Nacionalni parkovi i parkovi prirode otvoreni za sve posjetitelje. Priroda nas zove, istražimo ih sve

Od danas otvoreni su svi Nacionalni parkovi i parkovi prirode za svoje posjetitelje.

Iako za posjetiti naše Parkove Hrvatske nije potreban dodatni motiv zbog njihove posebnosti i prirodne ljepote, u želji da parkovi budu dostupniji prvenstveno domaćim posjetiteljima, cijene ulaznica u promotivnom razdoblju u većini njih će biti po promotivnim cijenama.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jeste li znali da u Hrvatskoj imamo ukupno 19 zaštićenih prirodnih rezervata – čak 8 Nacionalnih parkova i 11 Parkova prirode ?

Hrvatska se prema stupnju bioraznolikosti ubraja među najbogatije europske zemlje s više od 38 265 prisutnih vrsta od kojih je 1089 endemskih. Hrvatska je treća zemlja u Europi po omjeru površine i brojnosti vrsta flore te osma po raznolikosti sisavaca. Od pet velikih zvijeri koji žive na području Europe, tri se mogu pronaći u Hrvatskoj – sivi vuk (Canis lupus), eurazijski ris (Lynx lynx) te smeđi medvjed (Ursus arctos).

Hrvatska trenutno ima kvalitetno razvijen sustav s ukupno 9 kategorija i 420 zaštićenih područja koja uključuju posebne i stroge rezervate, nacionalne parkove, parkove prirode, regionalne parkove, spomenike prirode, značajne kopnene i morske krajobraze, park-šume i spomenike parkovne arhitekture. Ta zaštićena područja u cjelini pokrivaju ukupno područje od 717 921 hektara, što predstavlja približno 11,61 % kopnenih i slatkovodnih ekosustava, kao i 1,97 % teritorijalnog mora Hrvatske.

Svih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode nalazi se na zajedničkom web portalu www.parkovihrvatske.hr.

Istražite ih i javite nam dojmove 🙂

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.