeniti sve “starinske” tehnike izrade tekstilija kao što su tkanje, heklanje,štrikanje, sitotisak i sl. Danas u svom malom ateljeu nastojim kreirati osuvremenjene modne dodatke i odjeću koji njeguju tradiciju i ne dozvoljavaju da se zaboravi ono što nam ostaje u nasljeđu od naših baka, pa je tako nastala i ova kolekcija nakita inspiriran  miljeićima/tabletićima koji su nekad bili neizostavan dio kućanstva, istaknula je Miličević.

Turistička zajednica Zagrebačke županije ponosna je što će svaki turist moći ponijeti dio kulture i tradicije u obliku ovih predivnih suvenira, čuvajući uspomenu na ovaj kraj, poručuju.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.