Nacionalni park Plitvička jezera broji čak 60 vrsta kraljica cvijeća – orhideja

Nacionalni park Plitvička jezera, s do sad zabilježenih oko 60 vrsta orhideja iznimno je bogato područje kraljicama cvijeća. Većinom rastu na travnjacima, a zbog lošeg gospodarenja tim tipom staništa odnosno zaraštanja travnjaka, neadekvatne poljoprivredne aktivnosti pa i onečišćenja, danas su izrazito ugrožene. Naša najljepša orhideja, a ujedno i Natura 2000 vrsta za naš Nacionalni park je gospina papučica Cypripedium calceolus. Ova orhideja je šumska vrsta i u Parku je prisutna na nekoliko točkastih lokaliteta.

Orhideje s više od 30 000 vrsta i mnoštvom hibrida jedna su od najvećih biljnih porodica svijeta. Kozmopoliti su, nema ih jedino u pustinjama i na polovima. Najviše vrsta orhideja pronaći ćete u tropskim i sutropskim područjima, u Hrvatskoj je poznato gotovo 150 vrsta, sok ih je u Nacionalnom parku Plitvička jezera preko 60 vrsta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ove biljke zbog njihove ljepote nazivaju kraljicama cvijeća, ali osim po ljepoti poznate su i po svojoj ˝prevarantskoj˝ prirodi i snalažljivosti, te po jedinstvenom i posebnom životnom ciklusu. Naime glavni način oprašivanja je kukcima. Modificirana medna usna, posebno kod roda Ophrys tj. kokice, svojim bojama i oblikom oponaša ženku kukaca čije mužjake koriste kao oprašivače. Kukac izgledom ustvari biva prevaren i oprašuje cvijet.

NEKAD AFRODIZIJAK

Zanimljivo je kako se salep slatki napitak od sasušenih i samljevenih gomolja određenih vrsta orhideja nekad koristio kao afrodizijak. U Europi je taj napitak kasnije zamijenila kava. I vanilija je začin dobiven od ploda mahune jedne vrste orhideje Vanilia planifolia porijeklom iz Meksika.

Izvor: NP Plitvička jezera

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.