Nacionalni park Paklenica do kraja lipnja zadržava predsezonske cijene

Dom više od 1000 vrsta, od kojih je preko 80 endemskih, 59 vrsta sisavaca, 260 vrsta ptica, 25 vrsta gmazova, 6 vrsta vodozemaca i 85 vrsta danjih leptira, Nacionalni park Paklenica, svake godine privuče veliki broj zaljubljenika u prirodu. Prošle godine Park je posjetilo skoro 150.000 turista, a slični rezultati ostvareni su i godinu dana ranije. Paklenica je dio najduže planine u Hrvatskoj Velebita, s najvišim, Vaganskim vrhom na 1757 metara. Paklenica je nacionalnim parkom proglašena još 1949. godine, a prostire se na površini od oko 95 km2. U Nacionalnom parku Paklenica možete doživjeti divljinu, planinariti, prošetati i fotografirati, odnosno provesti svoj odmor aktivno.

Nažalost zbog pandemije koronavirusa Park je zatvoren za posjetitelje 21. ožujka, a ponovno je, samo za individualne posjetitelje otvoren 11. svibnja. Nedugo nakon toga otvoreni su i objekti, između ostalih Špilja Manita peć i Šumarska kuća Lugarnica, no uz mjere higijensko-epidemiološke zaštite.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni park Paklenica nakon svih ograničenja sada radi punim kapacitetom, a kako bi privukao veći broj posjetitelja, do kraja lipnja Park ćete moći posjetiti po nižim, predsezonskim cijenama koje vrijede za ožujak, travanj, svibanj i listopad.

Iako su oba ulaza u Park službeno otvorena, zbog obilnih kiša u posljednjih nekoliko dana, ulaz broj 2, kroz kanjoj Male Paklenice trenutno nije prohodna, dok je prvi ulaz, Velika Paklenica otvoren za sve posjetitelje.

Paklenički mlinovi

Potok Velika Paklenica sa svojim pritokama jedina je hidrološki značajna površinska tekućica na južnom Velebitu, a duž potoka je tijekom 19. stoljeća izgrađeno čak 13 mlinova. Iako danas nijedan od njih nije u funkciji, mlin koji se nalazi samo 150 metara od ulaza Velika Paklenica je obnovljen, pa ga možete razgledati prilikom posjeta Parku.

Vidikovac i utvrda „Paklarić“

Odlučite li se na kratki uspon za nagradu ćete dobiti prekrasan pogled na more i Velebitski kanal. Uspon počinje nedaleko od ulaza Velika Paklenica, točnije od obnovljenog Pakleničkog mlina, a završava na vidikovcu koji se nalazi na visini od 121 metar iznad razine mora u neposrednoj blizini utvrde Paklarić iz 14. – 16. stoljeća.

Poučna staza „Pjeskarica“

Članak se nastavlja ispod oglasa

Staza duga 1,5 kilometar izvrstan je izbor, ako želite prošetati od Pakleničkog mlina, uz potok Velika Paklenica do glavnof parkirališta.

Posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice“

U kanjonu Velike Paklenice, samo pet minuta hoda od glavnog parkirališta nalazi se kompleks tunela iskopanih u stijeni podno litica visokih do 400 metara. Podzemne tunele, popoularno zvane „Bunkeri“ u strogoj je tajnosti izgradila jugoslavenska vojska 1950-ih godina, a do početka ’90-ih nije bilo poznato što se krije iza zazidanih ulaza. Podzemni grad trenutno je dijelomice zatvoren, barem do druge polovice lipnja, a zbog radova na uređenju.

Penjalište

Kanjon Velike Paklenice dobro je poznat penjačima diljem Europe. Poseban čar daju 400 metara visoke stijene kanjona, potok Velika Paklenica, te blizina parkirališta i morske obale, a na penjalištu je uređeno više od 500 smjerova različitih težina i dužina.

Špilja Manita peć

Špilju Manita Peć do kraja lipnja možete posjetiti samo subotom i jedina je u NP Paklenica uređena za posjećivanje. Za uspon do nje treba oko sat i pol vremena hoda od glavnog parkirališta u kanjonu Velike Paklenice, a na ulazu će vas dočekati vodiči s kojima idete u razgled u trajanju od oko pola sata. Obilazak se naplaćuje, a ulaznice kupujete ispred špilje. Špilja Manita peć za svakodnevne posjete otvorit će se početkom srpnja.

Šumarska kuća Lugarnica

Šumarska kuća Lugarnica, jednostavni ugostiteljski objekt, koji se nalazi neposredno uz potok Velika Paklenica, pored glavne planinarske staze, od 11. lipnja biti će svakodnevno otvorena od 10 do 17 sati.

Planinarski dom Paklenica

Uz potok Velika Paklenica, oko šest kilometara od glavnog parkirališta nalazi se Planinarski dom Paklenica kojeg vodi i održava Planinarsko društvo Paklenica iz Zadra.

Zaseoci Ramići i Parići

Lokalni stanovnici obnovili su svoje stare kamene kuće, te posjetiteljima Nacionalnog parka Paklenica nude ugostiteljsko-turističke usluge.

Od svih nabrojanih mogućnosti koje nudi Nacionalni park Paklenica, zasigurno ćete naći nešto i za sebe. Vjerujemo kako će i ljubitelji flore i faune doći na svoje, jer kako smo već rekli Nacionalni park Paklenica dom je mnogobrojnih vrsta životinja i biljki. Dio njih pogledajte u galeriji koju smo pripremili za vas.

Sada je dakle idealno vrijeme za posjetu Nacionalnom parku Paklenica, koji od popuštanja mjera zbog koronavirusa bilježi sve veći broj posjeta.

Naslovna fotografija: Paklenica, Anica kuk – Foto: Ivan Čorić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.