Najatraktivnija biciklistička staza Hrvatske dobila mobilnu aplikaciju

Jedna od najatraktivnijih biciklističko pješačkih staza Hrvatske i Istre dobila je svoju mobilnu aplikaciju. Napravljena je za hrvatski dio Parenzane, od Poreča do graničnog prijelaza Plovanija-Sečovlje, a dostupna je na engleskom jeziku i može se besplatno preuzeti na svim Android i iOS uređajima. 

Aplikacija će doprinijeti dodatnoj popularizaciji biciklističke i pješačke staze te valorizaciji mjesta uz nju, te na taj način dodatno potičemo korisnike na posjet mjestima te kulturnim i prirodnim ljepotama uz trasu. Uz svaku atrakciju nalazi se fotografija i kratak opis.

Mobilna aplikacija nadogradnja je postojeće ponude, a kako bi korisnicima bila zanimljivija, postavljen je i jedan izazov. Zadatak je obići točke od značaja odnosno atrakcije i sadržaje. Za to je na pojedinim lokacijama potrebno skrenuti s rute Parenzane te voziti do najviše 5 km u jednom smjeru, ovisno o atrakciji. Biciklisti i pješaci koji obiđu Parenzanu sa svim atrakcijama te kreiraju profil bit će navedeni na službenoj stranici kao “Prijatelji Parenzane”.

Ovisno o fizičkoj formi pojedinca, obilazak je moguće napraviti u jednom danu, ali i višekratnim posjetima po uzoru na, primjerice, Istarski planinarski put. Aplikacija će doprinijeti dodatnoj popularizaciji biciklističke i pješačke staze te valorizaciji mjesta uz nju, te na taj način dodatno potičemo korisnike na posjet mjestima te kulturnim i prirodnim ljepotama uz trasu. Uz svaku atrakciju nalazi se fotografija i kratak opis.

Parenzana, kraće TPC (Trie- ste-Parenzo-Canfanaro) bila je uskotračna pruga dugačka 123,1 km koja je od 1902. do 1935. godine povezivala 33 istarska mjesta od Trsta do Poreča. U današnje bi vrijeme prolazila teritorijem Italije (13 km), Slovenije (32 km) i Hrvatske (78 km).

Put zdravlja i prijateljstva

Iako je relativno kratko prometovala, malena je željeznica ostavila neizbrisiv trag u cijelome kraju. Uz trasu su ostali razbacani karakteristični međaši i miljokazi s oznakom kilometara udaljenosti od Trsta i kraticom TPC koja ukazuje na težnje graditelja da produže prugu od Poreča sve do Kanfanara, gdje bi se spojila s važnom prugom za Pulu.

Na stotu obljetnicu otvorenja pruge, pokrenuta je inicijativa za svojevrsnu obnovu ove jedinstvene željeznice koja je početkom 20. stoljeća povezivala ljude i narode. 2002. godine, Istarska županija i Upravni odjel za turizam, zajedno s Udrugom za obnovu željeznice Poreč-Kopar-Trst, stavili su temelje budućeg projekta Parenzana – Put zdravlja i prijateljstva.

Parenzana, nekada popularna uskotračna pruga koja je vijugavo preko niza kolodvora povezivala Trst i Poreč, služila je prvenstveno za prijevoz vina. Bila je u funkciji od 1902. do 1935. godine i prolazila je kroz tri države – Italiju, Sloveniju i Hrvatsku. Koridor pruge je sačuvan, kao i velik broj pratećih željezničkih objekata, mostova, vijadukta i tunela. Dio trase stare pruge, preuređen je u atraktivnu biciklističku i pješačku stazu koja svojom ljepotom ostavlja bez daha.

Danas je Parenzana najpoznatija i najposjećenija biciklističko-pješačka staza u Istri. Uz trasu se nalazi 20-ak Bike&Bed objekata, 7 specijaliziranih servisera za bicikle te 15-ak agencija koje nude najam bicikala (od kojih neke nude i usluge prijevoza). Prema brojačima bicikala i pješaka, danas Parenzanom prođe 60-ak tisuća korisnika godišnje.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.