Na Žumberku možete šetati Stazom kneževa

spot_img

Povratak tisućama godina u prošlost, uz jedinstvene prirodne zanimljivosti Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Odvojite li samo dva sata vremena za laganu šetnju, “zelenim vremeplovom” možete se vratiti tisućama godina u prošlost i upoznati jedinstvene prirodne zanimljivosti koje krije Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. S početkom u Eko centru Budinjak, Staza kneževa vodi kroz nešto više od 4 kilometra prirode i nudi uvid u bogatu budinjačku prošlost, u krajobrazu što su ga ljudi tisućljećima stvarali i održavali živeći u suglasju s prirodom.

Kružna staza označena je drvenim stupovima na kojima se nalaze pločice s obavijestima o smjeru kretanja i točkama na stazi, a deset punktova nudi deset različitih i jedinstvenih priča: od očuvane prirode i geoloških fenomena kao što su lokve, ponikve, travnjaci i jame koja nosi ime “Židovska kuća” do arheoloških nalaza iz starijeg željeznog i rimskoga doba.

Uhvatili smo samo dio priče sa jedne od prvih postaja Staze kneževa. Marko Trupković certificirani interpretacijski vodič i trener vodio nas je kroz zanimljivu priču ove staze…

https://www.facebook.com/1191049874336017/videos/246048186833760

Najatraktivniji su stari grobni humci-tumuli, njih 140 koji su smješteni podno naselja i bedema iz starijeg željeznog doba. U njima su pronađeni razni onodobni predmeti, od oružja i nakita do svakodnevnih uporabnih predmeta, a posebno mjesto zauzima brončana kaciga pronađena u kneževskom tumulu koja je i dobila naziv “tip Budinjak”.

U samim kneževskim tumulima više je grobova, s kneževim u središtu, a uz njih su se nalazili vrijedni posmrtni prilozi koji svjedoče ne samo o važnosti pokojnika, nego i o važnosti i bogatstvu ovog kraja u pradavna vremena.

Izvor: Samobor.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.