Na Valentinovo ponovno će se oglasiti Grički top

Grički top, kao jedna od poznatih zagrebačkih znamenitosti i važnih turističkih atrakcija s tradicijom dužom od 140 godina, nakon više od godinu dana obustave, prepoznatljivim zvukom označavat će zagrebačko podne. Pucanj u podne s Kule Lotrščak ponovno će se svakodnevno izvoditi počevši od 14. veljače 2022. godine, može se pročitati na službenoj i Facebook stranici Grada Zagreba.

Inače Grički top svakog dana označava podne, a prvi puta se oglasio 1. siječnja 1877. godine na inicijativu gradskog vijećnika Đure Deželića. Prvotno je bio smješten u zgradi Hidrometeorološkog zavoda, a danas je smješten na kuli Lotrščak na Griču.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Top je mirovao čitavo vrijeme Prvog svjetskog rata, sve do 1928. Današnji top peti je po redu. Grički top prvi je puta poslije Prvog svjetskog rata prestao obavljati svoju funkciju 28. ožujka 2020. godine zbog posljedica potresa koji je pogodio Zagreb, a ponovno je počeo pucati11. svibnja.

28. prosinca 2020. top je zapucao dvadesetak minuta prije potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, te od tog dana ne puca.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.