Doživite tradiciju u Muzeju uja u Škripu na Braču

Muzej ulja u Škripu predstavlja tradicionalni postupak proizvodnje maslinovog ulja na otoku Braču. Uljara u Škripu osnovana je daleke 1864. godine. S poslovanjem je započeo Josip Krstulović, pradjed današnjeg vlasnika Krunoslava Cukrova. Maslinovo ulje se ovdje prerađivalo sve do 1963. kada je, zbog uvođenja novih tehnologija, stara uljara postala nekonkurentna.

No, 2013. godine Krunoslav Cukrov započinje restauraciju stare uljare koja postaje Muzej uja otvoren za javnost kao povijesni i kulturni spomenik koji svjedoči o davnim vremenima ovoga kraja. Obitelj Cukrov, Krunoslav i Katja s trima kćerima, nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje maslinovog ulja kao dio njihovog obiteljskog OPG-a, ovoga puta s modernom tehnologijom.

U muzeju se nude obilasci, a posjetitelji mogu također kušati maslinovo ulje i druge domaće prehrambene proizvode temeljene na mediteranskoj prehrani.

muzej ulja brač

Inače, mediteranska prehrana nalazi se na UNESCO-vom popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine. Ona uključuje niz vještina, znanja, obreda, simbola i tradicija koje se tiču usjeva, žetve, ribolova, stočarstva, očuvanja, prerade, kuhanja, a posebno dijeljenja i konzumacije hrane.

Uključuje također izradu i proizvodnju tradicionalnih posuda za prijevoz, čuvanje i konzumiranje hrane, uključujući keramičke tanjure i čaše. Muzej uja Škrip član je Kulinarske baštine Europe. Kulinarska baština vodič je odabranih proizvođača i prehrambenih kuća s kulinarskim tradicijama i regionalnom hranom.

Obnova muzeja

Škrip je najstarije mjesto na otoku Braču s poviješću dugom preko 5000 godina te je pod zaštitom Ministarstva kulture. Iz tog razloga ovdje poslom često dolaze konzervatori koji su i dali ideju otvaranja muzeja. Naime, obitelj Cukrov jer imala u planu obnovu objekta, ali su u početku razmišljali napraviti kuću za odmor ili trgovinu s domaćim proizvodima.

Poticaj za muzej je konkretno stigao od gospođe Vanje Kovačić iz Konzervatorskog odjela u Splitu koja im je skrenula pozornost na arheološke nalaze kojima je lokalitet obilovao.

Danas posjetitelji imaju mogućnost stručnog vođenja kroz muzej prilikom kojeg im se objasni cijeli proces proizvodnje maslinovog ulja kako je izgledao u prošlosti. Želi im se dočarati kako su nekada ljudi živjeli na otoku i koliko im je život bio težak.

muzej ulja brač

U početku poslovanja goste se dočekivalo pićem dobrodošlice i nudila se degustacija maslinovog ulja. Kako se posao razvijao, vlasnici su otvorili OPG, a proizvode su počeli nuditi kroz kušaonu. Danas posjetitelji osim njihovih vlastitih proizvoda, ovdje mogu kušati i proizvode s lokalnih OPG-ova, razne nagrađivane sireve, vina i ostalo.

Za većinu njihovih vlastitih proizvoda zaslužna je Katja koja je po struci kuharica. Radi razne džemove – od gorke naranče, kivija i smokvi, te nagrađivane namaze od crnih i zelenih maslina.

Krunoslav i Katja kažu da im je kvaliteta u početku bila najbolji ambasador jer nisu imali novaca za marketing. S obzirom da konstantno rade na održavanju kvalitete, danas su tu gdje jesu – ide im dobro i utrli su put svojoj djeci u slučaju da bi kćeri željele nastaviti što su oni pokrenuli.

Foto: Muzej uja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.