Mošćenička Draga domaćin manifestacije Mala barka – Štorija od mora

U Mošćeničkoj Dragi se od 7. do 9. srpnja održava 15. jubilarno izdanje smotre i regate tradicijskih barki na jedra ‘Mala barka – Štorija od mora’.

Foto: TZO Mošćenička Draga
Foto: TZO Mošćenička Draga

Manifestacija je trodnevna i svatko može naći ponešto za sebe, program je vrlo bogat i baziran na pomorskoj baštini, a kulminacija cijele priče je regata tradicijskih plovila koja će se odviti u subotu u 14:30 sati, rekao je za Turističke priče Robert Mohović, profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci, predsjednik Eko muzeja Mošćenička Draga i predsjednik organizacijskog odbora ove manifestacije.

Regata tradicijskih barki - Mošćenička Draga
Foto: TZO Mošćenička Draga

Potaknuli ostale ne slične manifestacije

Radi se o jednoj od najvećih i najznačajnijih regata na sjevernom Jadranu. Počeli smo 2009. godine kada smo vidjeli da je potrebno pokrenuti nešto vezano za pomorsku baštinu. Događaj je vrlo dobro odjeknuo te potaknuo i druge sredine na Kvarneru i u Istri da pokrenu slične manifestacije, dodao je Mohović.

Foto: TZO Mošćenička Draga
Foto: TZO Mošćenička Draga

Svečano otvaranje održat će se u petak u 19 sati na draškoj rivi prilikom čega će se inaugurirati promo tabela ‘Draga mjesto bogate ribarske i pomorske baštine’. Potom slijedi otvaranje izložbe ‘Judi od mora i male barki’ autora Marka Valjka te prezentacija maritimne baštine, sajam eko-etno proizvoda i koncert Limene glazbe Spinčići.

Brojne aktivnosti

Dok će odrasli uživati u performansu ‘Plesa uz more’, djeca će moći sudjelovati na radionicama. Za one koje zanimaju tradicijske pomorske vještine, bit će prilika saznati više na radionici, a moći će se također uz stručno vodstvo razgledati Kuću od mora. Osim toga, prikazat će se i način podvodnog održavanja brodova.

Foto: TZO Mošćenička Draga
Foto: TZO Mošćenička Draga

U draškoj luci moći će se razgledati i lošinjski loger Nerezinac, a u večernjim satima na moru pred draškom plažom održat će se revijalno veslanje tradicijskih barki uz glazbenu pratnju.

U 20:30 u sklopu ‘Bordižamo na bave s kraja’ jedrit će se tradicijskim barkama. Nakon toga slijedi koncert grupe Bonaca i Tamare Brusić. U 21:45 na rasporedu je Ples jedra i svjetla, a u 22 sata vatromet.

Manifestacija Mala barka – štorija od mora
Foto: Sandro Rubinić

Bogati program manifestacije ‘Mala barka – Štorija od mora’ nastavlja se i u subotu. Start regate tradicijskih plovila predviđen je u 14:30 sati. U popodnevnom terminu posjetitelji će za cijenu od 10 eura po osobi moći otići na pola sata u panoramsku vožnju bracerom Tornado Blue iz 1898. te uživati u čaši vina i ukusnom zalogaju. Svečana podjela nagrada i priznanja sudionicima regate odvit će se u večernjim satima.

Ribarstvo je oduvijek bilo važno

U nedjelju će, uz prezentaciju maritimne baštine i sajam eko-etno proizvoda, biti održan ribolov s rive za djecu te radionica prepoznavanja ribljih vrsta. U 20 sati će se održati natjecanje u potezanju konopa. Vrlo zanimljiv prikaz izvlačenja barki na plažu iz vremena kada još nije bilo zaštićene luke odvit će se u 21 sat.

Mošćenička Draga štorija od mora
Foto: TZO Mošćenička_Draga

Nastala na mjestu gdje Učka uranja u more, Mošćenička Draga spaja najbolje od ‘dva svijeta’. Njena plaža Sipar jedna je od najljepših na Kvarneru. U skrovitim mjestima uz obalnu šetnicu nalaze se i brojne druge, male, prirodne plaže, daleko od gužve i neželjenih pogleda.

Planinske padine stanovnici Mošćeničke Drage ‘pokorili’ su brojnim putevima i stazama, nekad namijenjenima za vezu naselja u brdima s ribarskom lukom, a danas idealnima za šetnje i boravak u prirodi.

Foto: TZO Mošćenička Draga
Naslovna fotografija: Sandro Rubinić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.