Prijedlog za vikend: Pet lokacija u Hrvatskoj koje su bajkovite upravo u jesen

Plitvička jezera

Naš najpopularniji Nacionalni park posjećen je u sva godišnja doba i teško je reći kada je najljepši, no svakako ga jesensko šarenilo boja čini idealnim za posjet. Jesen se na Plitvicama diči širokom paletom boja i pogled otkriva nevjerojatna umjetnička djela najboljeg autora – prirode. Žuta, zelena, crvena i smeđa u svim nijansama uz nezaobilaznu plavu boju jezera čini Plitvice uistinu nevjerojatnim u jesen. Važan čimbenik je i manja gužva nego primjerice u ljetne mjesece te je svakako ugođaj još bolji. Preporučamo Vam da svakako kušate i tradicionalne ličke gastronomske poslastice i proizvode s oznakom Lika quality.

Jesen na Plitvičkim jezerima odiše nekom posebnom raskoši prirode, vedrinu ljeta zamjenjuje šuštanje lišća pod nogama dok se čarobne boje jeseni zrcale u 16 jedinstvenih jezera. Odmorite se u očaravajućoj ljepoti prirode i zakoračite u jesen na Plitvičkim jezerima.

Žumberak

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nadomak Zagreba hrvatske prijestolnice krije se zelena oaza koja se u jesen pretvara u paletu boja. Između slovenske granice na zapadu i Zagreba na istoku proteže se Žumberačka gora, čija je Sveta Gera sa 1178 metara najviši vrh kontinentalne Hrvatske. Tu se smjestila, odnosno gotovo pa skrila, skladna i osebujna mikroregija poznata pod imenom Žumberak. U njoj glavnu riječ vodi priroda – malobrojni stanovnici raspoređeni su u tek nekoliko drevnih naselja – a veći dio zaštićen je u sklopu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Ovamo se dolazi radi uživanja i rekreacije u iskonski čistoj prirodi, u bogatom biljnom i životinjskom svijetu, ali i u ostacima zanimljive povijesti. Put i odredište koje izaberete prvenstveno će ovisiti o vašim osobnim preferencijama, jeste li više nabrijani sportski tip ili izletnik laganijeg tempa.

Obilazak je možda najbolje početi posjetom Eko-centru Budinjak, u istoimenom malom mjestu u središnjem dijelu Žumberka, pa odavde zakoračiti u Arheološki park Budinjak. Pretpovijesno nalazište krije mnoge zanimljivosti, a bogatu prošlost ovoga kraja upoznat ćete laganom šetnjom po poučnoj Stazi kneževa. Budinjak je tek dio Žumberačkog arheološkog puta, trase duljine 53 km po kojoj su raspoređene brojne povijesne znamenitosti poput misterioznih ostataka srednjovjekovnog Starog grada Tuščaka i Starog grada Žumberka ili groblja keltskog plemena Latobika u Brateljima. Kraj Glušinje je grkokatolička župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 17. stoljeća, podsjetnik na povijesnu činjenicu da su područje Žumberka prije gotovo 500 godina naselili uskoci, većinom grkokatoličke ispovijesti. Zato se u ovom kraju nalazi mnogo grkokatoličkih kapelica i crkvi, više nego igdje u Hrvatskoj. Žumberački uskočki muzej s prikazom života u ta stara vremena može se razgledati u mjestu Stojdraga.

Cijeli Žumberak premrežen je označenim pješačkim i planinarskim putevima te biciklističkim stazama pa je najbolje oboružati se dobrom kartom i pronaći omiljenu rutu, a u Eko-centru Budinjak moguće je iznajmiti električni bicikl ili dogovoriti vođenu turu.

Kopački rit

Ako želite doživjeti iskonsku prirodu, prirodu u punoj ljepoti, ali i prirodu nesmiljenu i žestoku, tada posjetite Kopački rit. Ondje ćete se podjednako suočiti i s ljepotom rađanja i s tugom umiranja. Sve što priroda može pokazati u svojoj beskrajnoj raznolikosti, naći ćete u šumama i vodama Kopačkog rita kojeg mnogi nazivaju europskom Amazonom.

Baranja je jedna od najpopularnijih slavonskih destinacija koja postaje apsolutni hit, a ako posjetite Baranju nezaobilazna lokacija mora vam biti i Kopački rit fenomen prirode jedno je od najvažnijih, najvećih i najatraktivnijih očuvanih izvornih močvarnih prostora Europe.

Jedan od najatraktivnijih načina za upoznavanje s parkom je čamcem kroz dva kanala, od jezera Veliki Sakadaš u smjeru rijeka Dunav i Drava uz pratnju vodiča. Ovaj oblik vožnje parkom pružit će vam mogućnost detaljnijeg upoznavanja s florom i faunom parka jer ćete proći dublje u park. Primjerice, put kanalom Čonakut što je mađarski naziv za „čamcev put” vodi poplavnim livadama i šumama (ritom) sve do veličanstvenog Kopačkog jezera.

Priča oko Kopačkog jezera je također zanimljiva jer se jezero nalazi u ravnini sa zemljopisnim središtem europskog Podunavlja, na pola toka Dunava koji od Crne šume (Schvarzwald) do Crnog mora teče dužinom od 2860 km. U određenim vremenskim uvjetima, uz povoljnu razinu vode, jezero poprimi oblik srca. Upravo zato Kopački rit nazivaju „Srcem Podunavlja“. Inače i slogan parka je the Heart of the Danube.

Nacionalni park Krka

Članak se nastavlja ispod oglasa

Svako godišnje doba na Krki zbog nečega je posebno. Obojena jesenskim bojama, Krka pruža pravi doživljaj: ugodne temperature, živost biljnog i životinjskog svijeta, obilje vode, izraženi geomorfološki oblici stijena i sedre. Uz to, uživanje u svladavanju poučno-pješačkih staza i biciklističkih ruta posjet će učiniti nezaboravnim. Nacionalni park „Krka“ obuhvaća najveći i najljepši dio toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole. Temeljni je fenomen NP „Krka“ sedra, koja je, duž cijelog toka rijeke, oblikovala sedam očaravajućih sedrenih slapova. Najpoznatiji i najposjećeniji slap, Skradinski buk, najduža je sedrena barijera u Europi.

Sedrene barijere, otoci i jezera tvore jednu je od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske. Smješten u Nacionalnom parku Krka, Skradinski buk može se razgledati tijekom cijele godine zahvaljujući mreži staza i mostova, koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju. No nije samo prirodna ljepota ono što privlači posjetitelje Skradinskom buku. U njegovoj blizini naime nalaze se obnovljeni mlinovi, valjavice i stupe, koje stoljećima koriste snagu vodenog toka. Uz poštivanje tradicijske arhitektonske vrijednosti, pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Krajolik Nacionalnog parka Sjeverni Velebit obilježen je prepoznatljivim krškim reljefom koji po raznovrsnosti, mnogobrojnosti i razvijenosti krških oblika ulazi u red najzanimljivijih krških dijelova svijeta, a obuhvaća i nekoliko otprije zaštićenih područja. Kukovi, grede, tornjevi, stupovi, ponikve, škrape, spilje, jame, samo su neki od krških oblika koji području daju savršenstvo u raznolikosti, skladu i ljepoti.

S obzirom da je planina Velebit prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske, u njegovom vršnom dijelu sukobljavaju se maritimna i kontinentalna klima, što uzrokuje nepredvidive vremenske prilike pa je meteorološka postaja na Zavižanu od velike važnosti.

Sjeverni Velebit idealno je odredište za sve one koji prednost daju aktivnom odmoru i rekreaciji u netaknutoj prirodi uz osjećaj iskonske divljine. Na raspolaganju je preko 30 planinarskih staza, označenih markacijama.

U parku se nalaze strogi rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi te botanički rezervati: Visibaba i Zavižan – Balinova – Velika kosa, spomenik parkovne arhitekture Velebitski botanički vrt te pastirski stanovi Alan i Lubenovac.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.