Na popisu 5 najneobičnijih turističkih atrakcija na svijetu našla se i jedna hrvatska atrakcija

U današnjem globaliziranom društvu, turističke destinacije postaju sve raznovrsnije, nudeći posjetiteljima iskustva koja se protežu izvan uobičajenog. Ako ste avanturističkog duha i tražite nešto sasvim neobično, ovo je popis najneobičnijih turističkih atrakcija na svijetu koje svakako vrijedi istražiti. Zanimljivo na popisu je i poznati hrvatski muzej.

Muzej ljudske kose u Avanosu, Turska

Gradić Avanos Kapadokiji poznat je po tisućljetnoj tradiciji keramike i lončarstva, a sasvim posebna kolekcija nalazi se u podrumu jedne trgovine. U prostoriji koja izgledom podsjeća na špilju vise uvojci ljudske kose. Kosu je ovom muzeju poklonilo više od 16 tisuća žena iz cijelog svijeta. Uz svaki eksponat ljudske kose stoji ime, a neki eksponati imaju i fotografiju vlasnice kose.

Kolekcija je nastala na osnovu priče kako je vlasnik trgovine iznad muzeja inače lončar Galip Körükçü opraštajući od drage prijateljice za rastanak dobio pramen kose kako bi je se uvijek sjećao. Kada su žene čule za ovu tužnu priču dolazile su do njegove trgovine i ostavljale su svoje pramenove kose. No nisu žene ostavljalo kosu samo iz sentimentalnih razloga. Lončar je dva puta na godinu organizirao nagradnu igru u kojoj su sretne dobitnice osvajale tjedan dana besplatnog odmora u Kapadokiji kao zahvalu za podršku njegovo kolekciji.

Gradić Giethoorn – Venecija Sjevera, Nizozemska

Image by Sơn Nguyễn Đình from Pixabay

Giethoorn, poznat i kao “Venecija Sjevera”, jedinstven je po svojim slikovitim kanalima i tradicionalnim drvenim kućama. Umjesto cesta, stanovnici i posjetitelji koriste kanale za prijevoz. Naravno možete se ovdje kretati i pješke, ali automobili moraju ostati parkirani izvan mjesta.

Ovo mjestašce nalazi se u pokrajini Overijssel i kroz njega protječu kanali ukupne dužine gotovo 7 kilometara. Ovdje su brojne kuće i farme koje datiraju još iz 18. stoljeća.

Wunderland Kalkar, Njemačka

Izgrađen na mjestu nikad dovršene nuklearne elektrane, Wunderland Kalkar je sada tematski park koji nudi raznolike atrakcije, uključujući vožnje na vjetroturbinama i klizalište u bivšem reaktoru.

Wunderland Kalkar kreirao je Nizozemac Hennie van der Most koji je 1991. godine kupio ovu nekretninu te izgradio hotel, kompleks za sastanke i rekreaciju. Zadržao je zgradu reaktora i rashladni toranj, a zabavni park, sada poznat kao Kernies Family Park, otvoren je 2001.

Ukupno ima 40 atrakcija, a vrhunac je 58 metara visoka “Okomita ljuljačka” smještena u rashladnom tornju. Park privuče 300.000 ljudi godišnje.

Otok zečeva, Japan

Nekad opaka vojna tajna danas privlači turiste cijelog svijeta. Otok Okunoshima ima i svoju mračnu stranu koja je srećom ostala u povijesti. Naime, ovaj otok je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio tvornica za proizvodnju bojnih otrova. I danas se vide ostaci napuštene tvornice odnosno instituta osnovanog 1925. godine s ciljem tajnog programa razvoja kemijskog oružja.

Ovdje su danas jedini pravi stanovnici otoka zečevi. Otočje Usagi Shima, smješteno južno od japanskog arhipelaga, dom je stotinama divljih zečeva. Posjetitelji mogu slobodno šetati otokom, hraneći i fotografirajući ova slatka bića.

Muzej Iluzija Zagreb

muzej iluzije
Foto: Muzej Iluzija Zagreb

Muzej Iluzija u Zagrebu uspješna globalna priča od 2015. godine. Započeli su je poduzetnici Roko Živković i Tomislav Pamuković, a priča se nastavlja na mjestu od kojeg je sve krenulo. Uz suvremeno preuređenje i sasvim nove eksponate, obnovljeni Muzej iluzija sada na već dobro poznatoj zagrebačkoj adresi u Ilici 72 nudi potpuno nova i drugačija iskustva.

Novi postav muzeja uključuje preko 70 eksponata koji će posjetiteljima omogućiti naizgled nemoguće. Primjerice da hodajući po stropu pobjede gravitaciju ili da djeca u nekoliko koraka prerastu roditelje.

Do sada su brojne metropole prepoznale potencijal ovog originalnog koncepta pa je diljem svijeta otvoreno čak 42 Muzeja iluzija. Među njima su i poznate destinacije kao što su New York, Pariz i Dubai.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.